De nye gudenes festaften

Oldtidas Hellas hadde 12 guder. I går kveld fikk det moderne Hellas 11 nye pluss et par reserver og en konge ved navn Otto.

LISBOA (Dagbladet): Og Otto Rehhagel snakket som en konge i går kveld:

-  Først og fremst vil jeg takke alle spillerne og alle grekere verden rundt. I løpet av denne tida har vi klart det politikerne ikke klarer - vi har samlet en hel nasjon. Og nå står vi altså her, på toppen av Europa.

-  Det er intet mindre enn fantastisk.

Du kan synes synd på Portugal eller være så irritert du bare vil. Det hjelper ikke - det forandrer ikke faktum. Hellas er og blir Europamestere i fotball. Og når du blir kvitt sorgen, sinnet eller hva det nå var som ødela denne søndagskvelden, vil du sikkert forstå at det er helt fortjent.

Og veldig genialt.

Det ene øyeblikket

En fotballkamp før tilleggstid varer i 5400 sekunder. Men du trenger nødvendigvis ikke flere enn de du kan telle på én hånd for å avgjøre sjøl den største anledningen. Og på denne sensasjonelle fotballkvelden i Lisboa tok det fire.

Fra ballen forlot cornermerket etter 57 minutter og til Angelos Charisteas headet det største sjokket europeisk fotball noen gang har sett rett hjem til gudene.

Det er det som kalles genialitet.

Uten sammenlikning for øvrig: Det er noe norsk over Hellas. Eller nærmere bestemt noe Drillosk. For slik Olsen stolt og trassig trasket rundt og sa «ingen liker oss og det gir jeg blaffen i», slik gikk grekerne til finalen.

Forfedrene er stolte

-  Jeg har ikke ord på det jeg føler, sier lagkaptein Theo Zagorakis. -  Og dere kan ikke forestille dere gleden og det som skjer i garderoben. For vi har bevist at den greske sjelen ligger der og at den alltid vil gjøre det.

-  Vår forfedre er stolte av oss i dag.

Det er tre kvarter siden grekerne løp æresrunde på æresrunde med pokalen på Estadio da Luz. Et lite tilbakeblikk i notatene forteller at døra for scenene som utspilte seg ble åpnet allerede ved innmarsjen. For mens portugiserne kom alvorstynget og forknytte inn på arenaen, kom de blivende guder med et smil om munnen.

De hadde ikke noe å tape.

Og så vant de alt.

-  Vi har gitt folket vårt mer enn bare glede i kveld, sier Theo Zagorakis. -  Vi har gitt grekere over hele verden nasjonal stolthet. Og den vil alltid være der. Ingen kan ta fra oss det vi har oppnådd.

Et utrolig eventyr

På en kveld som denne, mens Portugal gråter sine bitreste tårer og Hellas står på hodet i gal lykke, er det grunn til å minne om at europamesterne 2004 dro til EM uten en eneste sluttspillseier. Da de slo Portugal 2-1 i åpningskampen for tre uker siden var det altså deres første og største seier på dette nivået. Og så lite trodde grekerne sjøl på dette ufattelige fotballeventyret at de ikke hadde bestilt hotellrom ut over grunnspillet.

Nå er de altså, med knokene klemt hvite rundt EM-trofeet, det beste landslaget i Europa.

Før finalen var Otto Rehhagel allerede utrop til turneringas store trener. Det er vel bare, og her kommer sammenlikningen igjen, Drillos Norge som til de grader har vært skapt av en trener. Men i motsetning til vår lille mann har Rehhagel klart å ta Hellas hele veien.

Til Europas ende.

-  Vi har bygd stein på stein - tatt skritt for skritt, sier Rehhagel. -  Og vår politikk ved siden av å vinne fotballkamper har vært å forene alle grekere. Og derfor fortjener vi dette - vi har jobbet utrolig hardt.

Skam deg, Beckenbauer

Otto Rehhagel har gjort den stygge andungen, om ikke til en vakker svane, så i hvert fall til en tilpasningssterk og svømmedyktig maskin. Han har bevist - og nå kan keiseren i Bayern Munchen, Franz Beckenbauer, han som jagde Rehhagel fra klubben etter at den tidligere Werder Bremen- og Kaiserslautern-treneren hadde vunnet UEFA-cupen med Bayern, bare slenge seg i veggen i skam. For arbeidskaren Rehhagel beviste i går kveld og en gang for alle at fotballsnobben Beckenbauer har feil.

EM-finale

Portugal- Hellas 0-1 (0-0). Mål: 0-1 Angelos Kharisteas (57).
Dommer:
Markus Merk, Tyskland.
Gult kort:
Costinha (11), Nuno Valente (90), Portugal, Angelos Basinas (45), Giourkas Seitardis (63), Takis Fyssas (67), Dimitrios Papadopoulos (85), Hellas.
Tilskuere:
62 865.

Du trenger ikke superstjerner for å skape et superlag.

Du trenger bare disiplin.

Og vilje.

Og lojalitet.

-  Det er ikke tilfeldig, sier Rehhagel. -  Det er ikke tilfeldig at vi forsvarer oss godt og scorer i den andre enden. Og så kan folk mene hva de vil - jeg bryr meg ikke om det.

-  Når alle grekere på kloden feirer det vi har gjort, er det godt nok for meg.

GRESK TRIUMF: Hellas' kaptein Georgios Karagounis hever jublende og stolt EM-trofeet til værs, omgitt av begeistrede lagkamerater og greske farger. Foran rusler en fornøyd Otto Rehhagel. - Først og fremst vil jeg takke alle spillerne og alle grekere verden rundt, sier suksesstreneren.
ATHEN PÅ HODET: Millioner var ute i den greske hovedstaden og feiret EM-triumfen. Og neste måned er det OL i samme by.