- De skriker som idioter og skremmer hestene

Her skjeller toppkusken ut filmteamet. Mens 2,5 millioner kroner bytter eiere.

(Dagbladet): Her blir hestene Bleikli Frøkna og Briskeby Frøkna distrahert like før mål, galopperer over målstreken og blir diskvalifisert.

Isteden er det storoutsideren Hafell Prinsen som blir utropt som vinner i V65-2, et 40-talls meter bak hestene til de svært rutinerte kuskene Kai Johansen og Olav Mikkelborg.

Slik har den ene av de «skrikende» skuespillerne, Odd-Magnus Williamson, kommentert dramatikken på Facebook:

- Jeg kan ikke no for at de hestene ble så starstrucked at de begynte å galoppere.

Konsekvensene av dramatikken på Bjerke travbane i går kveld er uansett at spillerpotten på 2,5 millioner kroner havner i andre lommer  enn de ville gjort hvis minst en av hestene som var halve oppløpssiden foran hadde oppført seg normalt.

Bleikli Faksa krysset målstreken først. Toppkusken Kai Johansen, som blant andre kjører Norges beste traver Yarrah Boko, opptrer vanligvis sindig og rolig.

Rasende kusk I går kveld var han rasende da han ble intervjuet av travkanalen Rikstoto Direkte om den skjebnesvangre målgaloppen, som kostet han personlig 2 000 kroner i kuskeprovisjon. For hestens eiere gikk førstepremien på 20 000 kroner opp i røyk.

- Hesten ble skremt av disse tv-folkene. De ødelegger jobben vår, de skulle ikke vært her, freste Kai Johansen i tv-kamera.

Og henviste åpenbart, i ettertid, til skrik og skrål fra Henrik Elvestad, Odd-William Magnusson og andre som holdt med på tv-spillingen.

Sammen med kuskekollega Olav Mikkelborg, som mistet kontrollen over den andre hesten, har han vunnet over 3 400 travløp.

 UTPEKT SOM SYNDEBUKKER:  Rubicon-filmteamet som lager "Vekterne" for TV2 får skylda av kusk Kai Johansen for den skjebnesvangre målgaloppen onsdag. Her Henrik Elvestad i et basketak overfor målområdet på Bjerkebanen. Arenasjef Arild Engebretsen, som ga tillatelse til filminnspilling under løpene onsdag, presiserer overfor Dagbladet at denne scenen ble filmet mellom løpene. FOTO: ROGER SVALSRØD/HESTEGUIDEN.COM
UTPEKT SOM SYNDEBUKKER: Rubicon-filmteamet som lager "Vekterne" for TV2 får skylda av kusk Kai Johansen for den skjebnesvangre målgaloppen onsdag. Her Henrik Elvestad i et basketak overfor målområdet på Bjerkebanen. Arenasjef Arild Engebretsen, som ga tillatelse til filminnspilling under løpene onsdag, presiserer overfor Dagbladet at denne scenen ble filmet mellom løpene. FOTO: ROGER SVALSRØD/HESTEGUIDEN.COM Vis mer

Det var arenasjef Arild Engebretsen på Bjerke travbane som hadde gitt tv-selskapet Rubicon tillatelse til å gjøre opptak med Henrik Elvestad og co til TV2-serien «Vekterne» under løpene onsdag kveld.

Flere hundre tusen kroner for hesteeiere og kusker og millioner for travtipperne står på spill en vanlig Bjerke-onsdag - bokstavelig talt.

Arenasjefen: - Beklager - Det er ikke noe annet å si enn «beklager». Når skaden er skjedd, kan man jo være etterpåklok, sier Bjerkes arenasjef Arild Engebretsen til Dagbladet dagen derpå.

- Er det forsvarlig å tillate slik utenomsportslig aktivitet rett ved løpsbanen når hester, kusker og spillere konkurrerer om millioner av kroner ?

- Vi har hatt mange tv-opptak på Bjerke under løp tidligere. Og tv-teamet gjorde tilsvarende opptak under flere prøveløp tidligere denne onsdagen uten at noe skjedde, sier Engebretsen.

Han mener det er vanskelig å gi tv-opptakene skylda for de ulykksalige målgaloppene.

- Opptakene skjedde på publikumsplass, på rett side av gjerdet mot løpsbanen. Og det skjer jo at hester galopperer når de yter maks for å vinne et løp. Det kan være sammensatte årsaker til at slik skjer, sier arenasjefen på Bjerke travbane.

Han kan trøste seg med at det er to av sportens sindige veteraner som gikk glipp av førstepremien på 20 000 kroner. Han hadde risikert mer støy fra andre forsmådde hesteeiere.

- Nå vinner hun endelig ! Ida og Tormod Rundhaugen på Brandbu eier uturshesten Bleikli Faksa.

- Jeg så løpet på tv og tenkte: nå vinner hun endelig ! Og så skjer dette. Det er veldig leit, men ikke noe vi får gjort noe med, sier Ida Rundhaugen til Dagbladet dagen derpå.

Mannen Tormod er en kjent trenerveteran, som nå ligger på sykehus.

FAKSIMILE: Odd-Magnus Williamson kommenterte episoden på Facebook tidligere i dag.
FAKSIMILE: Odd-Magnus Williamson kommenterte episoden på Facebook tidligere i dag. Vis mer

- Vi må prøve å se det lyse når alt er som galt. Jeg gleder meg over at Tormod begynner å kvikne til igjen og at Faksa har funnet formen i sitt midlertidige hjem hos Knut Haakenstad, sier Ida Rundhaugen til Dagbladet.

20 000 kroner forsvant i rabalderet, men hun står tilbake med prisen som dagens mest livskloke kvinne.

Her kom smellen Det var sjokkseieren til 8. valget Hafell Prinsen - halve oppløpet bak de to målgalopperende hestene - som la grunnlaget for at 6 rette i går ga 343 117 kroner og 5 rette 2 408 kroner til en håndfull dyktige og heldige spillere.

Med 3. valget Bleikli Faksa, som ble disket som førstehest, ville verdien etter V65-2 vært 120 kroner - mot 859 kroner på den oppropte vinenren Hafell Prinsen.

Og med 2. valget Briskeby Frøkna, som ble revet med til målgalopp, hadde verdien vært favorittpregede 57 kroner.

Med andre ord: spillerpotten fordelt på langt flere konti.

Her er de komplette Bjerke-resultatene og kupongverdiene etter det dramatiske løpet.

 STARSTRUCKED:  Skuespiller Odd-Magnus Williamson har en annen forklaring på hvorfor hestene galopperte. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET.
STARSTRUCKED: Skuespiller Odd-Magnus Williamson har en annen forklaring på hvorfor hestene galopperte. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET. Vis mer