JUBLET: Petter Northug og Ola Vigen Hattestad klarte det de bare nesten klarte i OL-sprinten i Vancouver. Årsaken kan ha vært seks ekstra minutters hvile. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
JUBLET: Petter Northug og Ola Vigen Hattestad klarte det de bare nesten klarte i OL-sprinten i Vancouver. Årsaken kan ha vært seks ekstra minutters hvile. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

De seks gylne minuttene som reddet Northug og Hattestad

Arild Monsens stoppeklokke gjorde susen.

(Dagbladet): Norges herresprintere hadde all statistikk imot seg da de havnet i den andre semifinalen i gårsdagens VM-sprint.

Situasjonen minnet veldig om da Petter Northug og Ola Vigen Hattestad havnet i den andre semifinalen i OL-sprinten i Vancouver i 2010.

Da gikk det galt.

Selv om det skal være 20 minutter mellom starten på den andre semifinalen og starten på finalen, fikk den norske favorittduoen kun 14 minutters hvile.

Det endte i norsk skuffelse med 3. og 4. plass.

I går havnet de i akkurat den samme situasjonen. Men sprinttrener Arild Monsen tok ansvar, overvåket juryen og gjorde sitt for at lovverket skulle bli håndhevet denne gang.

- Vi hadde stoppeklokke på, og vi forlangte at det skulle være 20 minutter mellom andre semifinale og finale. Vi hadde kontakt med et jurymedlem hele tiden, forteller Monsen til Dagbladet dagen derpå.

Passet på Dermed skjedde det som ikke skjedde i 2010.

Dermed fikk Northug og Hattestad så mye hvile som de hadde rett på.

Og dermed gikk de denne gang inn til 1. og 3. plass i stedet for 3. og 4. plass, slik de gjorde i 2010.

I går fikk Northug og Hattestad seks gylne minutter ekstra restitusjonstid sammenlignet med OL-sprinten i Vancouver. Det kan ha vært forskjellen på gull og fiasko.

- Det er naturligvis vanskelig å svare på, men om det kun hadde vært 14 minutters hvile også denne gang, hadde det vært veldig negativt, forteller Monsen, som i 2010 var svensk landslagstrener.

- Denne gang skulle jeg i hvert fall sørge for at våre menn fikk nok hvile. Vi var årvåkne og passet på. Heldigvis gikk alt som det skulle, sier Monsen.

Kjente presset Han har fått kritikk i forbindelse med sprintuttaket både foran årets VM og fjorårets OL.

I Sotsji-OL ble Finn-Hågen Krogh plutselig vraket til fordel for Hattestad i siste sekund. Avgjørelsen ble imidlertid legitimert da Hattestad kapret OL-gullet.

Det var heller ikke alle som likte at Northug måtte avbryte høydeoppholdet for å kvalifisere seg til VM-sprinten.

- Vi kan kalle det Arild Monsens minneløp, sa Northug selv etter NM-sprinten på Røros.

FORNØYD:
Sprintrener Arild Monsen merket presset, men fikk full klaff på VM-sprinten.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FORNØYD: Sprintrener Arild Monsen merket presset, men fikk full klaff på VM-sprinten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Men etter gårsdagens VM-gull er det ingen som klager. For det er ingen tvil: Monsen har vært og er en suksesstrener for Norge.

- Det har vært veldig mye fokus på sprintuttaket. Jeg har jo merket at det er VM og kjent på presset, sier Monsen.

I generalprøven i Östersund var de de vrakede sprinterne som gjorde det best.

- Det ville vært veldig dårlig timing å endre på avgjørelsen med tanke på det som skjedde i fjor. Jeg har aldri vært i tvil om uttaket, hevder han.

Var skeptisk - ble overrasket over Northug Men Monsen innrømmer at han var skeptisk da tre av de norske havnet i det femte kvartfinaleheatet.

Som Dagbladet skrev i går, har ingen av de siste 24 medaljevinnerne i sprint gått i dette heatet, som får mindre restitusjonstid enn de øvrige.

- Det gjør prestasjonen ekstra sterk av Petter. Vi forsøkte ikke å tenke på de vanskelige forutsetningene. Vi måtte bare akspetere det og tenke positivt, forteller Monsen.

I tillegg havnet samtlige norske altså i den vanskelige andre semifinalen.

- Det er det den andre semifinalen som først og fremst er problematisk. Å gå i den femte kvartfinalen er ikke så ille, mener sprinttreneren.

Men Northug trosset uansett alle statistikker. I tillegg trosset han sin svakhet i diagonalgang i bratte motbakker og rykket der ingen hadde forventet det.

- Jeg må si jeg ble overrasket med de beina han hadde vist. Det er vanligvis Tomas Northug som rykker i slike bakker, sier Monsen.

- Stjal Petter taktikken til lillebror Tomas?

- Hehe, ja, det virket nesten slik. Men det viser hvor sterk Petter er. Prestasjonen er enormt sterk.