KAXIG GULLJAKKE: Mange vil kanskje mene at motivet på ryggen passet godt for Northug, men selv hadde han ingenting med designen å gjøre. - Skiforbundet er jævla cocky de som lager de jakkene her, altså, fleiper gullgutten.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
KAXIG GULLJAKKE: Mange vil kanskje mene at motivet på ryggen passet godt for Northug, men selv hadde han ingenting med designen å gjøre. - Skiforbundet er jævla cocky de som lager de jakkene her, altså, fleiper gullgutten. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

- De prøver å framstille meg som en drittsekk

Northug fleiper om gulljakka - og gir konkurrentene en kraftig advarsel.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Etter at tre av seks VM-øvelser var unnagjort, sto Petter Northug uten en eneste gullmedalje.

- Vi får ikke se Petter like suveren som i forrige VM igjen. Nivået blir høyere og høyere, og jeg tror det er lenge til vi får se noen på samme måte som Petter var i Oslo, sa Sveits' landslagssjef Guri Hetland til Trønder-Avisa.

Men kanskje blir Northug den store VM-kongen likevel - etter dagens råsterke gullmedalje på 15 kilometer er han i posisjon til å tangere gullfangsten fra Oslo-VM for to år siden.

Da må han vinne stafetten sammen med lagkameratene på fredag, og ta hjem femmilsgullet på søndag.

Det er slett ingen umulig oppgave. I utgangspunktet mente Northug at sjansene hans for gull var langt større på femmila enn i dag - og det er ingen som helst tvil om at han er i kanonform.

I tillegg er alltid det første gullet det vanskeligste, ifølge gullgutten selv.

- Når du tar gull nummer én i et mesterskap, så gjør du ting litt mer riktig etterpå. Et eksempel er Kriukov, som var iskald og gjorde ting riktig på lagsprinten. Det har litt med å gjøre at han tok gullet på sprinten, sier Northug til Dagbladet.

Den samme følelsen tror 27-åringen at han får etter kraftanstrengelsen i dag. Det er dårlige nyheter for konkurrentene.

- Jeg blir vanskelig å ha med å gjøre på femmila og stafetten når jeg har fått dette gullet, sier Northug.

- Jeg skal kreve ny jakke
Han fikk raskt på seg en såkalt gulljakke fra Skiforbundet etter å ha kommet til hektene igjen, med hysje-motiv på ryggen.

Det virket egentlig som en typisk Northug-greie, det svenskene ville kalt «kaxig», men faktisk var 27-åringen uvitende om det hele ganske lenge etterpå.

- Jeg har ikke sett, jeg vet ikke. Jeg fikk den nå nettopp, og vet ikke om noe hysjgreie. Men jeg skal ta den av meg og se etterpå, svarer han først.

Når han blir forklart hvordan den ser ut, legger han til:

- Da tenker jeg at de er jævla cocky de som lager de jakkene her, altså!

Etter dopingkontrollen poserte han med ryggen til foran Expressens videofotograf - og sendte et humoristisk stikk til eget forbund.

- Det er typisk Norges skiforbund. De forsøker å framstille meg som en drittsekk. Jeg skal kreve en ny jakke, sier han og gliser.

Auksjoneres bort
I Oslo for to år siden hadde man gulljakker, nå har man altså gått for en litt annen variant. Men akkurat som sist blir jakkene auksjonert bort til gode formål etterpå.

For eksempel er Marit Bjørgens første gulljakke oppe i 20 000 kroner, det samme som sølvjakka til Martin Johnsrud Sundby fra 30-kilometeren. Therese Johaugs gulljakke fra gårsdagen er foreløpig høyest med 30 000 kroner.

Det er vel ikke utenkelig at hysje-jakka til Northug overgår dem alle.

Kommersiell leder i Skiforbundet, Bernt Halvard Olderskog, forteller at det er et datterselskap av Swix, Original, som står for produksjonen og design av jakkene. Og han ler godt når han får høre Northugs «stikk» mot skiforbundet.

- Jeg har jakka i en sekk i målområdet, og hvis det blir gull, tar vi den fram. Petter var ikke vond å be, han syntes den var kul. Og jeg tror han fikk med seg motivet på ryggen ganske kjapt, sier han.

Han mener hysje-motivet passer godt for Northug.

- Det koster ikke ham så mye å sette ting på spissen, så det passer ham godt.

- Hva slags motiv blir det om han vinner stafetten og femmila?

- Det ligger i kortene at det kan komme flere jakker. Utøverne vet ingenting om det, vi ønsker ikke at det skal være noe press på dem. Så det blir en overraskelse hver gang de tar medalje, sier han.

- Kjørte som ei kjerring
Men Northug liker press, i hvert fall det han legger på seg selv og som er nødvendig for at han skal prestere optimalt.

Faktisk tviler han sterkt på at det ville holdt til gull i dag om han hadde lyktes tidligere i mesterskapet.

- Nei, det tror jeg ikke. På sånne løp, i en så tøff bane, må du være sulten og ha bestemt deg på forhånd. Skal du vinne i dag må du helt i kjelleren. Og du må ha en plan. Den planen ville ikke vært så tydelig om jeg ikke hadde gull fra før, sier han.

På de siste kilometerne i dag gikk han på ren vilje. Faktisk husker han ikke stort fra de siste 2000 meterne.

- Jeg hørte ingen sekunderinger mot slutten der, jeg hørte kanskje at det var 17 sekunder oppe hos Eirik. Jeg er overrasket over at jeg ikke taper mer mot slutten, men jeg klarer liksom å jage på, og det eneste du tenker på i siste utforkjøringa er at: «Detter du nå, så mister du gullet, står du, så er du verdensmester». Så du kjører jo som ei kjerring ned siste bakken, men det gjør jo ikke noe når det blir gull, sier han.

Selv Bjørn Dæhlie fikk flashback til Nagano og målgangen på femmila da Northug, nesten i svime, svingte over målstreken og nesten kjørte ut i et reklameskilt.

- Det så ut som du nesten mistet balansen over den siste kneika før oppløpet også?

- Jeg var helt ferdig. De siste to kilometerne opp den tøffe flata etter sprintbakken, så traff jeg ikke på noe. Jeg kjente at jeg tapte sekunder.

INNBITT: Det kom både tårer, hulking og jubelbrøl i målområdet. Foto: Bjørn Langsem
INNBITT: Det kom både tårer, hulking og jubelbrøl i målområdet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Holdt du noen gang på å falle?

- På den kulen (like for oppløpet) var det nærme. Jeg var så sliten at jeg måtte stå med stive bein, jeg hadde så mye melkesyre, sier Northug til Dagbladet.

Tårer i målområdet
Han hadde krampe i venstrebeinet i den siste sprintbakken. Det har han ikke opplevd før, på femmila i Vancouver fikk han krampe i armene før den på mystisk vis slapp taket noen kilometer før mål.

- Hva gjorde du mentalt for å komme deg opp den siste bakken?

- Jeg prøvde å tenke, «nå er det siste bakken i ditt liv, ta ut det du har», sier Northug.

I målområdet kom det noen tårer, og Northug ristet med hele kroppen mens han lå utmattet i snøen. Akkurat som han gjorde det etter det første gullet i Holmenkollen - etter et nesten umenneskelig press om å ta gull på hjemmebane.

Men han nekter for at han kjente på presset fra omgivelsene denne gangen.

- Ikke annet enn at jeg legger veldig press på meg selv. Jeg ønsker å vinne gull, det følte jeg på. Men det trenger jeg også å føle på, hvis jeg skal legge opp løpet etter å vinne. Når jeg klarer det er det en kombinasjon av glede og lettelse. Du blir utrolig lettet over å få det gullet som er drømmen din i mesterskapet. Og gleden av at du vinner, og har mor og far her som får oppleve det, sier Northug til Dagbladet.