Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karsten Warholm EM-gull 400 meter hekk 2018

De sa det var galskap: Han gamblet til gull

Karsten Warholm sjanset og vant som fortjent. Motet gir ekstra uttelling i mange år framover.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): - Det er galskap å kombinere to så røffe øvelser i et mesterskap, sa konkurrentene om vågestykket til Karsten Warholm. Det endte med gull i den første finalen, og nå er alt som følger på morgendagens 400 meter flatt ren bonus.

Men på tross av seier, norsk rekord på 47.64 og full uttelling for alt motet, har sannsynligvis konkurrentene fortsatt rett:

  • Innenfor toppidrettens rammer for normal oppførsel, var dette fysiologisk sett galskap.

Men så var det normene for hva som gir stor friidrett da. Det er disse grensene denne helt spesielle 22-åringen mest av alt vil utfordre.

SÅNT koster. En helt uthvilt Karsten hadde nok presset denne nye norske rekorden et godt stykke ned mot 47 blank. Så ekstremt god form er han egentlig i. Men alt har sin tid, og nå var det tida for å gamble.

De siste dagene har Karsten selv snakket om farene ved å kjøre et dobbelt konkurranseprogram med fire røffe løp på fire dager med både 400 meter hekk og 400 meter flatt. En stund åpnet han for å omgjøre beslutningen. Så ble det nesten enda mer fleip enn vanlig. Kanskje mest for å roe ned seg selv:

- Jeg lever jo bare en gang, forklarte han spøkefullt på den internasjonale pressekonferansen før mesterskapet startet.

Det er en forklaring som rimer med den typen idrettsutøver som Karsten er; den grunnleggende åpne og lekende innstillingen hans til det å ha sport som jobb. All vennligheten som på kort tid har gjort ham så populær både i norsk og internasjonal friidrett.

Men denne tunge satsingen på disse fire EM-dagene, var selvsagt noe mer enn fleip, prat og vanlig moro.

Den var å ta sin egen utvikling på alvor.

FOR fortellingen om Karsten Warholms idrettseventyr har nok bare såvidt begynt. 22 år gammel holder han fortsatt på å snekre sammen det som til slutt skal bli stående som den triveligste idrettskarrieren proppfull av flotte resultater og gode minner.

Denne utviklingen gjelder jo både fysikk og opplevelser. Tida som hekkeløper har bare såvidt begynt. Alt det som skjer nå kan like gjerne være et mellomspill før han tar idrettslivet sitt videre. Kanskje mot bare 400 meter, muligens etter hvert mot 800 meter. Eller hva med lengde som en gang var hans beste øvelse? Hvis ikke alt fører tilbake til 10-kamp. Til det å bli verdens mest komplette friidrettsatlet.

DET er her det spesielle EM-programmet kommer inn. Ingen andre har satt det opp for ham. Opplegget er hans eget; skjønt i Karstens tilfelle betyr «eget» alltid en felles forståelse mellom ham og trener Leif Olav Alnes.

De er begge trigget av stadig utvikling. Eller som Karsten selv poengterte til de fortsatt like forbløffede utenlandske friidrettsjournalistene:

- Løper jeg ikke et dobbelt program, vet jeg ikke hva jeg går glipp av.

Og da tenkte han såvisst ikke på medaljene på 400 meter hekk og muligens 400 meter flatt, men på den mentale erfaringen og svarene fra dette fysiske eksperimentet.

VÅR beste mann er altså bare på gang. Sesongforberedelsene var ideelle. Testene har vist framgang på alle de avgjørende punktene. Karsten kom til dette mesterskapet raskere enn før, sterkere enn før og bedre teknisk enn noen gang.

Det er årsaken til at han denne sesongen klarer å holde 13 effektive steg mellom de ni første hekkene. I fjor klarte han åtte. Den forskjellen er klokket inn til 57 hundredels mer fart på 400 meter hekk.

Det er en flott framgang, men bare akkurat nå. I hans tenkning er det nødt til å bli bedre. Målestokken er ikke 31 år gamle Copello selv om cubaneren med det tyrkiske passet løp fortere enn noen gang i forsøket på å holde følge med Warholm på oppløpssida. Motstanderne er allerede blitt yngre og raskere.

Denne egne nivåhevningen har jo ikke vært nok til å holde de yngste konkurrentene unna tidligere denne sesongen. De har sett hva som har skjedd på denne øvelsen etter at Karsten kom over fra 10-kamp, og de har lært. Både av den voldsomme startfarten hans og evnen til å holde antall steg nede. Men kanskje mest av publisiteten:

  • Plutselig er 400 meter hekk blitt en av de gjeveste øvelsene.

Det har gjort at hele nivået på verdenseliten er blitt skrudd kraftig opp. Karsten Warholm har jevnt over løpt fortere enn i fjor, men har egentlig blitt slått hele denne sesongen. Ikke i EM, men i den klassen som teller for en gutt som har lyst til å ha det moro med idretten sin lenge. Den for verdens beste hekkeløpere uavhengig av pass og kontinentale mesterskap.

Da var det ikke noe valg. Det måtte bli dobbel satsing her i Berlin.

Og gull. I dag, og i mange år framover.