Maktkamp i norsk idrett

De ødelegger TV-festen hennes

Populære Birgit Skarstein styrer Idrettsgallaen i kveld. Hun er bildet på en sunn norsk idrettsbevegelse. Den vil noen rive i stykker.

TO HELTER SAMMEN: Birgit Skarstein og Marit Bjørgen på scenen under Idrettsgallaen for to år siden. Nå er det Birgit som har overtatt som programvert for dette populære TV-showet. Men suksessen framover avhenger av at idrettsbevegelsen får styre seg selv over hele Norge. FOTO: Geir Olsen/ NTB scanpix
TO HELTER SAMMEN: Birgit Skarstein og Marit Bjørgen på scenen under Idrettsgallaen for to år siden. Nå er det Birgit som har overtatt som programvert for dette populære TV-showet. Men suksessen framover avhenger av at idrettsbevegelsen får styre seg selv over hele Norge. FOTO: Geir Olsen/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR Birgit Skarstein i kveld kommer på scenen for å lede NRKs Idrettsgalla, drar hun i gang en av årets største TV-begivenheter. Oppmerksomheten forteller om idrettens helt spesielle grep om oss nordmenn.

Internasjonalt er Norge en enestående idrettsnasjon. Det finnes knapt noe land der sport for alle er en så sammenvevd del av den nasjonale kulturen.

Birgit er et kjært barn av akkurat det. Hvor mye den norske måten å drive idrett på betydde for henne, visste hun kanskje ikke før en mislykket operasjon etter en alvorlig badeulykke for tolv år siden forandret hverdagen.

Det er denne spesielle inkluderende idrettsbevegelsen som gjør at en hel nasjon enda et år setter seg ned for å kåre sportshelter i mer eller mindre forståelige kategorier. Og for å gråte noen tårer dersom de stadig nye heltenes egne historier krever noe slikt.

Idrettsgallaen er som Grevinnen og hovmesteren på TV-en ei drøy uke tidligere, same procedure as last year; et samlende nasjonalt ritual som definerer oss som folk.

Da er det vanskelig å skjønne hvorfor noen igjen og igjen krever en maktkamp for å ødelegge denne felles kulturen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer