Hvilket land er sterkest i idrett?

De sa at dette ikke var bra nok. Nå blir Norge ranket som best i verden

På tide å stoppe den meningsløse debatten om at norsk idrett er så dårlig.

VIKTIG DAME: Marit Bjørgens VM-suksess samlet mange poeng til Norge. Som langrennsløper er hun mer enn bra nok til at utenlandske eksperter er imponert over kvaliteten på norsk toppidrett. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
VIKTIG DAME: Marit Bjørgens VM-suksess samlet mange poeng til Norge. Som langrennsløper er hun mer enn bra nok til at utenlandske eksperter er imponert over kvaliteten på norsk toppidrett. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens noen her hjemme for en tid siden påstod at norsk idrett lå med brukket rygg, mente den utenlandske fagekspertisen at Norge i virkeligheten var verden beste sportsnasjon. Dette var en ren matematisk vurdering basert på de største konkurransene i alle idrettsgrener, og resultatet var forbløffende.

I hvert fall for resten av verden:

  • For første gang i historien toppet en nasjon både totalrankingen og lista for hvilket land som er best i idrett tatt i betraktning antall innbyggere.

Rangeringen ble gjort av fagnettstedet «Greatest Sporting Nation» som har spesialisert seg på å holde løpende oversikt over hvilke land som egentlig er sterkest i idrett.

Der ledet altså Norge denne våren både i det totale sammendraget og klassen for beste nasjon målt mot innbyggertallet. Nå er vi nede på 6.plass etter suverene USA, Russland, Frankrike, Canada og Italia totalt, men klart i tet foran Slovenia og Sveits i konkurransen om hvilket land som egentlig har de sprekeste innbyggerne.

Da er det på tide at vi selv forstår hvorfor Norge skiller seg ut i internasjonal toppidrett. Altså litt ettertanke om de grunnleggende samfunnsverdiene våre og den sammenhengen mellom bredde og topp som kalles «den norske idrettsmodellen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer