- De som hevder Premier League er best må vurdere om igjen

Veland og Alsaker om La Ligas suksess i Europa.

HERJET: Athletic Bilbao rundspilte til tider Manchester United på Old Trafford i går. Foto: AFP Photo / Paul Ellis / Scanpix
HERJET: Athletic Bilbao rundspilte til tider Manchester United på Old Trafford i går. Foto: AFP Photo / Paul Ellis / ScanpixVis mer

(Dagbladet): I løpet av neste uke kan alle de engelske lagene være ute av de to europacupene.

I går tapte Manchester United hjemme mot et heltent Athletic Bilbao, mens Manchester City røk på et 1-0-tap mot Sporting Lisboa. Arsenal er allerede slått ut av Champions League, mens Chelsea har et vanskelig utgangspunkt etter 3-1-tap mot Napoli. Fra før er Stoke, Birmingham, Fulham og Tottenham slått ut av Europa League.

HAR CHELSEA I KNE: Napoli vant 3-1 mot Chelsea hjemme på Stadio San Paolo. Neste uke gjester de Stamford Bridge. Foto: EPA / Cesare Abbate / Scanpix
HAR CHELSEA I KNE: Napoli vant 3-1 mot Chelsea hjemme på Stadio San Paolo. Neste uke gjester de Stamford Bridge. Foto: EPA / Cesare Abbate / Scanpix Vis mer

Spania derimot har fremdeles fem lag med i de to cupene (tre i Europa League, to i Champions League). Barcelona er allerede videre til kvartfinalene i Champions League, men de andre lagene har sikret seg gode muligheter til avansement i sine første oppgjør.

Dagbladet har spurt Canal+-ekspert på La Liga, Petter Veland, og TV2s Premier League-kommentator Øyvind Alsaker, om årets resultater i europacupene er et «bevis» på at La Liga har overtatt Premier Leagues plass som den beste ligaen i verden.

Stille i dørene - Det er mange som hardnakket hevder Premier League er best uansett. De må nok vurdere om igjen etter de siste dagers resultater i Europa. Jeg tror ikke Chelsea snur det mot Napoli, tror ikke United snur det mot Bilbao på San Mames. Jeg tror City tar seg videre, men når det kun er ett lag igjen da skal de som hevder Premier League er best gå litt stille i døra, sier Veland.

TALENT: Christian Tello er ett av mange spanske talenter på vei frem. Foto: Reuters / Gustau Nacarino / Scanpix
TALENT: Christian Tello er ett av mange spanske talenter på vei frem. Foto: Reuters / Gustau Nacarino / Scanpix Vis mer

- De to store i Spania er bedre enn de fire-fem store i England. Det har jeg sagt før, og det mener jeg fremdeles. Det er vanskelig å si hvilken liga som er best av de to, men for meg er en god liga en liga der alle kamper er interessante. Der føler jeg Premier League er litt foran ettersom Real Madrid og Barcelona er så overlegne, sier Alsaker.

- Det argumentet kjøper jeg, og jeg har sagt det mange ganger selv. Skulle jeg gjort noe med La Liga ville jeg redusert den avstanden for å skape litt spenning. Samtidig må jeg si at det er mange der ute som bruker det argumentet på feil måte. De ser Barcelona og Real Madrid dominere, og tror derfor resten av lagene er elendige. Men det er de ikke, det viste seg i  Europa League. Barcelona og Real Madrid, de er bare så vanvittig mye bedre enn de andre laga. Men denne sesongen har det bare vært to lag i Premier League også. Tottenham har delvis vært med, men er ikke med i gullkampen lenger nå, sier Veland.

Nye generasjoner Alsaker tror den spanske dominansen vil fortsette i årene fremover.

TV2-EKSPERT: Øyvind Alsaker kommenterer Premier League for TV 2. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
TV2-EKSPERT: Øyvind Alsaker kommenterer Premier League for TV 2. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Det kommer jo så mange talenter derfra, mens England... Det er ikke mange store talenter som har dukket opp der de siste åra. Min følelse er at det er på vei enda en generasjon talentfulle spanske spillere og det kan utvide forskjellen enda mer.

Petter Veland er overrasket over den svake innsatsen til de engelske lagene i europacupene i år, men mener at lagene fremdeles er veldig sterke.

CANAL+-EKSPERT: Petter Veland er ekspert på spansk fotball for Canal+. Foto: Canal+
CANAL+-EKSPERT: Petter Veland er ekspert på spansk fotball for Canal+. Foto: Canal+ Vis mer

- Premier League er fortsatt en veldig sterk liga, og det er mange lag der som er veldig gode selv om de ikke har fått det til i Europa denne sesongen. Arsenal viste for eksempel at det er mye kvalitet i laget, da de nesten klarte å hente opp 4-0-ledelsen til Milan.

- Det er vanskelig å si hvilken liga som er best, men i år har de spanske lagene stått frem som de sterkeste. Men det er mulig at vi om fire år ser tilbake på 2012 som et bunnår for de engelske lagene, før det tar seg oppover igjen, sier Veland.

- En må huske på at engelske lag har vært veldig, veldig gode i Europa de siste åra. De siste årene har jo ni av tolv lag som har vært i semifinalene i Champions League vært engelske. Pendelen har svingt litt ned nå, men hvem vet, kanskje den svinger opp igjen, sier Alsaker.