De norske utøverne ble møtt med denne plakaten i løypa

«Mindre Ventoline = færre vinnere. Våkne opp, WADA!»

BER WADA VÅKNE OPP: To personer holder oppe en plakat med en tydelig beskjed til Verdens Antidopingbyrå. Foto: NRK
BER WADA VÅKNE OPP: To personer holder oppe en plakat med en tydelig beskjed til Verdens Antidopingbyrå. Foto: NRKVis mer

VAL DI FIEMME/OSLO (Dagbladet): Under dagens Tour de Ski-etappe var det to personer som ble avbildet på direkten med en plakat som lød:

«Mindre Ventoline = færre vinnere. Våkne opp, WADA!»

De to holdt oppe plakaten for kamera, mens utøverne seilte forbi bak dem.

Det ser ut til å være et stikk til Martin Johnsrud Sundby og Verdens Antidopingbyrå (WADA). Sundby ble utestengt i to måneder for feil bruk av av den lovlige astmamedisinen Ventoline. Norges Skiforbund tok seinere ansvaret.

Martin Johnsrud Sundby småler litt når han blir konfrontert med plakaten på pressekonferansen, og sier han ikke har sett plakaten som ble holdt opp langs løypa.

- Nei, og da må du ha kikket godt, tror jeg. Det har ikke jeg sett.

- Jeg tenker ingen verdens ting om det. Det er sjelden jeg får så god mottakelse som jeg får her i Italia, sier Sundby videre.

Spøker

- De våkna nå i siste liten i CAS, Wada, gjorde dem ikke det da?, spøker langrennssjef Vidar Løfshus.

- Er det litt frustrerende å bli forfulgt av disse tingene gjennom sesongen?

- Nei, det er nå som forventa. Sånn er det nå.

Det er ikke første gang publikum retter fokus mot Norge i forbindelse med slike saker.

Møtt med skilt

Det norske landslaget fikk ingen hyggelig velkomst da verdenscupen startet i Finland. Allerede før åpningsdagen ble det norske laget møtt med et skilt med skriften:

«DDR Norway Ski team = Doping team»

Det var også tegnet på ei sprøyte på skiltet. Trolig siktes det til gamle Øst-Tyskland som ikke var kjent for sitt antidopingarbeid.

- Det der er over streken og litt sjokkerende. Jeg blir trist og lei meg hvis noen har den holdningen, sa Niklas Dyrhaug om episoden.

Vant etappen

Martin Johnsrud Sundby rykket fra drøyt en kilometer før mål på den nest siste etappen i Tour de Ski, og stoppet russiske Sergej Ustjugovs seiersrekke.

Han kom i mål 2,2 sekunder før russeren, og knappet dermed inn motstanderens ledelse i sammendraget. Det er 1.11,9 opp til russeren før den siste etappen.

- I dag ville jeg vente og kjenne på følelsen og energien. Jeg var tålmodig den siste runden, men jeg prøvde på noe tidligere. Russerne forsøkte seg på noe der og snakket sammen på slutten, men vi lo av det etterpå, sa Sundby til FIS etter målgang.

Nå ser han på det siste rennet som en svært stor utfordring, men vet noe spesielt må skje for å vinne sammenlagt.

- Jeg trenger et lite mirakel. Men jeg skal ikke gi meg før jeg er over streken på toppen av den svære bakken.