Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

World Chess til angrep på sjakknettsteder

- De må stoppe galskapen. Det er en katastrofe for sjakk

World Chess forsøker å stoppe aktører fra å dele trekk fra VM-kampene. Det vekker stor oppsikt i sjakkmiljøet.

VIL STOPPE DELINGEN: VM-arrangør World Chess prøver å stoppe nettsteder uten rettigheter fra å dele trekk i sjakk-VM umiddelbart. Her fra VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin i 2016. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL STOPPE DELINGEN: VM-arrangør World Chess prøver å stoppe nettsteder uten rettigheter fra å dele trekk i sjakk-VM umiddelbart. Her fra VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin i 2016. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En liten uke før VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana starter i London, rasler World Chess, selskapet som sitter på de kommersielle rettighetene til hele VM-syklusen, med sablene.

De prøver å sette store nettsteder som Chessbase og Chess24, som liverapportere alle VM-partiene, sjakk matt.

Truer med søksmål

Med innslaget «Det er så medievennlig som det kan bli», kommer World Chess med reglene for media før mesterskapet i London.

Dette vil ikke påvirke NRK, VG eller andre som har kjøpt rettighetene, men for sjakknettsteder uten rettigheter kan det bety mye.

I pressemeldingen kommer det blant annet fram at de som ikke har rettigheter, men som vil rapportere fra sjakkpartiene, først får lov til å dele et trekk 30 minutter etter at det er blitt gjort.

I verste fall kan partiet være over før de får dele trekkene på brettet. Det har skjedd flere ganger i VM-sammenheng at spillerne har spilt en kort remis.

I pressemeldingen truet også World Chess de som ikke følger retningslinjene med søksmål.

Nyheten får flere av de store sjakknettstedene til å reagere kraftig:

- Dette er en den første store avgjørelsen til nye FIDE og Arkady Dvorkovich (ble nylig ny president for det internasjonale sjakkforbundet journ.anm.). De må stoppe galskapen, og de har bare 10 dager på seg. Hvis de ikke greier det, vil det være en katastrofe for sjakk, skriver Chessdom.

- Igjen prøver Agon å pålegge et ulovlig forbud mot å rapportere fra VM. Det kommer til å forgifte atmosfæren rundt verdens største sjakkhendelse, skriver Chess24 på Twitter.

Tapte i retten

Dette er ikke første gang World Chess har forsøkt å stoppe delingen av sjakkpartier.

De forsøkte det samme under Kandidatturneringen, som avgjør hvem som får utfordre den regjerende mesteren, før VM-kampen i 2016.

Det endte med et knusende nederlag i retten.

Saksøkers (World Chess /Agon) krav er ikke basert på fakta og det er ingen bevis for kravene som er reist. Informasjon om sjakktrekkene ligger offentlig tilgjengelig, og det anses ikke for å være forretningshemmelighet slik saksøker mener, skrev det norske sjakknettsedet mattogpatt.no.

Den norske advokaten Morten Sand, som blant annet har vært visepresident i FIDE, uttalte seg til mattogpatt i 2016. Han sa:

- Så lenge nettstedene ikke rapper selve sendingene, men bare benytter seg av trekkene som blir spilt som utgangspunkt for egne sendinger og egne kommentarer, så kan jeg ikke skjønne at Agon kommer noen vei med noe søksmål.

Ingen effekt

Det første trekket i VM-oppgjøret mellom Carlsen og Caruana blir gjort av en kjendis 9. november.

Nettstedene har dermed liten tid på å ta en avgjørelse om hvordan de skal håndtere meldingen fra offisielt hold.

Redaktør Tarjei J. Svensen i sjakknettstedet mattogpatt.no tror ikke at World Chess' framstøt kommer til å få noen effekt på de store nettstedene under årets VM-kamp.

- Nå er det fastslått såpass mange ganger i flere domstoler at det ikke finnes noe rettslig grunnlag for å legge restriksjoner på videreformidling av et sjakkparti. Disse nettstedene kan være enda tryggere på at de ikke har noe å frykte, sier Svensen til Dagbladet.

Den oppfatningen deles av Chess24. De fnyser av det nye regelverket:

- Vi har vunnet fem ganger i retten mot Agon (World Chess journ.anm.). Vi vant både i USAs føderale domstol og russisk høyesteretts

Det ser med andre ord som at de fleste sjakknettstedene kommer til å trosse det nye regelverket, og så gjenstår det og se hva re rettslige følgende blir i etterkant.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!