BESØKTE KULDEKAMMER: Den tyske storavisa Bild reagerer på bildene av halvnakne norske hoppere i 110 minusgrader.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix og Faksimile: BIld
BESØKTE KULDEKAMMER: Den tyske storavisa Bild reagerer på bildene av halvnakne norske hoppere i 110 minusgrader. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix og Faksimile: BIldVis mer

- De norske hopperne ser ut som ribbede høner

- Vennligst gi dem mat, skriver Tysklands største avis.

INNSBRUCK (Dagbladet): Da de norske hopperne for to dager siden kastet hjelm, drakt og sko - og gikk inn i et kuldekammer i Østerrike - kom nakne overkropper til syne.

Scenen var et spahotell i Seefeld, VM-byen fra 1985. Og det var ikke småtteri som befant seg inne i kuldekammeret: 110 minusgrader.

- Den nakne galskap, skriver den tyske storavisa Bild i dag. Boulevardavisa - med et opplag på 2,7 millioner - omtaler hoppukeleder Anders Jacobsen og lagkameratene som «ribbede høner».

- Så avmagrede er nordmennene når de flyr ned til sine seirer, skriver avisa.

Og mener bildene fra kuldekammeret viser at slankehysteri er noe som feies under teppet på den internasjonale hoppscenen.

Styrke immunforsvaret
Årsaken til at hopperne gikk inn i kuldekammeret, var å styrke immunforsvaret. I tre minutter befant de seg i 110 minusgrader - før de gikk inn i et annet rom og la seg i en varm vannseng.

Hensikten var å få det til å bruse i blodet, og gi en avslappende følelse etterpå.

I etterkant er det ikke nyskapende hoppere som hylles, men tynne nordmenn det fokuseres på.

- Hoppukeleder Jacobsen veier 62 kilo og er 175 centimeter høy. Men det kan du ikke tro på disse bildene, skriver Bild.

Og fortsetter:

- Vi ser ribbeina, sener og innsunkne mager.

Sykelig tynn
Første gang de store alarmklokkene ringte om slankehysteri i hopp, var da bildene av Sven Hannawald gikk verden rundt i 1999. Tyskeren, som var 185 centimeter på strømpelesten, veide stusselige 62 kilo.

- Jeg var absolutt undervektig, sier han til Bild i dag, og legger til:

- Gutta i dag er tynne. Men ikke så tynn som vi var.

Årsaken er den såkalte BMI-regelen i hopp, som kom i 2004. I dag er tallstørrelsen 19,5. Tidligere fantes det ikke en slik regel. Omkvedet var at jo tynnere du var, jo lengre hoppet du. Hvilket ledet til atskillig galskap.

Den tyske landslagslegen Mark Dorfmüller sier til Bild:

- De tyske hopperne er blitt mer atletiske. Hoppteknisk trenger du kraft, og regelmessige måltider er viktig.

Må kappe skiene
I fjor høst viste Dagbladets papiravis bilder av hopperne fra Fuerteventura på Kanariøyene. I Syden-sol flekset de overkroppene.

Den gang innrømmet Tom Hilde at han kapper skiene med fire centimeter, som du må gjøre når du ikke matcher BMI-kravet.

- Vi er veldig fornøyde med vektreglene. Vi er tynne, men ikke sykelig tynne. Skal du vinne hopprenn, må du ha kraft i beina. Det får du ikke gjennom å slanke deg, sa Hilde.

Hopperne har en kontakt i Olympiatoppen som veileder dem om kosthold.

- Jeg har benyttet meg av henne tre-fire ganger, sa Hilde.

- Alt er mye bedre nå. Det er ingen som lenger presser seg til grensa, sa trener Alexander Stöckl i samme sak.

Men Bild er ikke overbevist. Avisa kom til Hoppuka for å rapportere om tyske triumfer. I stedet konkluderer den:

- Vennligst gi nordmennene mat!

NB: Det tredje rennet i Hoppuka starter klokka 13.45 og kan følges direkte på Dagbladet.no. Rennet går i Bergiselbakken i Innsbruck. Anders Jacobsen leder i sammendraget foran hjemmehelten Gregor Schlierenzauer.

NORSK-ØSTERRIKSK DUELL: Anders Jacobsen (t.h) har vunnet to av to renn i Hoppuka så langt, og nærmest følger østterrikeren og Innsbruck-favoritt Gregor Schlierenzauer. Foto: EPA / DANIEL KARMANN / SCANPIX NTB
NORSK-ØSTERRIKSK DUELL: Anders Jacobsen (t.h) har vunnet to av to renn i Hoppuka så langt, og nærmest følger østterrikeren og Innsbruck-favoritt Gregor Schlierenzauer. Foto: EPA / DANIEL KARMANN / SCANPIX NTB Vis mer