Norge - Sverige, kl. 20.45 tirsdag

- De ser ned på oss

Men Tarik Elyounoussi lover Sverige tøff velkomst på Ullevaal.

FIKK EN LEKSE: Tarik Elyounoussi og Norge kom dårlig i gang med EM-kvaliken, da laget tapte 1-2 for Spania. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
FIKK EN LEKSE: Tarik Elyounoussi og Norge kom dårlig i gang med EM-kvaliken, da laget tapte 1-2 for Spania. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

VALENCIA (Dagbladet): Tarik Elyounoussi (31) varsler at det ikke skal bli lett å være svenske på Ullevaal i morgen.

Norge tapte som ventet mot Spania lørdag. Men 1-2-nederlaget på Estadio Mestalla i Valencia betyr ikke at spillerne er som skadeskutte dyr.

Alt tyder på at Spania ikke er noe å gjøre med i EM-kvalifiseringen. Norge må melde seg på i kampen om andreplassen, noe som også gir billett til EM-sluttspillet i 2020. Trolig vil Sverige være Norges største utfordrer. Og klokka 20.45 i morgen møtes lagene.

NABOKAMP: Tarik Elyounoussi (i midten) og Norge har vært i Spania i ei uke. Klokka 20.45 i morgen venter Sverige i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NABOKAMP: Tarik Elyounoussi (i midten) og Norge har vært i Spania i ei uke. Klokka 20.45 i morgen venter Sverige i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- De ser ned på oss. Jeg får ofte høre: «Dere spiller ikke bra fotball. Men dere skal ha for at dere er gode på ski.» De bryr seg ikke veldig mye om Norge, sier Elyounoussi.

- Tirsdag skal de likevel bli tvunget til dette.

Grov bom

Siden i fjor vinter har Elyounoussi spilt for Stockholms-klubben AIK. Sammen med tredjekeeper Per Kristian Bråtveit er han de norske landslagsspillerne i Allsvenskan.

Kampen mot Spania ble ingen drøm for spissen. Han bommet på en kjempesjanse i første omgang. Etterpå ble han tatt ut i dopingkontroll. Mens lagkameratene dro fra stadion i buss, måtte han ha egen bil. Han unngikk journalister som sto og ventet.

Nå handler det om Sverige. Tap her - og det kan allerede være kjørt i gruppa. Da risikerer vi at både Spania og Sverige står med seks poeng etter to kamper.

- Vi møtte dem i privatlandskamp på Ullevaal for to år siden (1-1). Hele laget jobber steinhardt. De er godt organisert under trener Janne Andersson. De er også dyktige på dødballer, påpeker Elyounoussi.

Sverige ligger på 14. plass på FIFA-rankingen, mens Norge er nummer 48. Under sommerens fotball-VM i Russland tapte de 0–2 for England i kvartfinalen. Lørdag slo de Romania 2-1 på Friends Arena.

- Hvis du ser på FIFA-rankingen, så er de favoritter. De har vært med i mesterskap, det har ikke vi. Jeg blir likevel ikke overrasket om vi slår Sverige, sier 31-åringen.

Stinn brakke

På forhånd er det solgt over 23.000 billetter. Dette kan tyde på bortimot stinn brakke på Ullevaal.

- At det er solgt mange billetter lover godt. Forhåpentligvis er matta bra å spille på. Vi satser på masse støtte fra tribunen, sier Elyounoussi.

Sverige har ikke lenger storstjerner som Zlatan Ibrahimovic og Fredrik Ljungberg. Men laget er godt besatt av spillere som stort sett er i utenlandske ligaer.

- Vi er storebror, forteller AIK-spiller Sebastion Larsson til søndagsutgaven av Expressen.

- Men vi er det på en ydmyk måte. Det kommer ikke til å bli lett, spesielt ikke på bortebane. Det skal bli fantastisk kult å møte Norge. Det er nabolandet, og rivaliseringen er stor.

Elyounoussi erkjenner at Sverige er et større fotballand enn Norge.

- Jeg var ikke så kjent med trykket på kampene før jeg kom dit. Derbyene i Stockholm er veldig kule. Du har mange klassiske kamper. Supporterne er opptatt av å ha de beste supportereffektene.

Spesielt

For Lars Lagerbäck blir kampen ekstra spesiell. Han trente Sverige fra 2000 til 2009, og ledet laget til fem sluttspill.

På en pressekonferanse i Valencia i går benyttet han anledningen til å kritisere norske medier, som han mente var for negative etter Spania-kampen. Det kan tyde på at han har utviklet dyp kjærlighet til laget og enkeltspillere.

Norge landet med charterfly på Gardermoen i går kveld. Lysten til å revansjere seg er stor.