SUKSESS Å TRAKTE ETTER: Danskene er i EM-rus etter den sterke seieren over Portugal i går kveld, og får følge av Sverige til mesterskapet neste sommer. Dit skal ikke vi.Foto: SCANPIX/REUTERS/Keld Navntoft
SUKSESS Å TRAKTE ETTER: Danskene er i EM-rus etter den sterke seieren over Portugal i går kveld, og får følge av Sverige til mesterskapet neste sommer. Dit skal ikke vi.Foto: SCANPIX/REUTERS/Keld NavntoftVis mer

De norske gutta hyller Sverige og Danmark

- Akkurat det vi må strekke oss etter.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet) Mens Norges 3-1-seier over Kypros i går kveld blir stående som en positiv parentes etter enda en EM-kvalik som ikke sendte oss til mesterskap, feiret våre naboer i sør og øst bragdseire og EM-sommer i natt.

Danmark sikret gruppeseieren med en knallsterk triumf over Portugal, og Sverige drar til Polen og Ukraina som beste gruppetoer etter sin imponerende 3-2 over Nederland.

Gutta på det norske landslaget tar seg også tid til å beundre nabolandenes prestasjoner.

- Jeg er litt overrasket over at Danmark vinner gruppa, men det er bare å gratulere. Det må vi også gjøre til Sverige, som er beste toer, skryter landslagssjef Egil Drillo Olsen, og får støtte av Tom Høgli.

- Det er imponerende. Det er veldig bra gjort, og det er akkurat det vi må strekke oss etter, sier Høgli til Dagbladet.

Gjenta suksess
For der Norge sviktet i nøkkelkampene, la oss nevne Danmark borte og hjemme spesielt, leverte våre naboer til de grader da det gjaldt som mest i går kveld.

Det er en barriere vi også må bryte, mener assistenttrener Ola By Rise.

- Danskene og svenskene har sluttspillerfaring, de har lykkes med det før. Og i det øyeblikk du lykkes med sånne ting, så øker sjansen for at du klarer det neste gang også. Det gir deg en selvtillit i de vippekampene, som jeg også husker veldig godt fra de beste årene i Rosenborg: en indre trygghet om at det skal vippe riktig vei, som kanskje motstanderen ikke har, sier han til Dagbladet.

- Det er alfa og omega å klare å komme seg inn i et sluttspill med denne spillergruppa vi har her nå, og kanskje et par av ungguttene fra U-laget - da øker sjansen for at vi klarer å gjenta det også. Vi må bare gratulere Sverige og Danmark med at de har klart den biten, og at de viser at selv langt mot nord, så går det an å komme seg til sluttspill. Vi får håpe at de gjør det bra der også, sier By Rise.

Mange gode venner
Morten Gamst Pedersen sier han heller ville ha Danmark enn Portugal til EM, men noen nordisk mesterskapssuksess har han mindre tro på.

- Jeg ønsker danskene lykke til, både dem og Sverige, for jeg har mange gode venner i begge leire. Jeg har ingen favoritt av de to og håper begge kommer langt, men Spania er selvskrevet favoritt til å vinne hele EM, sier Gamsten til Dagbladet.

John Carew sier han selvfølgelig helst hadde håpet på at Norge skulle gå til mesterskapet, og svarer smilende diplomatisk på spørsmål om det er hyggelig at i hvert fall naboene våre kom seg dit:

- Neeeei, jeg har ikke noe mot dem, men jeg er egentlig likegyldig til dem, hvis du skjønner.

VIL BRYTE BARRIEREN: Assistenttrener Ola By Rise sier Norge trenger å lykkes med kvaliken én gang - for å kunne gjenta suksessen.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
VIL BRYTE BARRIEREN: Assistenttrener Ola By Rise sier Norge trenger å lykkes med kvaliken én gang - for å kunne gjenta suksessen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer