Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De norske langrennsstjernene fordømmer doperen

De norske langrennsløperne er glad for at Johannes Dürr har fått dommen etter skandalen i Seefeld. De stoler på at konkurrentene er rene.

DOPET: Johannes Dürr er utestengt for andre gang. Foto: NTB scanpix
DOPET: Johannes Dürr er utestengt for andre gang. Foto: NTB scanpix Vis mer

FORNEBU (Dagbladet): Johannes Dürr er på nytt utestengt fra idretten. Denne gangen på livstid.

Østerrikerens dom kom torsdag kveld, og 32-åringen er blitt funnet skylding for bruk av bloddoping og oppbevaring og bruk av forbudte midler. Han er også funnet skyldig i å hjelpe andre med å dope seg, ved å ha en rolle i dopingnettverket som ble avslørt under VM i Seefeld i vinter.

Dopingskandalen ble den store saken under fjorårets VM i Seefeld, og bildene av Max Hauke med en nål i armen sitter frisk i minne hos de fleste. I tillegg ble Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv, Dominik Baldauf og Aleksej Poltoranin tatt for doping.

De norske langrennsløperne er glad for at Dürr endelig er kastet ut av idretten for alltid.

MEDSKYLDIG: Dürr er også funnet skyldig i å hjelpe andre med å dope seg, ved å ha en rolle i dopingnettverket som ble avslørt under VM i Seefeld i vinter. . Video: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer

Truet av Northug

Petter Northug raste mot Johannes Dürr allerede den første gangen han ble tatt for brudd på dopingreglementet.

- Får jeg se ham i langrennsløypa igjen, kommer jeg til å slå ham knockout, truet den tidligere langrennsstjerna.

Dagens norske langrennsløpere går ikke like langt nå som Dürr på nytt har fått en dom for dopingbruk. De mener det er bra at østerrikeren har fått en straff, men at han aldri hadde kommet tilbake til langrennssporten uansett hvilken dom som hadde kommet.

- Det var vel egentlig utenkelig at han skulle komme tilbake til idretten uavhengig av hvilken dom han hadde fått. Men at han faktisk blir utestengt på livstid når han har gjort som han har gjort, er absolutt helt innafor, sier OL-mester Simen Hegstad Krüger og legger til:

- Han er på ingen måte velkommen i langrennssporten igjen. Det er egentlig bare godt å få en dom, så vi slipper å ha ham med i sirkuset i det hele tatt.

- Spiller ingen rolle

Lagkamerat Hans Christer Holund er av samme oppfatning:

- Det spiller ingen rolle, han hadde vel aldri kommet tilbake uansett. Hva som skjer med ham har ingenting å si egentlig, men det er bra at han får sin straff, mener 30-åringen.

- Jeg synes det er helt greit. Sånn hører ikke hjemme i idretten, sier Ingvild Flugstad Østberg.

LANGRENNSLØPER: Ingvild Flugstad Østberg Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LANGRENNSLØPER: Ingvild Flugstad Østberg Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Stoler på konkurrentene

Selv om historien viser at doping er et tilbakevendende problem i langrennssporten, har ikke de norske problemer med å stole på at konkurrentene er rene.

- Det som skjedde i Seefeld kom veldig overraskende på meg. Men jeg stoler på konkurrentene mine, og jeg kan ikke gå rundt å tvile på dem og spekulere. Da bruker man altfor mye energi på det. Jeg håper og tror at de aller fleste er rene og at antidopingarbeidet fungerer, sier Hegstad Krüger.

- Det må jeg nesten bare gjøre. Vi må bare stole på at antidopingsystemet fungerer, og mer enn det får vi ikke gjort, supplerer Holund.

- Burde aldri komme tilbake

Hvor lange straffer utøvere som blir tatt for doping skal få, er en eviglang debatt. EPO, som Dürr og utøverne i Seefeld ble tatt for, gir i utgangspunktet en utestengelse på fire år.

Utøverne synes som de fleste andre at det er vanskelig å gi et klart svar på hvor lenge dopingtatte konkurrenter bør bli utestengt. I Johannes Dürrs tilfelle mener de at det ikke hadde gjort noe om han hadde blitt utestengt på livstid den første gangen han ble tatt for bruk av EPO.

- Det har vært et tema i noen år, og spesielt med det som har skjedd i Norge. Jeg mener at straffen burde avhenge av hvilken forseelse man har gjort, og at det kanskje burde være større sprik der enn det har vært. Det bør diskuteres. Når det er snakk om EPO og sånne ting, burde man aldri komme tilbake til idretten, sier Flugstad Østberg.

- En straff på fire år, er en streng straff. I mange tilfeller er det ensbetydende med livstid. Men når det er åpenbart at man har juksa, har man ingenting i idretten å gjøre. I sånne tilfeller hadde det ikke gjort noe om han (Dürr) hadde blitt utestengt på livstid. Vi slapp heldigvis å få han tilbake i verdenscupen, selv om han drev litt på på sidelinja der, sier Hegstad Krüger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling