EMOSJONER: Det er ikke bare fotballsupportere som kan bli litt iltre, også fotballspillere har plugger de kan tenne på. Her sier Nemanja Vidic og Rafael hva de synes etter at Daniel Sturridge fikk straffe etter en takling fra førstnevnte. Foto: AP / Jon Super / NTB scanpix
EMOSJONER: Det er ikke bare fotballsupportere som kan bli litt iltre, også fotballspillere har plugger de kan tenne på. Her sier Nemanja Vidic og Rafael hva de synes etter at Daniel Sturridge fikk straffe etter en takling fra førstnevnte. Foto: AP / Jon Super / NTB scanpixVis mer

De norske United- og Liverpool-supporterklubbene ber medlemmene roe seg på nettet

- Det er mye følelser.

(Dagbladet): Lederne for de norske supporterklubbene til Liverpool og Manchester United har i dag sluppet en felles melding til sine medlemmer, hvor de ber dem medlemmene vise hensyn i debatten på nettet og dyrke «lidenskap, ikke hat».

- Humor og banter er en del av spillet vi begge setter pris på. Det vil vi har mer av! Samtidig ser begge supporterklubbene med bekymring på det hat og den sjikanen som kommer til overflaten med jevne mellomrom, og da særlig i sosiale medier og kommentarfelt hos de store mediene, heter det i meldingen.

Satte sinner i kok Fellesmeldingen kommer blant annet i kjølvannet av at NRK-kommentator Christian Nilssen havnet i hardt vær etter noen twittermeldinger i retning Liverpool-fansen etter at Manchester Uniteds 0-3-tap mot Liverpool 16. mars. Nilssen er en ihuga Manchester United-supporter, og da han tvitret «Well, at least we didn't kill any fans», så satte det Liverpool-sinnene i kok, selv om Nilssen la seg helt flat etterpå.

- Vi følger to klubber som er som er store rivaler, og som skal være det, men vi opplever fra tid til annen at det er noen som går over streken, og lagt over streken, og da synes vi det er på sin plass å si litt om det i fellesskap, sier Pål Chr Møller, leder av Liverpool-supporterklubben, til Dagbladet.

Bård Skaar Viken, leder av United-supporterklubben, sier det slik:

- Det er mye følelser knyttet til dette, og mye av rivaliseringen er sunn, men noen ganger tipper det over.

Det beste og verste I fellesmeldingen heter det også:

- Fotballen får frem det beste i oss; stolthet, glede, entusiasme, humor og ikke minst et felleskap og et kameratskap som varer livet ut.  Samtidig forplikter det. Når vi representerer en klubb, viser stolt frem farger og logo, er det også viktig at vi ikke misbruker navnene og dyrker frem en hatkultur. Hat er et meget sterkt begrep, og budskap hvor rivaliseringen mellom United og Liverpool knyttes til tap av uskyldige menneskeliv, som Heysel, Hillsborough og München, er ganske enkelt uakseptabelt.

Som Dagbladet har skrevet tidligere er det ikke bare kniving supporterene i mellom som noen ganger kan gå litt for hett for seg. Fotballkommentatorene må også ha tykk digital hud.

- Det kan kanskje være lett å gjemme seg bak en anonym bruker på nett, og folk tør kanskje å dra den litt for langt. Men vi som supporterklubber ønsker å være tydelige på hva vi mener er ugreit, og at det for eksempel går for langt når noen bruker ulykker som har kosta uskyldige menneskeliv, sier Viken.

De fleste som har lest et kommentarfelt eller tretti, vet at problemer med for eksempel hets og trusler ikke er et fenomen som bare rammer fotball-verden. Det vet også supporterlederne.

- Det har vært en del oppmerksomhet rundt dette med netthets, og det er kanskje en del som ikke tenker så mye over konsekvensene av det de gjør på nettet, sier Møller.