Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De norsk-britiske jentene får bryllups-tilbud på Twitter

Knust med 21 mål av Russland, men skaper håndballfeber i Storbritannia.

POPULÆR PIONER: Norsk-britiske Zoë van der Weel feirer reduseringen til 3-8 mot Russland i dag. Det ble stygt tap for de britiske jentene mot medaljekandidat Russland. Men de britiske håndballjentene fyller arenaen og får nettsiden til å bryte sammen. Foto: MARKO DJURICA, REUTERS / NTB SCANPIX
POPULÆR PIONER: Norsk-britiske Zoë van der Weel feirer reduseringen til 3-8 mot Russland i dag. Det ble stygt tap for de britiske jentene mot medaljekandidat Russland. Men de britiske håndballjentene fyller arenaen og får nettsiden til å bryte sammen. Foto: MARKO DJURICA, REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg håndballjentenes kamp mot Sverige direkte fra kl. 22.15.

LONDON (Dagbladet): Storbritannia - Russland 16-37.

De er underdogs på hjemmebane, men britene elsker en underdog. Og mens Russland hamret inn det ene målet etter det andre uten særlig lyd fra tribunene, sto jubelen i taket hver gang britene traff nettmaskene.

Som da Zoë van der Weel reduserte til 3-8 et snaut kvarter inn i dagens kamp.

- Det er veldig gøy å spille mot dem, for de er jo topp tre i verden. Og Emilija Turej er det store forbildet mitt. Hun spiller jo mot meg, og det er bare å se og lære, sier Zoë van der Weel til Dagbladet.

21-åringen spiller høyrekant for Storbritannia i OL. Hun er da også født i Edinburgh, med flyttet med sine nederlandske foreldre til Trondheim som femåring. I intervjusonen etter kamp snakker hun nederlandsk og trønderdialekt.

Big Brother-Britt Zoë har norsk og britisk pass, og representerer Storbritannia som debuterer i OL-sammenheng på hjemmebane. Hun har spilt for Byåsen og Nordstrand før hun flyttet til London og ble en del av vertsnasjonens OL-satsing for 15 måneder siden.

KJENT FRA BIG BROTHER: Britt Goodwin (t.v.) vant den norsk-svenske utgaven av Big Brother i 2005. Nå er hun på jakt etter Storbritannias første seier i OL. Her i kamp med Russlands Jekaterina Davydenko sammen med Kathryn Fudge (t.h.). Foto: MARKO DJURICA, REUTERS / NTB SCANPIX
KJENT FRA BIG BROTHER: Britt Goodwin (t.v.) vant den norsk-svenske utgaven av Big Brother i 2005. Nå er hun på jakt etter Storbritannias første seier i OL. Her i kamp med Russlands Jekaterina Davydenko sammen med Kathryn Fudge (t.h.). Foto: MARKO DJURICA, REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Med på laget er også Gjøvik-jenta Britt Goodwin, som er mest kjent som Big Brother-vinneren fra 2005, men som også har spilt norsk eliteserie for Gjøvik/Vardal og Toten Håndballklubb.

Det ble solid tap med 12 mål (31-19) mot Montenegro i første kamp for de britiske jentene, og altså enda verre i dag.

- Vi har spilt mot dem to ganger før i år, fordi vi møtte dem i EM-kvaliken, og da tapte vi med åtte og ni mål. Så målet var å tape med sju mål eller mindre i dag. Men de straffer oss for hver feil vi gjør, og vi gjør for mange tekniske feil. Og da er det vanskelig å spille jevnt med et av verdens beste lag, sier van der Weel.

Publikumssuksess Men resultatet til tross - det britiske publikummet klarer å lage håndballfest. Mens det har vært mange tomme tribuner på flere av OL-arenaene, var flotte Copper Box ganske full i dag - med unntak av noen seterader satt av til VIP-plasser.

- Det er helt sinnssykt bra. Det er det beste publikumet jeg noen gang har spilt foran, og jeg har jo spilt på ganske mange arenaer nå, sier Zoë.

Det til tross for at «handball» i det engelske språket først og fremst er kjent som det vi på godt norsk kaller «hands» på fotballbanen.

- Det er nok 75 prosent av de som er på tribunen som ikke har sett håndball før, og de synes det er kjempeartig og bare henger seg på de som faktisk kan håndball og vet når de skal juble og når de skal bue og da lærer de jo fort de også.

Twitter-frierier De norsk-britiske jentene er dermed en slags misjonærer for håndballen på upløyd mark.

- Vi har visst hele tiden at hovedmålet med laget er å spre håndballen i Storbritannia. Det er jo så rart, det er en så stor idrett i resten av Europa, mens her i Storbritannia er det ingen som vet hva det er engang. Så vi har vært på masse skolebesøk og det er kjempebra at det er så mange som kommer og ser på her.

Og ikke bare er arenaen fullsatt, interessen merkes i mediene og på internett også.

- Det har faktisk funket, for etter den første kampen vår ble det en stor sak på BBC, og alle vil vite hva håndball er. Håndballnettsiden vår krasjet faktisk, fordi det er så mange som vil inn og se på den. Det er veldig gøy å være en del av dette her.

Jentene har også twitter-profiler, og både Nina Heglund og Britt Goodwin har fått frierier på profilen i løpet av de siste dagene.

- Jeg har ikke fått frierier, men det er mange morsomme folk som skriver mye morsomt. Det er alltid artig å få masse oppmerksomhet, jeg skal ikke si noe på det. Det er artig at folk er så engasjert.

- Trent, spist og sovet Det britiske laget har bodd og trent sammen i over et år. De har fungert som et klubblag - bortsett fra at de ikke har hatt noen serie å spille i. I stedet har de hentet over forskjellige motstandere for å få matching.

- Vi har trent to ganger daglig, og ellers bare spist og sovet, ler hun.

NORSK BRITE: Asker-spiller Nina Heglund (19) scoret ikke mot Russland i dag, men her scorer hun mot Montenegro i Storbritannias første OL-kamp mot Montenegro. Foto: MATTHIAS SCHRADER,  AP / NTB SCANPIX
NORSK BRITE: Asker-spiller Nina Heglund (19) scoret ikke mot Russland i dag, men her scorer hun mot Montenegro i Storbritannias første OL-kamp mot Montenegro. Foto: MATTHIAS SCHRADER, AP / NTB SCANPIX Vis mer

Etter OL er det imidlertid slutt på heltidshåndballen. Zoë van der Weel skal tilbake til Norge.

- Jeg flytter tilbake til Oslo og fortsetter på Idrettshøgskolen. Jeg har tatt en pause fra skole, men nå må jeg tilbake å fortsette. Og jeg skal spille håndball for Njård. De rykket ned, så målet er jo å rykke opp igjen.

Men før den tid vil hun være med og plukke poeng for Storbritannia i OL. I de siste tre gruppekampene venter Brasil, Angola og Kroatia.

- Vi satser på å vinne to kamper, så Kroatia og Angola kanskje? Vi har vunnet mot Angola før. De første to OL-kampene var mest for gøy, og for å komme inn i det. Montenegro og Russland hadde vi ingen sjanse mot, vi ville bare få bra resultater.

«VÅR» MANN: Viking-spiller Martin Hare (t.v.) representerer også Storbritannia i OL. Her i duell mot Frankrikes Cedric Sorhaindo i går. Britene tapte 44-15. Foto: KERIM OKTEN, EPA / NTB SCANPIX
«VÅR» MANN: Viking-spiller Martin Hare (t.v.) representerer også Storbritannia i OL. Her i duell mot Frankrikes Cedric Sorhaindo i går. Britene tapte 44-15. Foto: KERIM OKTEN, EPA / NTB SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!