SUKSESS: Kjetil Rekdal og Start er i ferd med å snu en svært vond periode. Rekdal er klar på at han har forandret seg mye de siste årene. Foto: Bildbyrån
SUKSESS: Kjetil Rekdal og Start er i ferd med å snu en svært vond periode. Rekdal er klar på at han har forandret seg mye de siste årene. Foto: BildbyrånVis mer

«Den nye Kjetil Rekdal»

De private spillersamtalene som viser Rekdals forvandling: - Jeg har endret metodene

Kjetil Rekdal har blitt roligere, mer tålmodig og mer opptatt av å komme under huden på spillerne gjennom personlige samtaler. Trenerforvandlingen er i ferd med å gi Start en tilsvarende positiv forvandling.

Følg IK Start - Bodø/Glimt fra kl. 18.00.

Start var på god vei mot nedrykk da Kjetil Rekdal gjorde trenercomeback og overtok treneransvaret i sørlandsklubben. Etter to strake seirer er imidlertid Start nå endelig over nedrykksstreken og på like mange poeng som Strømsgodset og Stabæk.

I kveld kan i tillegg cupspesialist Rekdal føre sørlendingene til semifinalen i cupen om Bodø/Glimt beseires på Sør Arena. Den tidligere norske landslagskapteinen førte Aalesunds FK - en klubb på Starts størrelse - til to cupgull på tre sesonger.

Start har under Rekdal tatt poeng i åtte av elleve kamper med 13-12 i målforskjell og vært Eliteseriens sjette beste lag. Liknende snuoperasjoner gjorde 49-åringen også i sin første periode i Vålerenga, i AaFK og i Lierse.

Rekdals suksessoppskrift

Selv er Rekdal ydmyk og er veldig klar på at æren skal deles med en rekke andre. Overfor Dagbladet takker Start-treneren blant annet spillergruppa, styreleder Christopher Langeland, sportslig leder Tor Kristian Karlsen, Morten Tandberg og resten av støtteapparatet.

- Det hadde ikke vært mulig uten dem. Spillerne har vært så lojale. Samtidig er vi på ingen måte i mål, men vi har forbedret utgangspunktet. Spillerne har tatt til seg det jeg ønsker og har utviklet seg videre. Vi var nødt til å spille mer taktisk enn det som ble gjort. Det handler om å gi tydelige og klare beskjeder og bygge på seg selvtillit og tro. Vi må ta steg for steg, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.

SAMTALER: Kjetil Rekdal, her sammen med stortalentet Tobias Christensen, bruker mer tid på spillersamtaler enn tidligere og forsøker å komme under huden til spillerne.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SAMTALER: Kjetil Rekdal, her sammen med stortalentet Tobias Christensen, bruker mer tid på spillersamtaler enn tidligere og forsøker å komme under huden til spillerne. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke først gang du snur motgang til medgang i et lag du tar over. Handler det om de samme grepene eller er det forskjellig fra klubb til klubb?

- Det varierer fra klubb til klubb. Det er ulike individerer som krever ulike tilnærminger. Det handler om å skape gode følelser til spillerne og få opp den fysiske kapasiteten. Man kan ikke være fysisk underlegne og være redd for å gå ut i bokseringen. Det går ikke.

- Det er mye talent i Start, men mange nye spillere som vi har jobbet med å få samkjørt. Det er viktig å skape stabilitet og gode relasjoner. Vi bygger bit for bit, men det tar tid. Det er mye psykologi i fotball. Man har en hel treningsuke å gjøre seg klar til kamp på og så 90 minutter å bevise på. Ofte kan treningsuka være fantastisk, men kampen elendig - eller motsatt. Det er ingen logikk i sammenhengen her.

«Den nye Rekdal»

Flere har lagt merke til at Rekdal har en annen framtoning enn tidligere. Tidligere landslagsspiss Ole Martin Årst - med fortid i blant annet Start - er ikke i tvil:

- Jeg synes Rekdal er mindre bajas og kontroversiell nå enn tidligere. Han er roligere. Det hjalp nok å ta et steg tilbake og en pause fra treneryrket en periode. Nå er han mindre opptatt av andre faktorer og har alt fokuset på trenerjobben. Han er klar, tydelig og rolig, sier Ole Martin Årst til Dagbladet.

Tidligere Start-spiller Jesper Mathisen mener Rekdal lenge har vært rolig, men at denne siden ikke har kommet like godt fram.

- Rekdal er en rolig fyr med mye humor, men ikke alle har fått med seg de sidene så tydelig. Jeg tror jobben hans i TV har gjort noe med ham. Det har vært godt å være litt på den andre siden. Det tror jeg alle trenere hadde hatt godt av å se. Nå ser Rekdal verdien av mediene, og gjennom den jobben fikk folk se Rekdal fra en annen side, sier Mathisen til Dagbladet.

Overfor Dagbladet er Rekdal selv tydelig på at han har forandret seg som fotballtrener og person de siste årene.

Rekdal: - Jeg er roligere

- Hva er de største forandringene?

- Jeg er roligere og mer tålmodig, sier Rekdal til Dagbladet.

- Som trener gjør jeg mye annerledes sammenliknet med for 5-10 år siden. Jeg har endret metodene og blir nå mer kjent med hver enkelt spiller. Jeg ser hele personligheten og ser på bakgrunnen til spillerne. Hvor kommer de fra? Hvordan har de det?

- Jeg har samtaler hvor jeg forsøker å komme under huden på dem, med en dialog ansikt til ansikt, for å løse opp i ting. Det har gått i ett så langt i Start, men hittil har jeg rukket to slike runder. Snart kommer en til, varsler den tidligere norske landslagskapteinen.

- Der deler jeg også min erfaring som spiller og forteller alt jeg erfarte. Vi har et av Norges største talent i Tobias Christensen, som må lære seg på utvikle talentet sitt videre og er på rett vei. Kevin Kabran var stille da jeg kom til Start og tok lite plass. Nå er han i ferd med å bli en leder i laget.

- Det er viktig å forstå spillerne og komme under huden, men jeg kan heller ikke bli for kompis. Det kan ikke bli for trygt. Det må være litt press og litt ubehagelig. Da pusher man seg hardere.

- Den sjansen har jeg aldri fått

Rekdal er godt i gang med å redde et nytt lag som sliter og bygge det opp sten på sten.

- Du har ofte tatt over lag som sliter og bygd dem opp steg for steg. Er det den utfordringen du søker i dine trenerjobber?

- Det er det mest krevende å ta slike jobber, men samtidig lettest å få rask framgang. Når det er sagt, har jeg aldri fått muligheten til å ta over et topplag og forsøke å få dem til å fortsette å vinne. Den sjansen har jeg aldri fått. Jeg har alltid måttet bygge opp lag fra bunn, sier mannen som ble matchvinner mot Brasil i fotball-VM i 1998.

Som trener har han ledet blant annet Vålerenga til seriegull og AaFK til to cupgull.

- Få har bedre CV i cupen enn deg. Hva skyldes det?

- Cupen er der og da. Det er alt eller ingenting. Det er bare én sjanse til å vinne. Du får ingen sjanse nr. 2. Jeg må skape planen som maksimerer seierssjansen, men det er ingen garantier. Man må ha ekstra lyst til å vinne kontra å være redd for å tape, sier Rekdal til Dagbladet.

- Det små marginer og svært sjelden at et lag som ikke er av Rosenborgs størrelse får sjansen til å spille en cupfinale. AaFK klarte det eksempelvis to ganger på kort tid da jeg var der, men det kan bli lenge til neste gang.

- Hva er viktigst: å vinne cupen eller å unngå nedrykk?

- Jeg liker ikke det spørsmålet, men det logiske svaret er å berge plassen. Det er viktigst for klubben, selv om en del supportere tenker annerledes, fordi Start aldri har vunnet cupen før. Men jeg er så ambisiøs at jeg vil prøve å klare begge deler. Jeg vil ikke velge bort noe.

Rekdals psykologi

I tillegg til reisen i cupen, har Rekdal og Start en god jobb å gjøre i Eliteserien. Tilnærmingen hans til nedrykksstriden - hvor han har snudd opp ned på fokuset - er en del av hans økte bevissthet på fotballens psykologi.

- Da jeg tok over, sa jeg at vi var i OBOS-ligaen og at vi måtte prøve å rykke opp. Da snur man om på psykologien. Det er bedre å prøve å rykke opp enn å forsøke å unngå å rykke ned. Vi hadde 18 kamper å rykke opp på. Klarer vi ikke det, må vi bruke 30 kamper neste sesong, forteller Starts suksesstrener.

Han blir aldri fornøyd og setter høye krav til spillerne.

- Jeg er innstilt sånn at jeg vil at vi skal bli best mulig, å alltid ha noe å strekke oss etter. Det kan være ubehagelig for spillere å bli pushet. Det kan bli krasj med spillere og ledelsen om de ikke er med på tankegangen, men det er sånn jeg tenker, forteller Rekdal.

- Når jeg vinner en kamp, vil jeg vinne en til. Det kan oppleves slitsomt med så høye krav og ikke så moro. Jo eldre jeg blir, jo viktigere ser jeg at det er å justere seg i enkelte tilfeller ved behov. Jeg kan ikke kjefte en spiller huden full over tid. Noen ganger trenger de et spark bak; andre ganger trenger de et klapp på skuldra.

- Det er viktig å pushe grenser. Noe av det første jeg gjorde da jeg kom til Start, var å øke lengden og intensiteten på treningen. Fysisk kapasitet er utrolig viktig for hvordan jeg vil spille fotball. Derfor måtte vi øke treningsmengden og kravene. Ikke noe galt om det som ble gjort før, men det er min måte å gjøre det på.

Rekdal ser annerledes på folk nå

Da han ga seg i Vålerenga i februar 2017 fortalte han Dagbladet at han vurderte å studere psykologi.

- Har du gjort det?

- Jeg har ikke hatt tid til å studere psykologi, men jeg har lært ufattelig mye gjennom jobben i Eurosport. Å reise og diskutere fotball med Kenneth Fredheim og andre kolleger har gitt meg mye. Å se hvordan de ser fotballen fra utsiden, har vært interessant. Det har vært lærerikt fra begge parter og var nok litt psykologilære for meg, forteller Rekdal til Dagbladet.

- Hva har jobben i Eurosport gjort med deg?

- Etter TV-jobben min har jeg sett annerledes på en del folk, fordi det er noe annet når det koker i konkurransesituasjon. Det samme gjelder meg. Folk som bare har sett meg på TV, får et annet inntrykk når de møter meg på privaten. De sier at jeg er annerledes enn de trodde.

Hylles av ekspertene

Ole Martin Årst hyller Rekdal for det han har gjort i Start så langt.

- Rekdal er først og fremst en god kampleder. Han har evnen til å sette inn de rette spillerne når det behøves og få gode resultater. Forbedringen i det spillemessig er ikke så tydelig, men Rekdal får resultater. Det var dette Start trengte nå, sier Årst til Dagbladet.

- Det var ikke sånn at spillerne var misfornøyd med Dempsey og automatisk fikk ny energi og boost av å blikk kvitt ham. De var fornøyde med Demsey. Likevel har Rekdal klart å ta garderoben og løfte opp spillerne. Rekdal er veldig tydelig og klar.

Også Tor Ole Skullerud, nå fotballekspert i Eurosport, er imponert.

- Rekdal har fått Start-laget til å slutte å tape og begynne å vinne. Det er bra gjort. Han har tatt tak i viktige momenter og snudd tankegangen i klubben. Fra å være veldig offensivt orientert, har Rekdal startet med å bygge laget bakfra og tette igjen bak. Det samme ser vi med Henning Berg i Stabæk, sier Skullerud til Dagbladet.

- Det er fornuftig. I en slik situasjon - med så mange meninger rundt deg - er tydelige beskjeder viktige. Jo enklere retningslinjer, jo bedre

Mathisen: - En klassetrener

Jesper Mathisen mener Rekdal var akkurat det Start trengte og trenger.

- Start savnet tydelighet. Sånn sett var Rekdals inntreden helt optimal. Spillerne har respondert godt på grepene hans med ny formasjon og en tydelig stamme. Start så hjelpeløse ut før Rekdal over. Han skal ha me æren for at pila har snudd, sier Mathisen til Dagbladet.

- Starts spillergruppe manglet en leder, men Rekdal har gitt enkle, klare beskjeder. Han er en god kampleder som kan endre strategi fra kamp til kamp og også underveis i kampen. Han er ikke redd for å prøve noe nytt eller bytte tidlig om den opprinnelige planen ikke fungerer. Du vet aldri hva Rekdal kommer opp med. I Bodø så det ut som at han la kampplanen etter vinden.

Mathisen er ikke i tvil:

- Nå virker han sulten og motivert. Når Rekdal er det, er han en klassetrener.

- Hva vil du ha: cupgull eller redde plassen?

- Personlig tar jeg heller et cupgull og endrykk enn motsatt. Da vil det bli en sesong som blir husket for evigheten og inn i historiebøkene som en av tidenes beste. For klubben er nok det viktigste å overleve, ikke minst økonomisk.

Beundres av Årst

Årst tror Start klarer å gjenta søndagens seier over Bodø/Glimt og vinne kveldens cupkvartfinale.

- Rekdal og Start har et mentalt overtak i cupen. Jeg tror Kjetil er veldig komfortbal. Han er en luring som gjør grep motstanderne ikke kan forutse, sier Årst til Dagbladet.

- Et cupgull vil være ekstremt etterlengtet og viktig for Start og Kristiansand, men for klubben er nok å sikre plassen aller viktigst. For Rekdal personlig vil en tittel være svært ettertraktet, men i et langsiktig perspektiv vil å sikre plassen være viktigst. Om de lykkes med begge deler, vil det være en fantastisk sesong etter en katastrofal start.

Den tidligere storscoreren beundrer Rekdal og andre fotballtrenere.

- Start signaliserte for så vidt ikke en langsiktig plan med Dempsey. Det er akkurat det som gjør at jeg aldri har vurdert å bli trener. Usikkerheten er for stor. Jeg beundrer de som tar på seg dette presset. Selv om det også er gøy i perioder, er belastningen enorm. All ære til trenerne, sier Årst.

- Jeg er ikke overrasket over det Rekdal har fått til. Han er en veldig dyktig trener så lenge han er i rett klubb. Akkurat det var nok Kjetil veldig bevisst på. Han var ikke desperat med å finne en ny trenerjobb, men var selektiv og ventet på det rette tilbudet.