De norske stafettjentene utklasset alle

Men andrelaget tapte pallmulighet ved å bare stille på tre etapper.

LETT MATCH: Marit Bjørgen fikk en enkel jobb da hun startet ankeretappen 36 sekunder foran Italia. Her går hun i mål, nesten ett minutt foran konkurrentene.Foto: Jean Pierre Clatot, AFP/Scanpix
LETT MATCH: Marit Bjørgen fikk en enkel jobb da hun startet ankeretappen 36 sekunder foran Italia. Her går hun i mål, nesten ett minutt foran konkurrentene.Foto: Jean Pierre Clatot, AFP/ScanpixVis mer

(Dagbladet): De norske jentene viste seg fra sin mest suverene side under stafetten i La Clusaz i dag. Marit Bjørgen cruiset inn til seier nesten ett minutt foran Italia.

Det forsterker inntrykket av at de er store favoritter på VM-stafetten på hjemmebane seinere i vinter, men Bjørgen tror ikke det blir så enkelt som det var i dag.

- I dag var vi suverene, men jeg tror nok at de andre nasjonene kommer sterkere utover vinteren, sier hun til NTB.

- Veldig fornøyd På første etappe gikk Vibeke Skofterud, og den eneste som nesten hold følge med henne var det norske andrelaget med Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Dermed er Skofterud fortsatt favoritt til åpningsdistansen i VM.

- Du skal aldri ta noe for gitt, men jeg føler vel at jeg la inn en god søknad. Det er tungt å gå først hele veien, og jeg er veldig fornøyd med måten jeg gjennomførte på, sier hun til NTB.

På andre etappe stakk Therese Johaug fort fra Marthe Kristoffersen, og gikk hele etappen mutters alene et langt stykke foran alle de andre.

Kristoffersen er også en VM-kandidat, men i dag var altså Johaug klart sterkere.

- Vi har et sterkt lag, men vi er fortsatt seks løpere som kjemper om plassene på laget. Både de andre nasjonene og øvrige norske kandidater kan komme i bedre form fram mot VM, sier Marit Bjørgen.

Suveren seier På tredje etappe var det Kristin Størmer Steira som kontrollerte i front for det norske førstelaget, mens Ingvild Flugstad Østberg gikk en god etappe på det norske andrelaget.

Til slutt kunne sesongens desidert mest suverene langrennsløper, Marit Bjørgen, gå ut på sisteetappen med 35,9 sekunders forsprang på nummer to, Italia. Det kunne selvsagt ikke gå galt.

VM-FAVORITTER: Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen, Vibeke Skofterud og Therese Johaug. Foto: Jean Pierre Clatot, AFP/Scanpix
VM-FAVORITTER: Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen, Vibeke Skofterud og Therese Johaug. Foto: Jean Pierre Clatot, AFP/Scanpix Vis mer

Bjørgen startet sin etappe med å øke forspranget til Arianna Follis, før hun rolig og behersket kontrollerte inn til seier, 56,6 sekudner før Italia. Charlotte Kalla gikk Sverige inn til tredjeplassen.

Andrelaget trakk seg Flugstad Østberg gikk Norge 2 inn til tredjeplass etter tre etapper, men sponsorsjef Kristine Skeie, som var satt opp som ankerkvinne på det norske andrelaget, stilte ikke til start.

- Det er et økonomisk spørsmål. Men med tanke på hvor mange trenere og ledere som er med på en sånn tur: Hvis jeg var ung og ambisiøs og satt hjemme og så på, ville jeg syntes det var urettferdig og dumt, sa Thomas Alsgaard i NRK-studio.

De unge, lovende løperne skulle gått norgescup på Savalen i dag, men der ble rennene avlyst på grunn av kulda.

- Kanskje sponsorsjefen kunne vært hjemme i utgangspunktet, sier Alsgaard.