For 129 år siden var Preston North End ustoppelige

De originale «Invincibles»: En uovervinnelig scoringsmaskin som overgår Manchester City

Manchester City sikter mot historiebøkene.

UOVERVINNELIG: Preston North Ends «Invincibles» var det første laget til å gå ubeseiret gjennom en sesong i det engelske seriesystemet. Det samme året vant de FA-cupen, produserte tidenes høyeste seier i turneringen og scoret 316 mål. Foto: Preston North End
UOVERVINNELIG: Preston North Ends «Invincibles» var det første laget til å gå ubeseiret gjennom en sesong i det engelske seriesystemet. Det samme året vant de FA-cupen, produserte tidenes høyeste seier i turneringen og scoret 316 mål. Foto: Preston North EndVis mer

(Dagbladet): Manchester City har enkelt og greit virket helt ustoppelig denne sesongen. Kun Everton og Crystal Palace har klart å ta poeng mot serielederen, og Pep Guardiolas menn scorer regelmessig tre, fire, fem, seks mål per kamp.

Det har fått mange til å stille seg spørsmålet: Kan City gå ubeseiret gjennom årets Premier League-sesong?

Få har klart det tidligere, men allerede i det engelske seriesystemets første år gikk et lag ubeseiret gjennom sesongen.

Rekordlaget Preston

Preston North End var det første laget som fikk kallenavnet «De uovervinnelige». For 129 år siden, tilbake i 1889, gikk «The Lilywhites» til topps i den første utgaven av den engelske ligaen.

Klubben ble stiftet 17 år tidligere, men drev den gangen utelukkende med cricket. I starten var profesjonell fotball forbudt, og mange holdt fast ved at sporten skulle spilles av amatører. Men sammen med 11 andre klubber startet Preston the Football League seint på 1880-tallet.

Lancashire-klubben etablerte seg raskt som et av landets beste lag, og 26-0-seieren over Hyde FC i FA-cupen er fremdeles tidenes største seier i den tradisjonsrike turneringen.

Men det er prestasjonene i ligaen Preston huskes for.

316 mål på et år

I den første sesongen spilte hvert lag kun 22 kamper. Preston vant 18 og spilte uavgjort fire ganger, noe som gir en seiersprosent på 81,81. Manchester Citys prestasjoner denne sesongen overgår faktisk «De uovervinnelige» sin bragd. Guardiolas menn har per dags dato også spilt 22 kamper av årets sesong, men står med 20 seiere og to uavgjort. De lyseblå må uansett opprettholde den gode formen for å en gang kunne kalle seg uovervinnelig.

Mange har latt seg imponere av Citys scoringsform, men her overgår det nesten 130 år gamle laget de moderne utfordrerne. City har blant annet vunnet 7-2 over Stoke og banket Watford 6-0, og står med totalt 64 mål så langt. På like mange kamper bøttet Preston inn 74 mål, noe som gir et målsnitt på 3,36 mål per kamp.

Selv om ligaen bare inneholdt 22 kamper det året, spilte Preston langt flere kamper. Inkludert treningskamper ble det til slutt 70 spilte kamper i løpet av kalenderåret, og på den tiden fant de nettet hele 316 ganger.

- Hvis du ser på listen over vennskapskamper, er det helt utrolig at de spilte så mye. Reisingen på den tiden var helt forferdelig, og i en bortekamp mot Blackburn dro de i en vogn trukket av hester, forteller klubbhistoriker, Ian Rigby.

I tillegg til ligaen, var FA-cupen etablert på den tiden. Også denne turneringen vant Preston, og det uten å slippe inn et eneste mål. Dermed ble klubben tidenes første vinner av «The Double» i samme sesong som de for alltid ble «The Invincibles».

Wengers «Invincibles»

Det skulle ta 115 år før noen klarte å gjenta bragden til Preston.

Når man i moderne tid snakker om «The Invincibles» refereres det som oftest til 2004-utgaven av Arsenal. Arsène Wengers menn ble det andre laget til å skrive seg inn i de engelske historiebøkene, da de ble kronet til mestere uten å ha tapt en eneste kamp.

Da Dennis Bergkamp rundet keeperen og sikret 2-1-seieren over Leicester på Highbury i mai 2004, var den tilsynelatende umulige prestasjonen et faktum. Det var deres tredje Premier League-tittel og deres 13 ligamesterskap totalt. Det er også lagets til dags siste PL-tittel.

Ledet an av en sylskarp Thierry Henry, midtbanekolossen Patrick Vieira og et bunnsolid forsvar, var det ingen som klarte å nærme seg Arsenal det året. Siden Prestons triumf hadde Englands øverste liga blitt betydelig utvidet, og London-laget måtte gå 38 kamper uten tap for å bli uovervinnelige. Totalt scoret de 73 mål den sesongen - et mål mindre enn Preston gjorde på sine 22 kamper.

Wenger uttalte tidligere denne sesongen at han ikke ønsker at Manchester City skal bli sammenliknet med det hans lag oppnådde for 14 år siden.

- Vi hadde ikke olje, men ideer. De har olje og ideer, sa han om den pengesterke Manchester-klubben. Wenger tror de kan holde hele veien inn uten tap.

- Hvorfor ikke? Det kan skje, men det er fortsatt en lang vei igjen å gå. For øyeblikket går alt deres vei.

INVINCIBLES: Arsenal gikk i sesongen 03/04 ubeseiret gjennom Premier League. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
INVINCIBLES: Arsenal gikk i sesongen 03/04 ubeseiret gjennom Premier League. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN Vis mer

Ubeseiret, men ikke mester

I England er det kun Preston og Arsenal som har klart det, men andre steder i verden er det andre lag som har stått for tilsvarende imponerende prestasjoner.

Den seineste til å fullføre en liknende bragd, er Celtic i 2016/2017-sesongen. Under Brendan Rodgers gikk skottene ubeseiret gjennom 47 kamper, noe som sikret dem seieren i ligaen, den skotske cupen og ligacupen. Dette gjorde Celtic til det eneste laget i verden som har vunnet «The Treble» uten et eneste tap. I treble-sesongen tok Celtic rekordmange poeng med sine 106, og endte 30 poeng foran Aberdeen. I 1898-99 gikk erkerival Rangers ubeseiret gjennom en 18 kamper lang sesong.

I Italia er det tre lag som kan kalle seg uovervinnelig, men et av dem skulle nok ønske at bragden ga et bedre resultat. I 1979 klarte ingen å slå Perugia, men de ble likevel ikke seriemestere. Problemet deres var at altfor mange av kampene endte uavgjort, og det var AC Milan som stakk av med Serie A-tittelen. Da Milan selv gikk ubeseiret gjennom 91/92-sesongen, ble utfallet langt bedre. Milano-klubben, under ledelse av Fabio Capello og med toppscorer Marco van Basten på banen, var uslåelig og heller ikke mulig å snike seg forbi på tabellen.

Juventus er Italias største klubb, men den tradisjonsrike Torino-klubben måtte vente helt til 2012 før de kunne kalle seg uovervinnelig. Med nåværende Chelsea-manager ved roret ble Juventus Italias første lag til å gå ubeseiret i en sesong med 38 kamper. Da Perugia gjorde det var det 30 kamper, mens Milan holdt unna i 34 kamper.

«Perfekt sesong»

Enda mer imponerende enn en ubeseiret sesong, er en såkalt «perfekt sesong». Da vinner man samtlige kamper i løpet av en sesong, og kun et fåtall har klart det i verdenshistorien.

Dresdner SC fra Tyskland klarte det i 1942-43, Ferencvarosi fra Ungarn i 1931-32, Sunrise Flacq United fra Mauritius i 1995-96 og Nacional fra Uruguay i 1941.

Disse rekordene kan ikke Manchester City utlikne, men drømmen om å kunne kalle seg «Invincibles» lever videre.