Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De mest - og minst - produktive offensive spillerne i Premier League

Du må gjøre det bedre, Mesut Özil. Og det samme gjelder deg, Eden Hazard, men det viser seg at det ikke er noe nytt. Her er numrene som viser hvor effektive stjernespillerne har vært denne sesongen.

LITE ASSIST: Eden Hazard har bare levert elleve assist på tre sesonger i Premier League. Foto: AP Photo/Alastair Grant/NTB Scanpix
LITE ASSIST: Eden Hazard har bare levert elleve assist på tre sesonger i Premier League. Foto: AP Photo/Alastair Grant/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Alle elsker statistikker, ikke sant? Nei. Det gjør de ikke. Det var en teit ting å si. Men vi mener det er en fotballstatistikk som alle som liker fotball kan glede seg over. For å si det enkelt: Hvilke spillere er det som liker å score mål?

Vi har gjort det samme som vi gjorde i 2016 og 2017, da vi kalkulerte hvor lang tid det tar for hver Premier League-spiller å score eller sette opp en scoring i løpet av sesong.

Du trenger ikke være et geni for å gjette hvilken spiller som har best minutter-per-scoring-eller-assist (MpGA) i 2017/18-sesongen, men når vi kikker nøyere på tallene er det noen overraskelser å finne.

For å si det slik: Når det gjelder effektivitet, så er ikke Eden Hazard noen Jesse Lingard.

Salah regjerer

Det er ikke den mest sjokkerende avsløringen, men vi må begynne denne observasjonen med å si at Liverpools Mohamed Salah er ganske god.

Egypteren har knust rekorder i nesten samme tempo som han har hamret inn scoringer: For det første har ingen scoret i flere Premier League-kamper i løpet av en sesong (21) og Liverpool har fortsatt noen kamper igjen.

Det er alltid rom for en enda en imponerende statistikk, og det er verdt å merke seg at Salahs bidrag til målpoeng (mål og assist) er fullstendig latterlig.

Det er imponerende nok at Salah er bedre enn Sergio Agüero når det gjelder produktivitet. Dersom hans nåværende statistikk er latterlig, får Agüero det latterlige til å virke normalt.

Manchester City-spissen scorer eller leverer en målgivende i snitt hvert 72. minutt i Premier League denne sesongen. Tidligere har argentineren levert en MgGA på 105 (i fjor da han konkurrerte med Gabriel Jesus) og 91, 75 og 67 i årene før det.

Det å levere målpoeng hvert 80. minutt i snitt over fem sesonger er utrolig jevnt. Denne sesongen er ikke Agüero den eneste Manchester City-spilleren som leverer utrolige numre. Hvis du tar med spillere som har et minimum på sju målpoeng denne sesongen, er fem av Pep Guardiolas gutter på topp 10-lista (lista kan du se under her).

image: De mest - og minst - produktive offensive spillerne i Premier League

Fem av Manchester City-spillerne kommer også inn på topp 10-lista over hvilke spillere som har produsert mest målpoeng. Der bytter Kevin De Bruyne plass med Gabriel Jesus. Den belgiske playmakeren leverer dog 'bare' målpoeng hver andre time i snitt.

Djevelen i detaljene

Det er ganske oppsiktsvekkende at halvparten av et lag i snitt leverer målpoeng rundt én gang per kamp. Guardiolas utvikling av Sterling og Sanè er tydelig for alle, men til og med gamlefar David Silva produserer mer jevnt enn tidligere (selv om han ofte har vært tredje sist på scoringer - noe som ikke telles her).

Samtidig er det Kevin De Bruyne som har levert flest assist (15) i Premier League, mens Bernardo Silva har bidratt til scoring i snitt hvert 145. minutt, samtidig som Fernandinho og Kyle Walker også har levert en del målgivende pasninger.

Til sammenlikning er ikke tallene til andreplasserte Manchester United så ille. Anthony Martial har en overraskende god MpGA på 96, mens Romelu Lukaku har 199 og Jesse Lingard 123. Marcus Rashford og Paul Pogba leverer en scoring eller assist i snitt hvert 135. minutt. Det er bare det at Citys tall er mye bedre.

Det har likevel ikke akkurat hjulpet dem mot Liverpool, har det? Og selv om de røde stoler på at den offensive trioen skal avgjøre kamper i stedet for at oppgaven deles mellom hele laget, er det vanskelig å argumentere mot Salahs MpGA på 65 og Roberto Firmino og Sadio Manés MpGA på 114. I tillegg skulle Philippe Coutinho vært på lista, med et snitt på målpoeng hvert 86. minutt.

OFFENSIVE VINGER: Leroy Sané og Raheem Sterling. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Scanpix
OFFENSIVE VINGER: Leroy Sané og Raheem Sterling. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Scanpix Vis mer

Arsenals hemmelige våpen

I Tottenham fortjener Harry Kane skryt for at han ikke har bremset noe særlig. For ham å fortsette å forbedre seg ville gjort at han til slutt måtte score hvert tiende minutt i snitt, noe som ville vært vanskelig for å si det mildt. Selv om han ikke har levert like mye som i fjor (MpGA på 70), så bidrar han fortsatt i nesten hver kamp.

Dessverre for Mauricio Pochettino er de som skal servere Kane mindre effektive enn forrige sesong. Christian Eriksens MpGA har gått fra 138 til 162, mens Dele Allis MpGA har på sin side gått fra 122 til 150 (takket være ti færre scorede mål). Han er samtidig den spilleren som har levert flest assist (10) av alle spillerne som ikke spiller i lyseblått.

Samtidig har Tottenham den litt undervurderte Son Heung-min. Han har tatt vekk noe av Harry Kanes byrde og har bidratt til målpoeng hvert 122. minutt denne sesongen. Det er nedgang i forhold til tidligere (104 MpGA), men er mer enn godkjent. I tillegg er Ben Davies den siste Spurs-spilleren som har fem eller mer assist og mål.

Når vi snakker om undervurderte spillere, så har vi Aaron Ramsey i Arsenal. Han spiller som regel i en duo på midten, med tre eller fire verdensklasse-angripere foran seg. Så han ville vært unnskyldt dersom han ikke leverte så mye på den siste tredjedelen siden han bruker mye tid på å forsvare seg.

Men når det kommer til målpoeng så leverer Ramsey nesten bedre enn alle lagkameratene, inkluder Alexandre Lacazette og Mesut Özil, for ikke å nevne spillere som ikke er i Arsenal, som Christian Eriksen, Dele Alli, Eden Hazard, Alexis Sanchez, Paul Pogba, Marcus Rashford, Juan Mata, Bernardo Silba, Wilfried Zaha, Willian, Pedro og Xherdan Shaquiri.

Inntil nylig, var Ramsey foran De Bruyne, Mkhitaryan og Riyad Mahrez også. Det er litt av en prestasjon å slå disse spillerne og fortsatt gå under radaren.

Alexis ikke i form

Vi nevnte Alexis Sanchez. Chileneren har slitt på Old Trafford siden ankomsten i januar, og klubblegenden Rio Ferdinand uttalte blant annet at «han så ut som en skygge av seg selv».

Selv om han ikke leverte noe spesielt bra for Arsenal denne sesongen, scoret han bare ett mål i løpet av sine seks første timer i Manchester. En scoring og en målgivende mot Swansea hjalp til at hans MpGA denne sesongen er 163.

Mannen som erstattet ham i Arsenal i januar har gjort det litt bedre. Henrikh Mkhitaryan har en MpGA på 90 i Arsenals mens tallet var 155 i Manchester United. Sanchez sin MpGA var 151 i Arsenal, mens den nå er over 200.

Som statistikk kan minutter per mål eller assist kun avsløre visse ting, og spisser har en tendens til å ha bedre MpGA enn playmakere. Likevel stoppet ikke det Cesc Fabregas forrige sesong (fem mål og 12 assist) gjorde at han fikk en PpGA på 78. Kun to av Mkhitaryans 11 målpoeng denne sesongen har forøvrig vært mål.

Så selv om det er mer under overflaten når det gjelder sjanser skapt og taktikken til de respektive lagene, føler FourFourTwo at de kan antyde at Premier Leagues mest kreative spillere kunne hatt en større innvirkning. Fabregas nedgang fra MpGA på 78 til 374 denne sesongen er ikke bra, for å si det slik.

Özil er en annen spiller som sliter. Tyskeren har friheten til å skape mål uten å tenke så mye over at han må forsvare seg. Så med tanke på det er en MpGA på 180 (målpoeng i annenhver kamp) ganske labert.

Juan Matas tall på 238 gjør at han kommer dårligere ut enn Watfords André Gray og WBAs Chris Brunt, selv om han er bedre enn i 2015/16 da han spilte over 24 timer i ligaen uten å bidra til scoring i åpent spill.

Hazard underpresterer

Så har du Eden Hazard. Med tanke på at belgieren nå spillere i en offensiv trio med null defensivt ansvar, og ofte er den spilleren som ligger høyest i banen, kunne han definitivt levert bedre tall.

Og selv om han ble sett på som briljant (i 2014/15 og 2016/17) eller svak (i 2015/16, som var hans annus horribilis), er det små endringer å spore.

På en side er det nok mange som vil misunne det å bidra til 20 mål per sesong. På den andre siden er Hazard teoretisk sett en av de beste spillerne i England, til og med i Europa, og han burde spille en større rolle i scoringer enn sentrale midtbanespillere i dypere roller, som Ramsey og Pogba.

image: De mest - og minst - produktive offensive spillerne i Premier League

Hazard, som er en fantastisk kreativ spiller, har tre målgivende pasninger i 2017/18, med fem fra forrige sesong og tre sesongen før det. Tallene er ikke alt, men det er noe.

Fortjener mer respekt?

Til slutt må vi se litt på de som ikke spiller på topplagene. Burnleys Chris Wood starter ikke hver kamp, men likevel har han åtte mål og en assist og en MpGA på 131. I et lag som i snitt scorer mindre enn et mål i snitt per kamp, er det veldig imponerende.

Samtidig har du Evertons Oumar Niasse, som fortjener skryt for at han noterer seg for målpoeng hvert 104. minutt i snitt. Han er en del av et Everton-lag som ikke produserer allverdens og tar heller ikke straffer. Han er også en av Premier Leagues mest effektive spisser. Hvem hadde trodd det.

Glenn Murray har en MpGA på 166 med elleve scoringer og null assist, noe som er lovende for en Brighton-spiss. I Leicester har Jamie Vardy til gjengjeld en MpGA på 164, mens Shinji Okazaki har 179 og har scoret mer denne sesongen enn den sesongen da Leicester vant ligaen.

Samtidig har Marko Arnautovic virkelig gått gjennom en forandring i West Ham, selv om hans totale MpGA er 142, har den gått opp til 95 etter at han ble flyttet opp på spissplass (åtte kamper som spiss og 12 kamper på midtbanen).

Og til slutt har vi Charlie Austin, som spiller for et Southampton-lag som sliter skikkelig denne sesongen. Likevel er det bare Salah, Kane og Agüero blant spissene som har bedre målpoengsnitt enn Austin med sin MpGA på 114. Han har scoret seks mål på tilsammen sju og en halv kamp.

Andre spillere som har litt over 180 i MpGA er: Pascal Gross (187), Dominic Calvert-Lewin (182), Xherdan Shaqiri (193), Dwight Gayle (190), Callum Wilson (182) og Junior Stanislas (186).

Forsvarerne

Til slutt må vi ikke glemme de som spiller bakerst i banen. Tottenhams Ben Davies leder an med åtte målpoeng og en MpGA på 246, noe som betyr at han leverer mål eller assist i snitt rundt hver tredje kamp. Likevel spiller han midtstopper for Wales.

Andre forsvarere som har bidratt med seks målpoeng eller mer denne sesongen, finner vi Aaron Cresswell, Cesar Azpilicueta, Nacho Monreal, Sead Kolasinac og Marcos Alonso.

I tillegg må vi gi Leicesters Harry Maguire litt oppmerksomhet, siden han er den eneste midtstopperen på lista. Han har levert to scoringer og fire assist, sistnevnte er mer enn det Eden Hazard har for eksempel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!