HETT:  Det gikk hett for seg i gårsdagens oppgjør mellom Odd  og Sport Luanda E Benfice. Foto: Anders Hovden, Digitalsport
HETT: Det gikk hett for seg i gårsdagens oppgjør mellom Odd og Sport Luanda E Benfice. Foto: Anders Hovden, DigitalsportVis mer

De norske klubbene møter farlig og elendig motstand. Copa del Sol må fikses

Morten P kommenterer.

LA MANGA (Dagbladet): Uavhengig av den avblåste skandalekampen mellom Odd og Sport Luanda E Benfica utenfor turneringa i går ettermiddag — det er ingen mellomting når Tippeligaens fire beste klubber inviteres til vintersparring og viktige internasjonal øving inn mot sommerens kvalifiseringskamper i Europa.

Her på La Manga, hvor internasjonale referanser er noe av det som teller mest, er det enten eller. Og sånn kan det ikke være om turneringa skal ha en funksjon og leve opp til mandatet -  hvis utgangspunkt er å gjøre våre beste lag bedre rustet internasjonalt.

Slik Copa del Sol 2014 framstår har den i et internasjonalt perspektiv knapt livets rett.

DET ENE ÅRET, som i fjor, var Shaktar Donetsk, CSKA Moskva, Widzew Lodz, FC København og IFK Gøteborg noen av de norske lagenes motstandere.

Spesielt de russiske lagene, i vinterpause og i oppkjøring til hjemlige serie og de europeiske sluttspillene, var i tøffeste laget bare to uker etter at våre lag var tilbake fra lang juleferie.

Men det var i hvert fall god matching  selv om jeg husker Ole Gunnar Solskjær og Per Joar Hansen syntes noe var i overkant, mens de danske og svenske motstanderne var helt perfekte.

I år — med deltakelse fra Moldova, Litauen og et særdeles usportslig lag fra Angola — er det nesten pinlig.

ÅRSAKENE ER FLERE og handler om penger og andre og bedre tilbud. Parallellt med Copa del Sol arrangerer det russiske oljeskapet Gazprom en liten turnering i Israel med inviterte lag fra Ukraina og Russland. Det betyr at døra østover er stengt for Copa del Sol. Og 4. februar starter Atlantic Cup i Algarve, Portugal — en turnering som i løpet av de tre foregående årene er blitt mer ettertraktet enn Copa del Sol.

Spør bare Ståle Solbakken, som velger Atlantic Cup framfor Copa del Sol for FC København.

NORSK TOPPFOTBALL OG Norges Fotballforbund investerer gode penger og mye arbeid i dette høyest prioriterte vintertiltaket på La Manga.

Skal fotballen få valuta for pengene — hvilket handler om så mye kvalitet som mulig per investerte krone — må arrangørene sette seg mål ut over bare å arrangere internasjonale kamper, prøve å inngå langsiktige samarbeidsavtaler med klubber/forbund og på den måten skape et relevant grunnlag for det turneringa er ment å være for norske deltakere i Europa.

For det kan i hvert fall ikke fortsette sånn at det kommer Champions League-motstand ett år og i norsk målestokk ganske dårlig  og nå også direkte usportslig Adeccoliga-motstand året etter.

I månedskiftet januar/februar er det, nesten uansett hvordan man snur og vender på det, penger ut av vinduet.

ET SKANDINAVISK SAMARBEID der de fire beste klubbene fra Danmark, Sverige og Norge møtes fra og med første uka i februar kan være et alternativ. Knekker man den koden har man i hvert fall en smule forutsigbarhet rundt nivået. For slik det er her nå er det egentlig bare tøv om man vurderer konkurransenivået på de fleste kampene.

Og da taper alle.