Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De skal konkurrere blant noen av verdens giftigste slanger: - Det gjelder å ikke få panikk

Spesielle arbeidsforhold for orienterings-eliten.

PASS PÅ: Svenske Gustav Bergman er blant de som skal konkurrere i verdenscupen i orientering på Tasmania på nyåret. Han er klar over at den meget giftige brunormen holder til i de samme områdene som de skal konkurrere i, men forteller samtidig at de ikke har utarbeidet noen foreløpig kriseplan dersom uhellet skulle være ute. Foto: NTB Scanpix
PASS PÅ: Svenske Gustav Bergman er blant de som skal konkurrere i verdenscupen i orientering på Tasmania på nyåret. Han er klar over at den meget giftige brunormen holder til i de samme områdene som de skal konkurrere i, men forteller samtidig at de ikke har utarbeidet noen foreløpig kriseplan dersom uhellet skulle være ute. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): ALlerede den 2. januar starter verdenseliten i orientering 2015-sesongen på øya Tasmania utenfor Australia, men det er ikke bare kart, kompass, og terreng løperne må ha i fokus.

De må nemlig også passe på hvor de setter beina sine.

Tasmania er nemlig hjem for en av verdens aller giftigste slanger, brunormen.

Fløyte Norges landslagssjef, Kenneth Buch, sier til nrk.no at de er klar over problemstillingen, og er forberedt dersom uhellet skulle være ute.

- Vi håper og tror at utøverne bråker så mye at det ikke blir et problem, men vi har tatt noen forholdsregler, sier Buch til nrk.no.

- Hvis man blir bitt, må man binde inn området, så løperne kommer til å ha med kompressbind under løpet. Også gjelder det å tiltrekke seg oppmerksomhet, så vi kommer også til å ha med fløyte.

Ingen foreløpig plan Svenskene på sin side har ikke forberedt seg like godt om vi skal tro Gustav Bergmann.

- Jeg vet ikke om det bare var det norske forbundet, eller om det var fra organisasjonen. Det er klart at det kan være en trygghet, men jeg tror ikke at det kommer til å hjelpe så mye om jeg har med meg en fløyte eller ikke, sier han til Aftonbladet.

Han forteller samtidig at det nok kommer til å bli tema, og at det nok kommer til å bli lagt en slag plan.

- Vi får møtes og diskutere hva man skal gjøre om man blir bitt i forkant av løpet. Det gjelder å ikke få panikk, sier han.

Rask Brunormen, som foretrekker en meny bestående av gnagere framfor orienteringsløpere, er ikke bare kjent for å være giftig. Den er også veldig rask.

Ifølge Wikipedia rømmer den helst fra konflikter, men dersom den blir tvunget opp i et hjørne og blir tilstrekkelig provosert, kan den være meget aggressiv.

De er vanligvis mellom 1,1 og 1,8 meter lange, men individer på så mye som 2,4 meter har blitt målt.

GIFTIG: Brunormen regnes som verdens nestgiftigste slange, og holder blant annet hus på Tasmania hvor orienteringseliten skal starte det kommende året med konkurranaser fra 2. januar. Foto: AFP PHOTO / William WEST / NTB Scanpix
GIFTIG: Brunormen regnes som verdens nestgiftigste slange, og holder blant annet hus på Tasmania hvor orienteringseliten skal starte det kommende året med konkurranaser fra 2. januar. Foto: AFP PHOTO / William WEST / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media