OVERLEGEN: For en måned siden slet Charlotte Kalla med å finne formen, men i dag banket hun Marit Bjørgen og Therese Johaug på 10-kilometeren i Östersund. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
OVERLEGEN: For en måned siden slet Charlotte Kalla med å finne formen, men i dag banket hun Marit Bjørgen og Therese Johaug på 10-kilometeren i Östersund. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

De norske jentene var bekymret da de så at Kalla «knakk litt mentalt»

I dag fikk de bank.

ÖSTERSUND (Dagbladet): Svenskenes skidronning Charlotte Kalla (27) utklasset de norske jentene og vant dagens 10 kilometer skøyting med god margin.

Rennet var det siste før VM i Falun starter på onsdag neste uke, og det viste at marginene i toppidretten av og til er ørsmå:

Det er nemlig bare en drøy måned siden en gråtkvalt Charlotte Kalla mente at hun ikke hadde noe i VM i Falun å gjøre hvis hun ikke fant formen.

Fikk norsk bank 27-åringen hadde akkurat gått inn 40 sekunder bak Astrid Uhrenholdt Jacobsen på 15 kilometer med skibytte i Skandinavisk cup i nettopp Falun.

- Kroppen kjennes bra, men ikke hodet. Det var ingen morsom avslutning på rennene i Falun. Nå skal det blir virkelig godt å komme hjem, sa Kalla etter det begredelige rennet.

Dagens renn, som hun vant med over halvminuttet til Marit Bjørgen og nesten minuttet til Therese Johaug, viste at den svenske jenta har brukt tiden ytterst godt siden midten av januar.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller til Dagbladet at hun ble litt bekymret for Kalla da hun så hvor tungt den svenske jenta tok motgangen i januar.

- Jeg var bekymra da jeg så at hun knakk litt mentalt, men så ser man at det å ta en liten pause fra konkurransekjøret, og få trent godt og bygge seg opp både fysisk og ikke minst mentalt, gjør at man kan snu en negativ trend til å bli noe veldig bra. Det er sikkert mange som kan la seg både inspirere og motivere av det, sier Uhrenholdt Jacobsen, som i likhet med Kalla har funnet formen ved å droppe flere renn i verdenscupen.

Har trent i høyden Kalla har brukt den siste måneden svært godt. Hun har vært flere uker i høyden i Seiser Alm, og allerede i det svenske mesterskapet ved månedsskiftet viste hun at formen var i anmarsj, da hun rundjulte de andre svenske landslagsjentene både i duathlon og på 10 kilometer skøyting.

Uhrenholdt Jacobsen, som var 1.08 bak Kalla i dag, er glad på den svenske rivalens vegne.

- Hun har gått et helt rått løp i dag. Jeg synes det er veldig artig, og det er veldig bra at hun er i form til et mesterskap på hjemmebane. Det gjør at VM blir en enda større fest, sier hun til Dagbladet.

Også de andre norske jentene er tilsynelatende fornøyde med at Kalla er tilbake i sin beste form. Dagens seier er faktisk svenskens første i verdenscupen siden 5. februar 2010.

- Det var et kanonløp av Charlotte og det er skremmende hvor god hun er. Det er artig at hun får en sånn opptur, det fortjener hun, sier Heidi Weng.

- Jeg er glad på hennes vegne, fordi tidlig i januar fikk vi masse spørsmål om formen hennes. Jeg vet at hvert renn teller for seg selv, men nå kan vi se at hun er i form, sier Marit Bjørgen.

Ikke bekymret Den norske skidronningen er imidlertid ikke bekymret med tanke på den store marginen opp til Kalla i dag.

- Jeg føler at formen er god. Jeg meg følte meg sterk, men hadde ikke dagen. Jeg er veldig fornøyd med 2. plass, egentlig, sier Bjørgen.

- Jeg merket at jeg tapte der jeg normalt kan jage mye, og da går sekundene fort. Jeg føler meg sterk, men føler at jeg går litt med håndbrekket på i dag, legger hun til.

- En vekker Landslagstrener Egil Kristiansen synes det er helt greit for de norske jentene å få en vekker rett før VM.

- Jeg tror det er bra. Avstanden til Kalla er stor, men for vår del er det greit å få litt realisme i dette. Det er mange som tror det bare er å dra til Falun og hente gull. Det er det ikke. Det fikk vi nok en bekreftelse på i dag. Skal vi ha gull, må alt klaffe og da må vi ha dagen, sier han til Dagbladet.

- Kan den norske dominansen bli en sovepute for jentene i treningsarbeidet?

- Nei, det tror jeg ikke, men det er godt å få en nesestyver i ny og ne for å våkne og se at her er det også andre som går fort på ski, sier Kristiansen.

• 10-kilometeren i skøyting i VM går 24. februar, altså om en drøy uke.

VAR BEKYMRET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen så at Charlotte Kalla slet mentalt for bare en måned siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
VAR BEKYMRET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen så at Charlotte Kalla slet mentalt for bare en måned siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer