SWIX-SMØRER FIKK KREFT:

- De sa at smøringen ikke var farlig

Jon Erik Knotten (48) jobbet som skismører for Swix i en årrekke. Så fikk han bukspyttkjertelkreft - og stiller spørsmål ved om fluorsmøring kan være en årsak.

HARD KAMP: Jon Erik Knotten med kona Gunn gården i Vestfold. Knotten jobbet tidligere som smører for Swix. Nå har han bukspyttkjertelkreft , med spredning til lever - og sykdommen settes i forbindelse med skismøringen. Foto: Bjørn Langsem
HARD KAMP: Jon Erik Knotten med kona Gunn gården i Vestfold. Knotten jobbet tidligere som smører for Swix. Nå har han bukspyttkjertelkreft , med spredning til lever - og sykdommen settes i forbindelse med skismøringen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

REVETAL (Dagbladet): - Vi ble fortalt at fluorsmøringen ikke var farlig, sier Jon Erik Knotten (48) til Dagbladet.

- Det var det de ansvarlige hos Swix sa til oss.

48-åringen kommer fra en stor idrettsfamilie og var selv aktiv langrennsløper på høyt nivå. Da han ga seg som aktiv på begynnelsen av 1990-tallet, ble han trener og smører. Også der var han blant de beste - og smurte både for langrennslandslaget og smøreprodusenten Swix. Han understreker at han brukte fluorsmøring fra flere merker, blant annet for å sammenlikne gliden mot hverandre.

- Det var aldri snakk om å bruke beskyttelsesmasker eller noe, sier Knotten.

- Vi sto i garasjer, boder og hva det skulle være. Det fantes aldri avtrekk. Det var det samme da vi var ute på verdenscup – det fantes ikke avtrekk, du kunne skjære deg inn og ut av smørebua på grunn av all røyken.

I mars 2017 fikk Jon Erik Knotten diagnosen kreft i bukspyttkjertelen. Det var også spredning til levra. I USA har dyreforsøk og flere forskningsprosjekter antydet en sammenheng mellom kreft i bukspyttkjertel og lever, og miljøgiften PFOA – som finnes i skismøring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer