HETSET: Karen Carney hadde mottatt svært grove meldinger og trusler etter seieren mot Fiorentina, onsdag. Her feirer hun straffescoringen sin som også ble kampavgjørende. FOTO: NTB Scanpix
HETSET: Karen Carney hadde mottatt svært grove meldinger og trusler etter seieren mot Fiorentina, onsdag. Her feirer hun straffescoringen sin som også ble kampavgjørende. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Karen Carney hetset etter seier mot Fiorentina

De norske stjernenes lagvenninne hetset: - Håper noen voldtar deg til du dør

Da Karen Carney sjekket mobilen etter seieren mot Fiorentina, onsdag, var det ikke bare gratulasjonsmeldinger som ventet.

Det engelske fotballforbundet (FA) krever at politiet og sosiale medier-selskap tar grep mot det voksende problemet med hetsing av kvinnelige utøvere.

Bakgrunnen er meldinger landslagsspilleren Karen Carney, lagvenninna til Maren Mjelde og Maria Thorisdottir i Chelsea, mottok etter 16-delsfinalen mot Fiorentina, onsdag kveld.

LAGVENNINNER: Maren Mjelde og Maria Thorisdottir spiller i Chelsea med Karen Carney. Her med pokalen da Chelsea vant FA.cupfinalen i mai i år. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/Shutterstock
LAGVENNINNER: Maren Mjelde og Maria Thorisdottir spiller i Chelsea med Karen Carney. Her med pokalen da Chelsea vant FA.cupfinalen i mai i år. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/Shutterstock Vis mer

«Hvor mange sjanser trenger du for å score i andreomgangen, dumme kjerring», «Jeg ønsker deg kreft og leukemi» og «Jeg håper noen vil voldta deg til du dør» er tre meldinger som ventet på Carney etter 1-0-seieren der Carney ble matchvinner.

Alle tre fra samme bruker. Det skriver den engelske avisa The Telegraph.

Det var Carney selv som la ut et skjermbilde av meldingene hun hadde fått, med teksten «Wow, noen mennesker».

Landslagssjefen Phil Neville delte så Carneys bilde på sin profil, der han skrev at dette var en melding en av hans landslagsspillere hadde fått.

- Instagram, skal dere gjøre noe med det, skrev Neville videre.

Carneys lagvenninne, Maren Mjelde, skriver i en SMS til Dagbladet at hun synes meldingen er «helt ekstrem».

- Ikke hørt om liknende. Veldig merkelig hvordan folk tar seg til sin rett og skriver slik til andre. Veldig usmakelig og en ukultur som vi dessverre ser mer og mer av, skriver Mjelde, og legger til:

- Har ikke opplevd dette selv. Det pleier som regel å være av det mer positive slaget.

- Svært alvorlig

Ifølge The Telegraph ble det i mai avslørt at antall angrep på kvinner i den engelske fotballen hadde økt med 285,4 prosent siden den foregående sesongen.

Det er en av grunnene til at FA nå krever at mer blir gjort for å forhindre slike tilfeller.

- Vi er forferdet av disse overgrepene rettet mot Karen Carney i sosiale medier. FA tar slike saker svært alvorlig, og vi tilbyr vår fullstendige støtte til Karen. Misbruk av spillere på sosiale medier er en alvorlig bekymring, sier en talsperson fra FA ifølge avisa.

De oppfordrer nå politiet og sosiale medier-selskapene å gjøre alt de kan for å takle det voksende problemet.

Har utestengt brukeren

Ifølge The Telegraph har ikke politiet mottatt noen anmeldelse ennå, men organisasjonen Women in Football mener dette er fordi slike meldinger og språkbruk er vanlig i kvinnelig sport.

- Ingen burde bli et mål for overgrep på bakgrunn av hvilket kjønn de er, eller utsatt for kjønnsbasert fornærmede språk. Igjen ser Women in Football bevis på at kvinner får slike meldinger med stygt språk eller trusler, har organisasjonen uttalt.

Instagram har en teknologi som skal skjule kommentarer som inneholder angrep på en annen persons utseende eller karakter, i tillegg til trusler mot noens helse eller velvære. Men ettersom meldingene til Carney ble sendt som privat melding, ble ikke disse oppdaget og fjernet.

- Vi tolererer ikke slik oppførsel og trusler, og kontoen som har sendt disse meldingene er fjernet fra Instagram. Vi oppfordrer alle som ser slikt innhold å reportere det via appen, og vårt team jobber døgnet rundt for å se på og fjerne noe som strider mot våre retningslinjer, sier en talsperson for Instagram til The Telegraph.