Fluorforbudet

- De pisser i buksa

Om drøye to uker skal Det internasjonale skiforbundet (FIS) ta en avgjørelse om fluorforbudet. Expressen hevder at nye tester av kontrollapparatet viser store problemer. Nå mener de norske smøresjefene at et forbud er uaktuelt før OL.

UAKTUELT: Skiskytternes smøresjef, Tobias Dahl Fenre, mener et fluorforbud neste vinter er uaktuelt. Foto: Vidar Ruud / NTB
UAKTUELT: Skiskytternes smøresjef, Tobias Dahl Fenre, mener et fluorforbud neste vinter er uaktuelt. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Innfører de (FIS) forbudet nå pisser de i buksa, sier de norske skiskytternes smøresjef, Tobas Dahl Fenre, kategorisk.

Han er spent på hva FIS Council kommer fram til i begynnelsen av juni. Da skal skitoppene avgjøre om det er mulig å innføre fluorforbudet før neste vintersesong. Forbudet ble vedtatt for litt under ett år siden, men på grunn av mangelen på et fungerende kontrollapparat ble gjennomføringen utsatt.

Nå skal forbudet igjen opp til diskusjon, men de siste rapportene fra arbeidet med kontrollapparatet lover ikke godt ifølge den svenske avisa Expressen.

De skriver at FIS den siste måneden har gjennomført flere tester av kontrollapparatet i samarbeid med det svenske landslagets smørere.

Dommen?

«Skitdårlig», sier den svenske smøresjefen Petter Myhlback om apparatet som ifølge rapportene fremdeles ikke klarer å skille mellom ski med og ski uten fluor-smurning.

SLIPP MEG LØS: Langrennsløper Ingvild Flugstad Østberg tør ikke komme med en spesifikk dato for når hun er tilbake Vis mer

- Totalt uansvarlig

Innad i skimiljøet er man samstemte i at et forbud er riktig, men samtidig er man klar på at et forbud ikke kan iverksettes før et fungerende kontrollapparat er på plass. Derfor mener Dahl Fenre at det er uaktuelt å innføre et forbud før OL-sesongen.

- Å innføre et forbud nå er totalt uansvarlig. Det er så mange praktiske og tekniske problemer knyttet til dette apparatet, at det ville bare blitt et eneste stort kaos, sier skiskytternes smøresjef til Dagbladet.

- Vi er for et forbud, men gjennom vinterens tester ser vi at utfordringene er så store at det vil ta lang tid før forbudet kan gjennomføres i praksis. Det er trist, men jeg håper man ikke setter i gang et system som ikke fungerer. Det vil ødelegge mer enn skadevirkningene av fluor, mener Dahl Fenre.

FRYKT: Hvis forbudet blir innført nå frykter Snesrud at norske løpere kan bli nekta start fordi kontrollapparatet ikke fungerer godt nok. Foto: Terje Pedersen / NTB
FRYKT: Hvis forbudet blir innført nå frykter Snesrud at norske løpere kan bli nekta start fordi kontrollapparatet ikke fungerer godt nok. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Han får støtte av langrennslandslagets smøresjef, Stein Olav Snesrud.

- Vi har ikke testa apparatet siden verdenscupavslutningen i Falun, men ut fra sånn det var der er det uaktuelt. Den testmetoden var ikke god nok for å håndheve et forbud, sier Snesrud til Dagbladet og forklarer litt av problemene:

- Den mest graverende feilen i Falun var at ski som aldri var behandla med fluor også fikk utslag. Den feilmarginen må være null. Vi kan ikke havne i en situasjon der løperne blir nekta start selv om vi gjør alt riktig.

- Kan godkjennes i tide

Ifølge den svenske smøresjefen, Petter Myhlback, er det kontrollapparatet som skal brukes under konkurranser som fungerer «skitdårlig».

Men det finnes likevel et aldri så lite håp, for kontrollapparatet som skal brukes til laboratorietesting, skal fungere ganske så godt. Problemet med denne modellen er at den er mye dyrere og er ikke aktuell for såkalt feltbruk.

FIS-topp Atle Skårdal forteller at flere uavhengige laboratorium nå sjekker det nevnte fluor-apparatet FIS' har vært med å utvikle.

Den tidligere alpinisten innrømmer at det har vært varierte svar på de siste testene, men at apparatet kan bli godkjent i tide:

- Vi venter på de eksterne testene. Hvis de blir bestått så er apparatet godkjent.

Svarene skal komme i god tid til kongressen tidlig i juni, sier Skårdal, og legger til at FIS kommer til å jobbe videre med fluor-apparatet uavhengig av om det blir gitt et ja eller nei i sesongen som kommer.

- Hvordan har tilbakemeldingene fra nasjonene vært på de siste testene?

- Det er litt blandet, for i en utviklingsfase så går det ikke bare framover. Det kommer noen tilbakeslag. Men vi føler at samarbeidet er bra, og det er stor nysgjerrighet rundt apparatet. Det er naturlig at folk er skeptiske.

FIS-topp og renndirektør for langrenn, Pierre Mignerey, vil ikke si noe om hvordan de siste testene har gått:

- Jeg kan bekrefte at avgjørelsen blir tatt tidlig i juni. Ellers er det ikke noe å melde på nåværende tidspunkt, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer