De magiske trekkene som ga Magnus Carlsen (13) tilnavnet «Sjakkens Mozart»

- Jeg har aldri sett større angrepssjakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Året var 2004.

Magnus Carlsen var 13 år og ble allerede kalt et vidunderbarn i Norge, men verden visste foreløpig ikke mye om det norske sjakktalentet.

Så stilte tenåringen fra Bærum opp i Corus turneringen i Wijk Aan See i Nederland, og sjakkhistorien fikk et nytt og udødelig kapittel.

«Sjakkens Mozart» Magnus Carlsen møtte nederlenderen Sipke Ernst som var nesten dobbelt så gammel. Carlsen hadde hvite brikker.

Måten han valset rundt med nederlenderen på hans egen parkett, gjorde at Magnus Carlsen fikk tilnavnet «sjakkens Mozart».

Det var den kjente skribenten, stormester i sjakk og blogger, Libomor Kavalek som ga ham tilnavnet i en kronikk i The Washington Post.

- Jeg har aldri sett noe større angrepssjakk enn dette, skrev Kavalek som har signert en rekke artikler om Magnus Carlsen etter den fenomenale oppvisningen mot Ernst.

Han sammenliknet den vesle 14-åringen med tidenes angrepsspiller Mikhail Tal etter det partiet.

Men Magnus Carlsen har forandret stil og utviklet seg siden det.

- Det finnes ingen likhet lenger mellom Magnus og Mikhail Tal. Jeg kan være enig i at stilen liknet mer da Magnus var tenåring. Nå foretrekker han å ta brikker og spille partiene og motstanderen mer ut, sier Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel.

Utfinting Men det tar ikke glansen av den fenomenale utfintingen den fjorten år gamle gutten fra Lommedalen utførte i storturneringen Wijk Aan See i 2004 og gjorde Sipke Ernst til en kasteball på nederlenderens egen parkett.

Magnus Carlsen viste verden med en dobbelofring av løper og tårn.

Avdøde Bobby Fischer fikk genistempel tidlig i sin karriere for sin eminente angrepssjakk.

Dette skrev en kommentator etter Magnus Carlsens parti mot Ernst:

«Brilliant dobbelofring. Om Fischer hadde gjort dette, ville de stått og ropt det ut fra hustakene!»

Sipke Ernst slukte agnet rått og fikk kroken i halsen.

Norge hadde fått en verdensstjerne.

Trekkene
21.Lxh6! gxh6 22.Txh6! I det 21. trekket innledet Carlsen det som skulle vise seg å være et mesterstykke. Først forsvinner løperen på h6, før han sender tårnet samme vei.
22...Nxh6 23.Dxe7 Nf7
Den eneste måten Sipke kan forsvare seg mot en eventuell matt dersom Carlsen hadde flyttet dronningen til h7.
24.gxf7! 
Carlsen fortsetter angrepet i det som er en forbedret variant av et tidligere parti. Den gang endte hvit bare med å ta dronninga.
24...Kg7 25.Td3 Td6
I Sipkes 25. trekk gjør han den siste og avgjørende glippen, og tillater en nådeløs matt. Svart kunne forlenget partiet noe ved å flytte dronningen til b6 istedet, men også da ville hvit vunnet med feilfritt spill.
26.Tg3 Tg6 27.De5 Kxf7
Også her finnes det flere varianter, men Carlsen spilte sikkert som banken.
28.Df5 Tf6 29.Dd7 matt
Etter 29 trekk er Sipke matt på elegant vis.

TI ÅR: Det er snart ti år siden Magnus Carlsen prydet Dagbladets forside som "Geniet som forundrer verden". Faksimile: Dagbladet
TI ÅR: Det er snart ti år siden Magnus Carlsen prydet Dagbladets forside som "Geniet som forundrer verden". Faksimile: Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer