Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De norske sporene til dødsfall og utnyttelse før Qatar-VM 2022

Skattepenger og norsk maling.

PÅ JOBB: Arbeidere fra det qatarske selskapet til den franske byggegiganten Vinci på jobb i Doha i mars i år. Den franske organisasjonen Sherpa skal ha avdekket en rekke kritikkverdige forhold hos selskapet, der Oljefondet har investert over fire milliarder kroner. Foto: NTB scanpix
PÅ JOBB: Arbeidere fra det qatarske selskapet til den franske byggegiganten Vinci på jobb i Doha i mars i år. Den franske organisasjonen Sherpa skal ha avdekket en rekke kritikkverdige forhold hos selskapet, der Oljefondet har investert over fire milliarder kroner. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 66 timers arbeidsuke, trusler og dødsfall på jobb: Det er anklagene mot byggegiganten Vinci. Selskapet har milliarder norske skattekroner i ryggen og arbeidere bruker norsk maling.

Den frivillige organisasjonen Sherpa hevder de har funnet flere tilfeller av grov utnyttelse av fattige arbeidere hos Vinci i Qatar, i en sak med flere spor til Norge.

Vinci har svart med å gå til motanmeldelse. Visestatsadvokat Emannuelle Lepissier ved påtalemyndigheten i Nanterre i Frankrike bekrefter i en e-post til Dagbladet at saken etterforskes:

- Jeg kan bekrefte at det pågår etterforskninger både av Vinci og Sherpa, skriver hun.

- Sherpa etterforskes for ærekrenkelser. Vinci etterforskes for slavearbeid i Qatar.

- Døde på jobb For å kunne drive byggevirksomhet i Qatar må vestlige selskaper ha et lokalt selskap med qatarske deleiere. Da Sherpa intervjuet mellom 10 og 15 ansatte hos Vincis lokale selskap fikk de høre om rystende arbeidsforhold:

- Der vi jobbet var det fire mennesker som omkom, fortalte en arbeider til Sherpa.

- De jobbet under bakken uten skikkelig beskyttelsesutstyr. De pustet inn giftig gass, og døde da de ikke fikk nok luft.

Arbeiderne fortalte om 66 timers arbeidsuke - mandag til lørdag, 11 timer hver dag, uten beskyttelse fra den steikende varme ørkensola. Videre hevdet arbeiderne at de var blitt tvunget til å levere inn passene sine til arbeidsgiveren. Dermed kunne de ikke forlate landet om de skulle ønske det.

Prestisjebygg Flere av arbeiderne forklarte også at de ble møtt med trusler da de prøvde å ta opp arbeidsforholdene med sine sjefer i Qatar.

Marie-Lauré Guislain, juridisk ansvarlig i Sherpa, forteller til Dagbladet at de aktuelle arbeiderne jobbet på flere store prestisjeprosjekter i Qatar. Blant disse var Sheraton Park - et enormt parkanlegg i Doha, T-banelinja i den nye byen Lusail - der åpningskampen i VM trolig skal spilles, og T-banelinja Red Line i Doha. Totalt skal det bygges tog og bane for over 285 milliarder kroner før VM.

Av hensyn til kildevernet vil ikke Guislain si hvilke yrker de intervjuede arbeiderne hadde.

Jotun-prosjekt Dagbladet får fra flere kilder bekreftet at minst en av arbeiderne jobbet som maler. Vedkommende skal ha begynt som maler etter at han ble alvorlig skadd i en arbeidsulykke der han fikk noe tungt på beinet sitt. Dagbladet er ikke kjent med hvilken underleverandør vedkommende jobbet hos, eller hvorvidt han brukte maling fra norske Jotun. Men Åsne Vittersø Kvamme, kommunikasjonssjef i Jotun, bekrefter i en e-post til Dagbladet at Jotun leverte maling til en underkontraktør av Vinci/QDVC i Qatar på begge T-baneprosjektene der Sherpa skal ha funnet uverdige arbeidsforhold.

LES DOKUMENTAREN: - Jeg er ennå ung, men livet mitt er ødelagt. Qatar er så rike at dette ikke burde være nødvendig
LES DOKUMENTAREN: - Jeg er ennå ung, men livet mitt er ødelagt. Qatar er så rike at dette ikke burde være nødvendig Vis mer

- Vi kjenner prosjektet kun som leverandør av maling til underleverandør, som igjen står for påføringen. Vi har ingen indikasjoner på at noen vi jobber med er blitt skadd, skriver Kvamme i en e-post til Dagbladet.

- Vi forholder oss ikke direkte til hovedkontraktør og ønsker ikke å spekulere i saken eller kommentere den. Når det gjelder leveransene av produkter til selskapet som utfører malejobben, følger vi opp for å sikre at arbeidet skjer i henhold til våre kvalitets- og HMS-krav, skriver Kvamme, som selv bare er kjent med saken via omtale i The Guardian.

Dagbladet stilte spørsmål om Vinci-prosjektene til Jotun etter at Jotuns sjef i Qatar, Wael Fahmy, først svarte på en rekke spørsmål fra Dagbladet om selskapets forberedelser til VM i 2022. Da trakk Fahmy fram Qatar Rail som Jotuns viktigste prosjekt før VM.

Norske milliarder Det norske oljefondet har investert over 4,5 milliarder kroner i Vinci. Investeringen utgjør 1,86 prosent av aksjene i Vinci.

READ THE DOCUMENTARY: - I?m still young, but my life is ruined. Qatar is so rich that this shouldn?t be necessary.
READ THE DOCUMENTARY: - I?m still young, but my life is ruined. Qatar is so rich that this shouldn?t be necessary. Vis mer

Oljefondets kommunikasjonssjef Thomas Sevang vil ikke svare direkte på om fondet er komfortable med Vinci-investeringen - og om de vil vurdere å selge seg ut om etterforskningen leder til dom.

- Vi gir  ikke framoverskuende kommentarer og vi kommenterer ikke enkeltselskaper.  Generelt kan jeg si at vi har dialog med mange av selskapene vi er investert i. I 2014 hadde vi mer enn 2600 selskapsmøter. I nær en fjerdedel av selskapsmøtene tok vi opp temaer innenfor selskapsstyring, miljø og samfunnsmessige forhold. Disse selskapsmøtene er gode anledninger for å fremme våre syn på eierskap, bærekraftig drift og rapportering, skriver Evang i en e-post.

Truer med søksmål Med 191 000 ansatte og en omsetning på 420 milliarder kroner er Vinci et av verdens aller største selskaper.  På sine hjemmesider opplyser Vinci at alle deres fire store prosjekter i Qatar skal stå ferdig før VM i 2022.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Vinci - uten hell.

- Så langt har Vinci angrepet oss med fem forskjellige rettsprosesser. Det er ikke uvanlig at selskaper truer med søksmål i slike saker men dette har vært et uvanlig stort press, sier Marie-Lauré Guislain i Sherpa.

TRUES MED SØKSMÅL: Det var organisasjonen Sherpa som avdekket det som skal være grov utnyttelse av arbeidere i Qatar. Her organisasjonens leder Laetitia Liebert. Foto: AFP / NTB scanpix
TRUES MED SØKSMÅL: Det var organisasjonen Sherpa som avdekket det som skal være grov utnyttelse av arbeidere i Qatar. Her organisasjonens leder Laetitia Liebert. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!