De norske stjernene frykter tidenes grisevær på søndag

- Som om det skulle komme en halvmeter snø.

VM-KLARE: Lars Petter Nordhaug (f.v.), Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd utgjør det norske laget under fellesstarten i sykkel-VM på søndag. Da venter mest sannsynlig en klissvåt dag på sykkelen. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
VM-KLARE: Lars Petter Nordhaug (f.v.), Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd utgjør det norske laget under fellesstarten i sykkel-VM på søndag. Da venter mest sannsynlig en klissvåt dag på sykkelen. Foto: Pål Marius Tingve / DagbladetVis mer

MONTECATINI TERME (Dagbladet): Som Dagbladet skrev tidligere i dag, regnes sveitsiske Fabian Cancellara (32) som den aller største favoritten før fellesstarten i sykkel-VM på søndag.

Leopard Trek-rytteren har trent spesifikt mot det 272 kilometer lange VM-rittet i hele år, og ventes å trekke det lengste strået.

I kulissene lurer imidlertid et lite, men slagkraftig norsk lag. Både Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug har håp om å kunne sitte med de beste helt inn til målgang i Firenze på søndag.

De innrømmer imidlertid at de frykter at den kuperte løypa blir i tøffeste laget.

- Løypa er som venta: Veldig hard. Men som jeg har sagt tidligere, så er det lengden og hvordan det vil bli kjørt som avgjør, sier Lars Petter Nordhaug til Dagbladet under dagens pressetreff på det norske utøverhotellet i Montecatini Terme, noen mil utenfor Firenze.

Edvald i god form Det norske laget trente i VM-løypa i går. Edvald Boasson Hagen sier at han har respekt for løypa, men at han tror det er mulig å overgå sølvet fra i fjor.

- Det blir langt og tøft, men jeg gleder meg. Jeg føler at jeg kom ut av Spania rundt i god form. Når det er sagt, så skal alt klaffe på søndag for at det skal holde helt inn, sier han til Dagbladet.

Det norske laget kommer til å kjøre opptrekk for Thor Hushovd hvis flere av rytterne holder følge med de beste helt inn. Grimstad-oksen er fornøyd med at landslagssjef Stig Kristiansen er krystallklar på akkurat det.

- Nå har jeg vist den beste spurtstyrken i det siste. Vi har sagt at blir det samlet, så er det meg det vil bli kjørt for. Men i en så tøff løype skal vi være glad hvis det er én nordmann igjen, sier BMC-stjernen til Dagbladet.

- Kan du vinne med den oppladningen du har hatt?

- Ja, det er mulig. Jeg har treningen, jeg har basen, jeg har alt inne. Men med tanke på å få den skikkelige finishen, er det ikke ideelt. Jeg har uansett ikke gitt opp. Det viktigste er at jeg får en god dag på sykkelen på søndag.

Voldsomt regn Det store usikkerhetsmomentet før søndag er imidlertid været. I skrivende stund melder yr.no 19,2 mm (!) regn fra klokka 11-17 på søndag. Det vitner om brutalt mye nedbør.

- Er det meldt SÅ mye regn? Det er betyr skikkelig drittvær, altså. Fy søren, sier Lars Petter Nordhaug da Dagbladet viser ham værmeldingen.

- I hvor stor grad innvirker så mye regn?

- Det har mye å si. Det kommer til å gjøre rittet ekstremt tøft. Det tar mer energi når det regner. Det er lettere å gå tom. Og så blir det tøffere i svinger, flere velt og høyere akselerasjon ut av bakkene. Det er i tillegg noen feildoserte svinger inni byen, og de blir ekle i regn. Men det er ikke noe verre for oss enn andre. Kanskje omvendt.

Også Thor Hushovd er skeptisk til nedbørsmengden:

- 19,2 mm er helt vanvittig mye. Jeg tror man får en annen vinner i det været enn man ville fått hvis det var tørt. Det er jeg ganske sikker på. Det er mange faktorer som kan slå ut. Velt, glatte veier og så blir det vanskelig å få i seg nok mat, sier han.

Rolig Boasson Edvald tar værmeldingen med knusende ro.

- Jeg trives bedre i sol, men jeg har kjørt bra i regn før. Vi får ikke endra det uansett, så vi får ta det som det er. Men det er kjipt for publikum, som må sitte i regn, sier han.

Landslagssjef Kristiansen er ikke i tvil om at været vil utgjøre en forskjell:

- Det er fullt mulig at det blir grisevær. 19,2 fra 11-17 og 10,5 mm 17-23 er mye. Det er som om det skulle komme en halvmeter snø, sier han.

• Søndagens VM-ritt sendes på Viasat 4.