FULL STOPP: Daniel Andre Tande ble stoppet i draktkontrollen i Klingenthal, og fikk aldri hoppet i kvaliken. Det samme skjedde med Robert Johansson. FOTO: AFP/Erwin Scheriau.
FULL STOPP: Daniel Andre Tande ble stoppet i draktkontrollen i Klingenthal, og fikk aldri hoppet i kvaliken. Det samme skjedde med Robert Johansson. FOTO: AFP/Erwin Scheriau.Vis mer

Full forvirring om norsk hopputstyr:

De norske OL-heltene disket for feil på hoppdressene

Ny dommer dømte vekk gamle drakter.

KLINGENTHAL (Dagbladet): Det suksessrike norske norsk hopplag gikk på en overraskende smell i den tradisjonelle generalprøven før vinteralvoret starter. Under det siste plastrennet i sommercupen røk både Daniel Andre Tande og Robert Johansson ut av draktkontrollen etter to helt overraskende dommeravgjørelser:

  • Den tidligere jugoslaviske storhopperen Miran Tepes stoppet de to norske OL-heltene sammen med en ukjent estisk utøver og en tysk junior fordi han mente dressene deres hang for lavt.

Resten av verdenseliten fikk passere. Forsåvidt også Mirans egen sønn Jurij, men det er slett ikke poenget i denne dommeravgjørelsen. Dette dreier seg ikke om Norge som er blitt for gode for resten av hoppverdenen, men om å forstå hvordan dommerne tenker i slike skjønnsavgjørelser der hver millimeter teller.

Derfor er det eneste som betyr noe at Norge finner ut hvorfor hoppdresser som aldri ble stoppet med tilsvarende begrunnelse sist vinter, nå bokstavelig talt ikke holder mål.

NETTOPP utviklingen av gode hoppdresser har vært en av detaljene som har hjulpet norsk hoppsport opp på det imponerende høye nivået. Men det har ikke vært dresser som har gått over grensen, selv om dette er utstyrsbestemmelser der det er svært mye å hente ved å komme så nær grensene som mulig:

  • Mens de norske hopperne det siste året sportslig har levert bedre enn noen gang, har Norge vært blant de få nasjonene som har unngått disk.

Da reglene for hoppdressenes tillatte bæreevne ble strammet inn foran fjorårssesongen, var dette et poeng i seg selv under oppkjøringen. Da gjennomførte hopplandslaget en sommersesong med litt for trange dresser. Strategien var aldri å risikere disk med et vel offensivt valg av utstyr og heller ha noen ekstra kvadratcentimeter flyvestoff å gå på til alvoret startet.

DET var et dristig forsøk, men det fungerte. Da de norske hopperne la til disse centimeterne med ekstra bæreevne, endte det med OL-gull for laget og altså null disk. Det i seg selv var en suksess for et miljø med tilnærmet perfekt utstyrskontroll:

  • Den individuelle tilpasningen av ski, sko, bindinger og hoppdress som det norske laget jobbet så hardt med før OL-sesongen, var kanskje den viktigste årsaken til at Norge stakk fra resten.

Desto surere å få overraskende disk rett før neste sesong.

FOR i går kveld kom det to i et renn som egentlig mest var trening. Det gjaldt knapt noen nasjonal prestisje. Derimot en anledning til å gi den enkelte tryggheten på at oppkjøringen igjen hadde vært ok.

Hele 50 av 67 hoppere i denne kvalifiseringen kom seg til finalen. Og det etter en treningsomgang der samtlige av de norske hopperne leverte solid, og lå lekende lett nær toppen. Altså ingen grunn verken for Daniel Andre Tande eller Robert Johansson til å ta noen sjanser med drakta.

Men det gjorde de da heller ikke.

For dette var skjønn.

AKKURAT det burde kanskje laget ha skjønt på forhånd. I det siste sommerrennet diskvalifiserte den samme dommer Miran Tepes 9 av 40 hoppere oppe i kontrollen, men ingen norske. De var ikke med, og måtte betale for det i går kveld.

Samtlige nordmenn kom direkte i trøbbel. Det startet med ferske Sondre Ringen som måtte opp til Tepes og måleapparatet hans tre ganger før det endte med en advarsel for 0,2 centimeter for lav skritthøyde.

Neste nordmann ut; Daniel Andre Tande, slapp ikke så lett unna:

- Han sa at midjebåndet mitt satt for høyt. Så prøvde jeg å justere hele drakta, men Tepes var ikke fornøyd. Til slutt dro han selv ned dressen min, målte og disket meg fordi den satt for lavt, fortalte Tande.

DET den norske stjernen ikke fortalte under kontrollen var at han hadde på seg en gammel hoppdress. Den samme dressen gikk greit igjennom hver gang den ble brukt sist vinter. Siden dengang er den ikke blitt forandret; midjebåndet sitter på nøyaktig samme plass og reglene er like.

Det forteller hva denne målingen også dreier seg om. Her gjelder det å forstå dommeren.

SÅNT må trenes på. Kanskje kom disse to diskene bare fordi det norske laget har droppet et par av sommerrennene. Eller kanskje er problemet større:

- Akkurat nå føles det ekkelt. Vi er forvirret, og er nødt til å finne ut hvorfor denne dommeren vurderte draktene våre annerledes. Det er vi som må innordne oss regelforståelsen, understreker den norske hoppsjefen Clas Brede Bråthen etter å ha mistet sine to beste hoppere i en rutinekontroll.

Det er i hvert fall ingen holdbar rutine for et hopplandslag som til vanlig er kjent for å ha kontroll over det meste.

FOTNOTE: Det norske jentelaget var kvalikens store opptur. Olympiamester Maren Lundby ble tredje best, og fikk overraskende følge av den tidligere kombinertpioneren Silje Opseth (nr. 4) og Anna Odine Strøm (12). Aldri har Norge vært så sterke i kvinnehopp. Blant gutta får Anders Fannemel (nr. 17), Andreas Stjernen (18) , Sondre Ringen (19) og Halvor Granerud (34) være med i selve rennet onsdag kveld.