SWIX-SMØRER FIKK KREFT:

- De sa at smøringen ikke var farlig

Jon Erik Knotten (48) jobbet som skismører for Swix i en årrekke. Så fikk han bukspyttkjertelkreft - og stiller spørsmål ved om fluorsmøring kan være en årsak.

HARD KAMP: Jon Erik Knotten med kona Gunn gården i Vestfold. Knotten jobbet tidligere som smører for Swix. Nå har han bukspyttkjertelkreft , med spredning til lever - og sykdommen settes i forbindelse med skismøringen. Foto: Bjørn Langsem
HARD KAMP: Jon Erik Knotten med kona Gunn gården i Vestfold. Knotten jobbet tidligere som smører for Swix. Nå har han bukspyttkjertelkreft , med spredning til lever - og sykdommen settes i forbindelse med skismøringen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

REVETAL (Dagbladet): - Vi ble fortalt at fluorsmøringen ikke var farlig, sier Jon Erik Knotten (48) til Dagbladet.

- Det var det de ansvarlige hos Swix sa til oss.

48-åringen kommer fra en stor idrettsfamilie og var selv aktiv langrennsløper på høyt nivå. Da han ga seg som aktiv på begynnelsen av 1990-tallet, ble han trener og smører. Også der var han blant de beste - og smurte både for langrennslandslaget og smøreprodusenten Swix. Han understreker at han brukte fluorsmøring fra flere merker, blant annet for å sammenlikne gliden mot hverandre.

- Det var aldri snakk om å bruke beskyttelsesmasker eller noe, sier Knotten.

- Vi sto i garasjer, boder og hva det skulle være. Det fantes aldri avtrekk. Det var det samme da vi var ute på verdenscup – det fantes ikke avtrekk, du kunne skjære deg inn og ut av smørebua på grunn av all røyken.

I mars 2017 fikk Jon Erik Knotten diagnosen kreft i bukspyttkjertelen. Det var også spredning til levra. I USA har dyreforsøk og flere forskningsprosjekter antydet en sammenheng mellom kreft i bukspyttkjertel og lever, og miljøgiften PFOA – som finnes i skismøring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.