De nye avsløringene gjør ham fly forbanna: 
- Det er helt sykt

Reagerer på McLaren-rapporten.

REAGERER: Björn Ferry tar ikke lett på at 31 russiske skiskyttere skal være mistenkt for doping. Her fra lanseringen av boka «Ferry Tales» i 2014. Foto: Emmalisa Pauly / EXP / TT / NTB Scanpix
REAGERER: Björn Ferry tar ikke lett på at 31 russiske skiskyttere skal være mistenkt for doping. Her fra lanseringen av boka «Ferry Tales» i 2014. Foto: Emmalisa Pauly / EXP / TT / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Da den kanadiske professoren Richard McLaren forrige fredag la fram sin omfattende rapport om omfanget av dopingbruk blant russiske idrettsutøvere, var det mange som fikk bakoversveis.

Tallene var voldsomme.

Over 1000 utøver var trukket inn i skandalen. 12 av disse vant medaljer på hjemmebane under OL i Sotsji.

I dag bekrefter det internasjonale skiforbundet (FIS) i en pressemelding at langrennsløpere er inkludert i McLaren-rapporten, og Anders Besseberg, som er president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), forteller til VG at de har mottatt en liste med 31 russiske skiskyttere som er mistenkt for doping.

Det har fått svenske Björn Ferry til å se rødt.

Forbanna

Den tidligere skiskytterstjerna, som blant annet tok OL-gull i Vancouver, forteller til svenske Expressen at han synes det er trist at også skiskytinga nå trekkes inn.

- Dersom det er snakk om 31 utøvere, kan man ikke si at dette er en slump. Da er det i prinsippet alle, for det er nok ikke mange flere som har blitt testet. Det er flere enn hele A-landslaget på dame- og herresiden. Det her er systematisk, sier Ferry.

- Nå er skiskyting offisielt dratt inn i skandalen, og det føles veldig surt. Russerne hadde jo en skandale i 2009 da fem utøvere ble tatt på ett år. Men nå innser man at de bare har fortsatt siden det. Hele landet må jo straffes på et vis. Fy faen, det her er så rystende. Det er helt sykt.

Han sier videre at han tror systemet kan være så toppstyrt at mange av utøverne faktisk ikke har innsett hva de har vært med på.

- Vet de i det hele tatt at de har blitt dopet? De er jo en del av et system. Samtidig er det klart at den aktive også har et ansvar. Det ser vi blant annet i Therese Johaug-saken, sier Ferry.

- Sjokkerende

Dagbladet snakket i sommer med Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø om hva de tenkte om den første McLaren-rapporten som da nettopp hadde kommet.

Bjørndalen er skiskyttersportens største profil og er ekstremt populær i Russland. I løpet av sine utallige år i verdenstoppen har han konkurrert med en rekke gode russiske skiskyttere.

- Det er fryktelig skuffende. Hele greia er trist. Jeg har ikke så mye annet å si at det er skuffende, sa Bjørndalen.

- Samtidig er det veldig mye informasjon, men hvis det stemmer, er det fryktelig skuffende. Å finne ut at folk du har konkurrert mot har vært dopet, er ikke bra.

Tarjei Bø delte Bjørndalens syn i saken.

- Det er sjokkerende å lese om dopingkulturen i Russland. Men jeg håper det blir slutt på spekulasjonene og at vi får fakta på bordet. Dette må vi komme til bunns i og få vekk de som ikke er rene