FØRST UT: Bjørn Einar Romøren tok det første hoppet i nye Holmenkollen i går kveld. Det har falt mange tungt for brystet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FØRST UT: Bjørn Einar Romøren tok det første hoppet i nye Holmenkollen i går kveld. Det har falt mange tungt for brystet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- De som bestemte dette, kan puttes rett på skimuseet

Reaksjonene er sterke etter «tjuvstarten» i Kollen.

||| (Dagbladet): At Bjørn Einar Romøren hoppet i nye Holmenkollen et døgn før Anette Sagen blir første offisielle hopper ut fra kanten, har vakt sterke reaksjoner i dag - også blant folk utenfor idretten i byen.

Leder av SVs bystyregruppe, Knut Even Lindsjørn, kaller opptrinnet «smålig».

- Problemet er selvfølgelig ikke at det blir gjort testhopping i seg selv, men at det er landslagsutøver Bjørn Einar Romøren som setter først ut, når et massivt folkekrav har vært at Anette Sagen skulle bli valgt til første hopper, sier Lindsjørn til Dagbladet.

SV-politikeren sier han har fått mange henvendelser i løpet av dagen.

- Dette er faktisk ikke Kollenhopp sin bakke, det er hele landets hoppbakke. Dette er jo tidenes magaplask fra gutteklubben grei. De som har bestemt dette kan de bare putte rett på museum, gjerne skimuseet, sier Lindsjørn.

Kommunen skuffet og overrasket
Oslo kommune, ved byrådsleder Stian Berger Røsland og ordfører Fabian Stang, var de som tidligere i uka besluttet at Anette Sagen skulle få oppdraget.

Nå skriver de i en pressemelding at de er overrasket og skuffet over at en så profilert hopper som Bjørn Einar Romøren ble valgt som prøvehopper i Holmenkollen.

— Kommunen var orientert om at det skulle utføres enkelte testhopp i forkant av det offisielle rennet, av sikkerhets- og arrangementsmessige årsaker, heter det fra ordfører Stang og byrådsleder Røsland.

— Det var vår forståelse at dette (testhoppingen) skulle utføres av mindre profilerte hoppere. Vi er derfor overrasket og skuffet over at dette ikke ble respektert. Kommunen vil likevel understreke at det er Anette Sagen som vil foreta det første hoppet i det første rennet og at hun etter kveldens arrangement alltid vil bli stående som den som innviet den nye Holmenkollbakken, sier de to.

Uheldig
Skiforeningen arrangerer Holmenkollrennene og har ansvar for drift og utvikling av Holmenkollen nasjonalanlegg (og skimuseet). Også der ble dagens oppslag møtt med forundring

- Vi har visst at bakken måtte testes. Dersom det stemmer at det bevisst ble gjort slik at Bjørn Einar Romøren hoppet først, så er det veldig uheldig, sier generalsekretær Bente Lier til Dagbladet.

- Dette har vært en fin prosess, som ble til en klok avgjørelse da Anette Sagen ble valgt, det var en flott beslutning, en framoverrettet beslutning om en framoverrettet utøver. Vi har fått flere telefoner også hit fra folk som reagerer på dette, sier hun.

SKUFFET: Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (t.h.) og ordfører Fabian Stang sier de forsto det sånn at mindre profilerte hoppere skulle teste den nye hoppbakken. 
 


Foto: Berit Roald / Scanpix
SKUFFET: Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (t.h.) og ordfører Fabian Stang sier de forsto det sånn at mindre profilerte hoppere skulle teste den nye hoppbakken. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Lier er imidlertid helt uenig i de som mener at kveldens renn ikke er noe verdt nå som det allerede har hoppet profilerte utøvere i bakken.

- De voldsomme reaksjonene er jo til støtte for Anette Sagen, og på den måten kan det jo få en positiv effekt. Dette fører til økt oppmerksomhet, og kanskje kommer det enda flere for å se henne hoppe i kveld, sier Skiforeningens generalsekretær.

Sak for rennledelsen
Lederen i Kollenhopp, Roar Gausdal, stilte hopperne sine til rådighet for testrennet i går kveld, blant dem Bjørn Einar Romøren.

Han avviser at dette var noen form for protest mot Anette Sagen.

- Vi ble bedt om å stille utøvere til testhopping. Vi stilte hopperne våre til disposisjon, og hvordan de ble enig om hvem som skulle utfor først, vet jeg ikke. Dette er en rennledelse-sak, ikke en Kollenhopp-sak, sier Gausdal til Dagbladet.

- Vi jobber frivillig for hoppsporten, også for jentehopping, sier han.

Anette Sagen hopper i nye Holmenkollen foran alle som ønsker å være tilstede kl. 19 i kveld, og hoppet blir i tillegg sendt direkte i NRK Dagsrevyen.

MAGEPLASK: Knut Even Lindsjørn (SV) er også oppgitt.

Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MAGEPLASK: Knut Even Lindsjørn (SV) er også oppgitt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer