- De norske guttene har utrolig fine øyne

Fransk jentelag stortrives på Ekebergsletta.

 KOSER SEG I NORGE:  Det franske jentelaget FC Ploermel stortrives på Ekebergsletta. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
KOSER SEG I NORGE: Det franske jentelaget FC Ploermel stortrives på Ekebergsletta. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Ploërmel FC kommer fra byen med samme navn i Bretagne i Frankrike. Det bor 10 000 i den lille franske byen, men fotballklubben har de siste årene hatt en voldsom utvikling, spesielt på jentesiden.

I dag er det hele 120 jentespillere i klubben, og 45 av dem er nå på Norway Cup, fordelt på tre lag.

Morgane Pringault (18) og Soazig Perrin (17) er to av de franske jentene som i år deltar på Norway Cup. Laget deres er utslått, men de koser seg likevel i Norge.

- Norge er så vakkert, og folk her er så hyggelige. Folk smiler hele tiden, sier de.

Godt samhold Hele lokalsamfunnet i Ploërmel har tatt del i fotballklubben, og jentene på laget har hatt dugnad for å tjene penger til å dra til Norge.

- Vi har bakt kaker, hatt basar, og skaffet oss sponsormidler fra bakeren på hjørnet, slakteren, frisøren og andre forretninger, forteller Pringault.

Jentene gleder seg til å fortelle alle hjemme i Ploërmel om opplevelsene har hatt i Norge, men de vil aller helst bli her.

- Vi kommer helt klart tilbake. Vi skulle gjerne blitt her, men da tror jeg foreldrene våre blir litt bekymret, sier Perrin.

De har også lagt merke til de norske guttene.

- De er så utrolig vakre. De er veldig søte, og har utrolige fine øyne. Er alle guttene i Norge naturlig blonde?, spør jentene og ler.

Elsker fotball Jente er bevisste på at de ønsker å være gode rollemodeller og at de ønsker å få med flere yngre jenter. Derfor unngår de blant annet å banne på banen.

- Det er veldig mange som spiller fotball nå. Før var det mer vanlig for jenter å drive med turn eller basket.

Pringault forteller at flere nå ønsker å jobbe med fotball.

FLØRTER: - De norske guttene er så vakre, de har utrolig fine øyne, sier de franske jentene på Ploermel.   Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
FLØRTER: - De norske guttene er så vakre, de har utrolig fine øyne, sier de franske jentene på Ploermel. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

- Vi har alle fått en kjærlighet til fotballen, og ønsker å bidra ved å trene yngre lag når vi selv ikke spiller lenger.

Bretagne har fostret flere gode damespillere, noe som har hjulpet på den økende interessen.

Jentene takker også Jeff Carlac'h, som har vært med på starte jentelagene i klubben.

- Jeg bestemte meg for 10 år siden at jeg ville starte et jentelag. Frankrike har ligget langt etter når det gjelder damefotball, men vi bygget stein etter stein, og vi har sett en veldig positiv utvikling de siste årene, sier han.

Stor utvikling Eivor Esaiassen har siden VM i Frankrike i 1998 skapt relasjoner mellom norsk og fransk fotball, og har god kjennskap til fransk fotball.

Hun forteller til Dagbladet at det er helt utrolig å se hvordan utvikling det har vært på jentesiden i fransk fotball.

- For 12 år siden var jeg sammen med Frode Kyvåg i Frankrike for å promotere Norway Cup. Da vi begynte å snakke om jentefotball bare ristet folk på hodet, og sa det var umulig. De siste årene har det skjedd en klar holdningsendring, takket være iherdig innsats fra fransk fotballforbund. Nå er det akseptert at også jenter spiller fotball, og utdannede fotballtrenere synes ikke lenger det er lavstatus å trene et jentelag, sier hun til Dagbladet.

- De franske fotballforbundet har også sett mot Norge, og brukt Norge som modell når det gjelder utvikling i damefotball.