ÅPNER OPP: Fredag slapp Kagge Forlag boka om Stig-André Berge. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
ÅPNER OPP: Fredag slapp Kagge Forlag boka om Stig-André Berge. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Stig-André Berge om den tøffe tida

De rørende ordene som førte til Berges OL-bragd

Stig-André Berge åpner opp om den tøffe tida i ny bok.

Fredag slapp Kagge Forlag boka om bryteren Stig-André Berge, med tittelen Et bryterliv. Han har i en årrekke vært en av Norges aller beste i sin idrett, og har blant annet EM-sølv og bronse fra både VM og OL.

Men livet hans har ikke bare bestått av jubel og suksess. I boka kommer det nemlig fram at familien var gjennom en mørk tragedie. I 2015 drepte Stig André Berges far sin nye kone med kniv.

Mora døde også i 2016. Hun og Berge sto hverandre veldig nært. Berge-familien opplevde to tragedier på kort tid.

Vant medalje for mora

Etter OL-bronsen i 2016 var det noen ord som gjorde ekstra inntrykk.

- Mamma, vi klarte målet vårt, sa Berge. Tidligere det samme året tapte hun kampen mot kreften.

I boka forteller han at Anne Elisabeth Berge først fikk diagnosen i 2013. Hun ble kreftfri, men ikke lang tid etterpå fikk hun et tilbakefall. Berge var på et stevne i Tyrkia da tilstanden plutselig ble veldig forverret. I boka illustreres det hvordan Berge ytret ordene på morens dødsleie:

«Mamma. Jeg skal vinne en medalje i Rio. Det lover jeg. Jeg skal vinne den for oss.»

Omtrent et halvt år senere gjorde han nettopp det. Berge avslører også i boka hvordan han hadde planer om å legge opp mens mora var alvorlig syk. Der og da gjorde han en helomvending.

«Jeg ville fortsatt gjøre henne stolt. Sammen, som familie og venner, skulle vi kjempe videre.»

Faren drepte stemora

I boka kommer det fram at Berge var på vei til et bryllup, der to av hans beste venner skulle gifte seg. Sjokket var enormt. Men Berge gjennomførte bryllupet som planlagt.

«Jeg fattet det ikke, klarer fortsatt ikke å ta inn over meg det han har gjort. Hodet mitt vet jo at det er sånn, men jeg er ikke i stand til å begripe det. Jeg har fått en slags forklaring, og aksepterer den. Men at pappa, som knapt var i stand til å trampe på en flue, skulle drepe et annet menneske, som sto ham nær, det sliter jeg virkelig med å forstå,» skriver Berge i boka.

Faren erkjente og ble senere dømt for drapet på sin pleietrengende kone, som i 2013 ble lam fra livet og ned etter en mislykket ryggoperasjon.

Faren åpner også opp om tragedien i boka. Han forklarer at han angrer «uendelig mye» på det han gjorde. Han soner en fengselsdom på 12 år.

Imponert

Morten Sandnæs kom inn som generalsekretær i september 2016, etter at Berge tok en OL-bronse etter et tøft år..

Sandnæs var ikke i Bryteforbundet under den tøffeste tida. Men han kan si såpass om måten Berge håndterte alt på:

- Det han får til er imponerende. Han har stålkontroll på seg selv og fullt fokus. Jeg hadde gleden av å jobbe tettere med ham enn vanlig da han var engasjert i en stilling i forbundet. Jeg kan ikke si annet enn at jeg er imponert av ham, sier Sandnæs til Dagbladet.

Stig-André Berge er for øvrig gjest hos TV 2s Skavlan fredag kveld.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Stig André Berge fredag.