De små får svi for Bosman-dommen

Talentutviklerne i norsk fotball vil tape store penger når Bosman-dommen trer i kraft for fullt, trolig fra 1. november. Da kan kontraktsløse spillere bevege seg fritt også mellom norske klubber. Kompensasjonen fra et nytt spesialfond vil ikke dekke tapet.

- Jeg tipper at det blir snakk om rundt 30 prosent av de summene som er vanlige ved overganger i dag, sier administrasjonssjef Thor Grønnerud i Norges Fotballforbund til NTB.

Opprettelsen av fondet er i tråd med anbefalingene fra Det europeiske fotballforbundet (UEFA). I 1998 blir fondet tilført en kapital på to millioner kroner, men det er regler for hvilke klubber som kan søke og hvilke spillere det er mulig å få kompensasjon for. Søknadene skal behandles av et eget utvalg.

Ikke toppklubber

- Bare klubber fra 2. divisjon og nedover i systemet kan søke, og det er snakk om spillere under 24 år. Det er i tråd med UEFAs definisjon av talenter, sier Grønnerud.

Overgangsfondet er tenkt å bli en fast post på forbundets budsjett. Ifølge Grønnerud vil inntektene fra tv-rettigheter blir hovedkilden.

Forbundsstyret foreslår at Bosman-dommen skal gjelde overganger mellom norske klubber fra 1. november i år. Den vil senest tre i kraft fra 1. januar neste år.

Fotballforbundet ønsker for øvrig å oppdatere overgangsbestemmelsene i sin helhet. Blant annet skal flere overganger behandles av de enkelte fotballkretsene. Saker hvor klubbene ikke blir enige skal fortsatt avgjøres av fotballforbundet.

(NTB)