TRENGER STØTTE: Manchester Uniteds supportere har støttet helhjertet opp om «green and gold»-kampanjen. Nå ber investorgruppa som er døpt «de røde ridderne» om de samme supporternes bidrag til deres planer om å kjøpe ut Glazer-familien.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PAUL ELLIS
TRENGER STØTTE: Manchester Uniteds supportere har støttet helhjertet opp om «green and gold»-kampanjen. Nå ber investorgruppa som er døpt «de røde ridderne» om de samme supporternes bidrag til deres planer om å kjøpe ut Glazer-familien.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PAUL ELLISVis mer

«De røde ridderne» frir til United-fansen

Bekrefter planer om oppkjøp.

|||(Dagbladet): I går kveld meldte Sky News om et hemmelig møte mellom rike investorer med en forkjærlighet for Manchester United der et mulig oppkjøp av klubben sto på dagsorden.

Nå bekrefter gruppa som har blitt døpt «De røde ridderne» at møtet fant sted, og letter på sløret i hvilke planer de har videre.

- Vi kan bekrefte at en gruppe formuende personer, som holder med Manchester United (kjent som «De røde ridderne»), møttes i London i går. Gruppa støtter oppunder den nåværende ledelsen i klubben, men ser på mulighetene for å framsette et forslag til Glazer-familien vedrørende eierskapet i Manchester United. Disse samtalene er på et tidlig stadium, og det er ennå ikke opprettet noen kontakt med Glazer-familien, heter det i en pressemelding fra gruppa.

Målet er å samle sammen de rundt 9 milliarder kronene man regner med må til for å få kjøpt Manchester United - utfordringen er å overbevise Glazer-familien til å godta et bud.

Økonomisk lysningGlazer-familien har imidlertid ingen intensjoner om å selge seg ut av klubben, og kommuniserte ut oppløftende økonomiske nøkkeltall omtrent samtidig som «De røde ridderne» kom på banen.

De ferskeste tallene fra regnskapsfirmaet Deloitte viser riktignok i dag at Manchester United er passert av Barcelona på den såkalte rikinglista i verdens fotball, men det er i hovedsak grunnet en svekket pundkurs. Det er forøvrig ventet at United-direktør David Gill vil forsvare den nylige refinansieringen av klubbens lån i morgen.

Andelen av gjelda som klubben selv er ansvarlig for har blitt redusert fra 4,8 milliarder kroner i 2008 til  4,5 milliarder kroner i 2009. Dessuten steg omsetningen i andre halvår i 2009 til 1,285  milliarder kroner sammenlignet med 1,081 milliarder kroner for samme periode i 2008. I tillegg har medieinntektene økt med 33 prosent, og de kommersielle inntekter økt med 16 prosent. Overskuddet før skatt for siste kvartal var på 61,3 millioner kroner sammenlignet med et underskudd på 23,8 millioner i siste kvartal i 2008, skriver BBC.

Vil involvere supporterneDerfor trenger «De røde ridderne» å mobilisere klubbens supportere om de skal ta planene videre fra tegnebrettet.

- Dersom et slikt forslag skal ha livets rett, er vi avhengig av at supportere av Manchester United verden over involverer seg og støtter oppunder forslaget, står det å lese i pressemeldingen.

- En ny eierskapsmodell ønsker ikke bare å rydde opp i klubbens økonomiske situasjon, men også sørge for at supporterne er involvert i alt klubben foretar seg.

BoikottDerfor har de forsøkt å forene krefter med supportergrupperingen Manchester United Supporters Trust (MUST).

- «De røde ridderne» har rådført seg med MUST, og representanter for MUST var tilstede på gårsdagens møte, og til å begynne med ønsker «De røde ridderne» at supporterne viser sin støtte gjennom å melde seg inn i MUST gratis over nett.

Håpet til  er at samarbeidet MUST skal får amerikanerne til å endre mening. Dersom klubbens fans samler seg om en organisert boikott av eierne, kan situasjonen endre seg raskt, er tanken.

Derfor har Keith Harris, som er en av de sentrale skikkelsene i «De røde ridderne», blant annet bedt supporterne om å boikotte kamper, blant annet ved å ikke fornye sesongkortene før neste sesong.

- Det holder ikke å komme ti minutter for seint til kampene og slikt. «Green and gold»-protestene er fantastiske, og sender viktige signaler til ledelsen, akkurat som hvite tørkler i Spania. Men det kommer ikke til å tvinge Glazer-familien til å selge til oss, sier han.

- Derimot, dersom nok folk, og da snakker jeg om tusener, slutter å komme på kampene, og ikke fornyer sesongkortene, da vil det gjøre jobben. Supporterne må ramme lommeboka til Glazer-familien, sier Harris.

Hilses velkommenLeder i MUST, Duncan Drasdo, er positiv til initiativet fra gruppa, som består av ledende forretningsfolk og advokater i Londons finansmiljø med det til felles at de alle er Manchester United-supportere.

- Jeg kan bekrefte at vi var tilstede på det "hemmelige" møtet til «De røde ridderne» i går, og at vi har deltatt i diskusjoner en stund. Denne utviklingen er ytterst velkommen, ettersom det er et genuint ønske om å gjøre noe med eiersituasjonen i Manchester United, sier Drasdo i en pressemelding.