Hvilket land er sterkest i idrett?

De sa at dette ikke var bra nok. Nå blir Norge ranket som best i verden

På tide å stoppe den meningsløse debatten om at norsk idrett er så dårlig.

VIKTIG DAME: Marit Bjørgens VM-suksess samlet mange poeng til Norge. Som langrennsløper er hun mer enn bra nok til at utenlandske eksperter er imponert over kvaliteten på norsk toppidrett. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
VIKTIG DAME: Marit Bjørgens VM-suksess samlet mange poeng til Norge. Som langrennsløper er hun mer enn bra nok til at utenlandske eksperter er imponert over kvaliteten på norsk toppidrett. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens noen her hjemme for en tid siden påstod at norsk idrett lå med brukket rygg, mente den utenlandske fagekspertisen at Norge i virkeligheten var verden beste sportsnasjon. Dette var en ren matematisk vurdering basert på de største konkurransene i alle idrettsgrener, og resultatet var forbløffende.

I hvert fall for resten av verden:

  • For første gang i historien toppet en nasjon både totalrankingen og lista for hvilket land som er best i idrett tatt i betraktning antall innbyggere.

Rangeringen ble gjort av fagnettstedet «Greatest Sporting Nation» som har spesialisert seg på å holde løpende oversikt over hvilke land som egentlig er sterkest i idrett.

POENGPLUKKERE: VM-sølvet til håndballgutta hjalp Norge til en sensasjonell plassering øverst på totaloversikten til Greatest Sporting Nation. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
POENGPLUKKERE: VM-sølvet til håndballgutta hjalp Norge til en sensasjonell plassering øverst på totaloversikten til Greatest Sporting Nation. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Der ledet altså Norge denne våren både i det totale sammendraget og klassen for beste nasjon målt mot innbyggertallet. Nå er vi nede på 6.plass etter suverene USA, Russland, Frankrike, Canada og Italia totalt, men klart i tet foran Slovenia og Sveits i konkurransen om hvilket land som egentlig har de sprekeste innbyggerne.

Da er det på tide at vi selv forstår hvorfor Norge skiller seg ut i internasjonal toppidrett. Altså litt ettertanke om de grunnleggende samfunnsverdiene våre og den sammenhengen mellom bredde og topp som kalles «den norske idrettsmodellen».

Dette begrepet omfatter i hvert fall den velmente, men ofte latterliggjorte barneidretten som får alle med. Samt nettet av lokalklubber over hele Norge som sikrer en jevn nasjonal rekruttering, og helt sikkert den felles organiseringen av eliteidretten gjennom Olympiatoppen.

NETTOPP Olympiatoppen ble kraftig kritisert både i sportsmediene og av tidligere sjefer for knapt et år siden. Da hadde Norge akkurat snublet i medaljeambisjonene i Sommer-OL i Rio, og nye og gamle kritikere så sitt snitt til å forklare hva som var så håpløst med styringen av toppidretten vår.

Det å vinne det meste vinterstid, var visst ikke lenger bra nok. For hvem i utlandet brydde seg egentlig om at Marit Bjørgen og resten av skijentene vant det meste de var med på?

Under ett år seinere er det forsiktig sagt vanskelig å finne igjen virkeligheten i kritikken om at Norge bare vinner i små, perifere idretter. Der flere pekte mot Danmark som da akkurat hadde gjennomført et flott OL, finnes ikke danskene lenger nær toppen av de internasjonale rankinglistene.

Sannheten er at Danmark alltid har vært bak oss så lenge Greatest Sporting Nation har gjort sine rangeringer. For tida er danskene til og med klart svakest i Norden som nummer 43 totalt og nummer 19 målt pr. innbygger.

SOMMERSUKSESS: Alexander Kristoff og det sterke norske sykkelmiljøet fortsetter å hente inn poeng til Norge. FOTO: Henning Bagger / NTB scanpix
SOMMERSUKSESS: Alexander Kristoff og det sterke norske sykkelmiljøet fortsetter å hente inn poeng til Norge. FOTO: Henning Bagger / NTB scanpix Vis mer

Altså ikke nødvendigvis smart å kreve at idrettslederne etter sist OL måtte dra rett til Danmark for å finne svaret på hvordan vi skulle vinne enda flere internasjonale medaljer.

LISTENE til Greatest Sporting Nation tar utgangspunkt i samtlige OL-idretter og all annen sport som krever fysisk anstrengelse. Kravet for utbredelse er minst 10 nasjoner i et eget VM. Sport som drives ved hjelp av motor eller dyr, teller ikke. Heller ikke krigsidretter utover de som er på OL-programmet.

Totalt gir en slik tilnærming et svært presist grunnlag for å se på hvilken måte idrett preger befolkningen i de ulike landene. Nettopp dette solide faglige utgangspunktet gjør Norges ekstremt høye plasseringer relevante inn i debatten om hvordan vi best skal bruke idrett både som verktøy for helse og som nasjonal underholdning.

PLATTFORMEN for suksessen er selvsagt vinteridretten. Der ble Norge sist vinter bare slått av USA i spesialkategorien «snø -og isidretter», men holdt giganter som Canada, Tyskland og Russland unna. Denne eventyrlige suksessen er også et resultat av det stadig tette samarbeidet mellom Olympiatoppen, Skiforbundet og de ledende norske vintersportutøverne.

Samtidig er vi blitt såpass sterke i flere av de andre idrettene at fallet på listene gjennom sommermånedene ikke lenger er så markant. Der for eksempel New Zealand etter et glimrende Rio-OL i fjor ble kåret til Verdens beste Idrettsfolk i 2016, er det Norge som nå leder denne konkurransen klart.

DETTE kan da bli vår første seier etter at rankingsystemet kom på plass for fem år siden, og er en påminnelse om hvordan vi lett blir for nærsynte når vi snakker ned vår egen idrett.

I en sesong der Norge sliter i den viktige fotballen, er det altså så mye kvalitet rundt disse hardt pressete landslagene at elitesporten vår i virkeligheten er bedre enn noen gang.

Alt dette har skjedd med basis i en spesiell masseidrett der hensynet til den enkelte unge som regel teller mer enn ambisjoner om en eller annen medalje, og der den demokratisk styrte idrettsklubben fortsatt er limet i lokalsamfunnet.

SKAPT I ULSTEINVIK: Karsten Warholm er klar for VM-finale på 400 meter hekk i morgen. Han er et produkt av den lokale idrettskulturen i Dimna, og takker det miljøet for framgangen. FOTO: REUTERS/Lucy Nicholson
SKAPT I ULSTEINVIK: Karsten Warholm er klar for VM-finale på 400 meter hekk i morgen. Han er et produkt av den lokale idrettskulturen i Dimna, og takker det miljøet for framgangen. FOTO: REUTERS/Lucy Nicholson Vis mer

Når du ofte hører at vi burde presse de beste ungene mer eller heller satse på private akademier med spesielle trenere til enerne for å få toppresultater internasjonalt, er det altså ikke til å tro. Den velkjente brede norske idrettsbevegelsen holder i massevis til å gi oss glitrende resultater i de store mesterskapene.

Sannsynligvis er det derfor vi nordmenn til slutt vinner flere medaljer enn de fleste andre land.

FOTNOTE: I 2016 ble Norge nummer 19 i totalkonkurransen og nummer 3 på lista der resultatene blir delt på antall innbyggere. Den store utfordringen i toppidretten da som nå er å få jentene opp på samme nivå som gutta. Mens Norge på herresiden pr. i dag er fjerde best totalt, er jentene nummer 14 på rankingen til Greatest Sporting Nation.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer