<strong>KLAPPET FOR TIDLIG:</strong> Vladimir Putin applauderte Russlands innsats som lekenes beste nasjon under avslutningsseremonien i Sotsji. Nå forsvinner en etter en av disse medaljene, men blir Russland også bort fra neste OL? FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
KLAPPET FOR TIDLIG: Vladimir Putin applauderte Russlands innsats som lekenes beste nasjon under avslutningsseremonien i Sotsji. Nå forsvinner en etter en av disse medaljene, men blir Russland også bort fra neste OL? FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Stenger de Russland ute fra vinter-OL 2018?

De nekter å innrømme skyld. Nå lukkes bakdøra til vinter-OL for Russland

Mens IOC leter etter siste mulighet for å få med Russland i vinter-OL, ødelegger WADA for den politiske planen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Mens norsk langrenn med større bredde enn noen gang i morgen starter OL-sesongen på den flotte skiarenaen på Beitostølen, er den fremste konkurrenten i ferd med å miste muligheten til å være med i vinterlekene. I dag vedtok Verdens Antidopingbyrå (WADA) å opprettholde suspensjonen av det russiske nasjonale dopingbyrået (RUSADA). Da blir det ekstremt vanskelig for sjefene i den olympiske bevegelsen å presse igjennom russisk OL-deltakelse.

Om tre uker skal IOC-styret avgjøre om russernes svindel i Sotsji 2014 bør straffes med utestengelse fra Pyeongchang-OL 2018. Det er ingen norsk langrennsløper som ønsker at de tøffeste motstanderne forsvinner på denne måten. For nær sagt alle toppidrettsutøvere vil den spesielle følelsen av å overvinne de beste i ærlig konkurranse være mye sterkere enn lysten på en medalje.

Men akkurat her er utfordringen å finne ut hvordan konkurransen i langrenn kan bli ærlig igjen.

DET var den ifølge idrettens øverste domsmyndighet CAS slett ikke i Sotsji. Mens den russiske langrennssjefen Jelena Velbe dramatisk lover å kjempe de utestengte løpernes juridiske sak til siste blodsdråpe, har CAS allerede slått fast at avsløringene i McLaren rapportene av det russiske statsdopet i siste OL i Sotsji er til å stole på.

<strong>TO AV TRE BORTE:</strong> Russland tok først alle medaljene på 5-mila i Sotsji, men nå er det bare en igjen. Bronsevinner Ilia Chernousov (til høyre) er alene utenfor mistanke om svindel. FOTO:AP /Charlie Riedel
TO AV TRE BORTE: Russland tok først alle medaljene på 5-mila i Sotsji, men nå er det bare en igjen. Bronsevinner Ilia Chernousov (til høyre) er alene utenfor mistanke om svindel. FOTO:AP /Charlie Riedel Vis mer

Nettopp denne historeframstillingen til den canadiske jusprofessoren Richard McLaren om hvordan de russiske myndighetene utviklet en spesiell dopdrikk og manipulerte dopingprøvene til både langrennsløperne og nær 1 000 andre toppidrettsutøvere, var for to måneder siden bevisgrunnlaget i CAS-dommen på 4 års utestengelse av den russiske tresteghopperen Anna Piatykh.

Samme referanse ble brukt da CAS behandlet den midlertidige utestengelsen av Alexander Legkov. Dermed ble det også naturlig for disiplinærkomiteen i den internasjonale olympiske komite (IOC) å diskvalifisere Legkov og fem andre langrennsløper på livstid.

Rent juridisk har altså den internasjonale idretten bundet seg til McLarens fortelling om det russiske sviket. De individuelle sakene er dermed egentlig avgjort. Likevel har det virket som om IOC-president Thomas Bach har ønsket å lirke Russland gjennom bakdøra til Pyeongchang.

TIDLIG i høst kom det en nyhetssak fra britiske Press Association Sport om at IOC -ledelsen nesten hadde forhandlet fram en avtale med Russland om at den russiske staten skulle kjøpe seg fri til å være med i OL.

Kilder i IOC snakket da om en bot på størrelse med den straffen Formel-1 giganten McLaren i 2007 fikk for industrispinonasje mot rivalen Ferrari. Dengang ble borgerfred i motorsporten igjen for en pris av 49,3 millioner britiske pund: altså omtrent en halv milliard kroner.

Meningen var at russerne skulle betale det tilsvarende, og så samtidig innrømme sin skyld i Sotsji. Men dette forsøket gikk til slutt fullstendig feil. Det var selvsagt ikke mulig å bruke mer eller mindre sunn forretningslogikk på noe så politisk betinget som russisk statsdop.

FOR svindelen i Sotsji med eller uten Vladimir Putins viten var og er et spørsmål om politisk ære. Derfor har de russiske myndighetene stadig hardere fornektet at dette i det hele tatt har vært statlig juks. Deres egen undersøkelseskommisjon konkluderte sist uke med at manipuleringen kom som et resultat av sviket til Grigory Rodchenkov; den tidligere sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva.

Den forklaringen ble tilbakevist dagen etter av Verdens Antidopingbyrå (WADA) som fortalte at de satt på kopi av databasen fra Moskva-laboratoriet som støttet framstillingen til Richard McLaren.

reagerer den russiske ledelsen hardt på WADAs vedtak om å opprettholde utestengelsen av RUSADA,. For dem er det utenkelig å innrømme at svindelen i Sotsji var statlig organisert.

Sånn sett er tilsynelatende hoveddøra stengt for nye russiske bortforklaringer, men IOC -president Thomas Bach har altså i halvannet år personlig stått ved bakdøra. For hans strategi om en samlet olympisk bevegelse, er dette vedtaket et klart nederlag. Om han likevel velger å trosse WADAs beslutning, risikerer han en total splittelse av idrettens dopingkamp

FOR om det er til å forstå at olympisk moro er best når leken mest mulig holdes unna det internasjonale politiske spillet, blir en slik drømmeverden stadig vanskeligere å forklare idrettspublikummet. Det rimer ikke at de russiske utøverne en etter en blir straffet, mens Russland selv går fri:

  • Idrettens egne undersøkelseskommisjoner og dommere har jo fastslått at dette var en nasjonal svindel.

Da blir det sannsynligvis for vanskelig selv for en tidvis allmektige IOC-president Bach å holde bakdøra til vinter-OL oppe for Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer