- De som sier at fotball er morsomt, de vet ikke hva de snakker om

Drillo prater om lidelse på sidelinja etter bragdseieren mot Portugal.

JUBELKVELD: Egil «Drillo» Olsen sier at han er minst like glad som før når Norge vinner, og det var enkelt å spore landslagssjefens glede da dommeren blåste i fløyta for siste gang mot Portugal.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
JUBELKVELD: Egil «Drillo» Olsen sier at han er minst like glad som før når Norge vinner, og det var enkelt å spore landslagssjefens glede da dommeren blåste i fløyta for siste gang mot Portugal.Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

||| ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge - Portugal 1-0.

Norge hadde ikke slått en toppnasjon i kvalifiseringskamp på Ullevaal siden den magiske junikvelden i 1993 da England ble latterliggjort og ydmyket.

Tirsdag kveld kom 17 års ventetid på en ny storskalp omsider til en ende da Portugal - nummer åtte på Fifa-rankingen - reiste tilbake til den iberiske halvøy med 0-1 og fem poeng å ta igjen på Norge i jakten på en plass i EM i Ukraina og Polen i 2012.

Erik Huseklepps scoring 21 minutter ut i oppgjøret, betydde at det ble en lang, neglbitende kveld på hjemmebenken. Selv om Norge gjorde nær en plettfri defensiv kamp, og slapp mer meritterte portugisere til få farligheter, bruker landslagssjef Egil «Drillo» Olsen ordet «lidelse» om hvordan han opplevde kampen fra sidelinja.

- Det er en lidelse å sitte på benken. De som sier at fotball er morsomt, de vet ikke hva de snakker om. Det er helt jævlig, det er tider hvor sekundviseren står stille, sier Drillo på pressekonferansen etter kampen.

Island var nær ved å snyte Danmark for minst to poeng i Parken - en kamp som hadde 15 minutters forsprang på Ullevaal-oppgjøret.

- I overkant
Det var eneste lille skår i gleden på en jubelkveld for norsk fotball. Drillo mener imidlertid at det ser lysere ut enn noen gang for at Norge kan realisere sluttspilldrømmen igjen.

- Vi var veldig nær den drømmen som noen gikk og snakket om, men den røk i det 91. minutt i Danmark. Men seks poeng på to kamper er i overkant og ganske utrolig. Jeg hadde håpet på fire, og så fikk vi seks, poengterer han.

- Nå anslår jeg sjansene for avansement for 60-40, mot 50-50 før.

- Men husk at Kypros kan bli vanskelig, minner han om.

Verdensklasse
Norge kom skjevt ut mot presumptivt svakere motstand på Island på fredag. Mot Portugal fikk man imidlertid den viktige førstescoringen, og dermed også en større trygghet. Drillo later ikke til å være nevneverdig overrasket over at Norge fikk mer komfortable arbeidsforhold mot portugiserne enn mot islendingene.

- Vi presterte en dårlig omgang på Island, og vi vet at denne type motstand (Portugal), passer oss bedre. For vi er fortsatt bedre til å ødelegge enn til å skape, og vi må jobbe for å bli bedre til å skape noe framover. Defensivt er vi i verdenstoppen, mener landslagssjefen.

Viktige John Arne Riise var ute med en mye omtalt hjernerystelse. Kjetil Wæhler måtte gå av banen med en smell i hodet. Likevel leverte erstatterne Espen Ruud, som knapt har fartstid på venstrebacken, og innbytter Vadim Demidov nær feilfrie forestillinger. Drillo framhevet særlig Ruuds innsats.

- Jeg er meget imponert over det Espen Ruud gjør. Han går inn i en posisjon han ikke er så vant med på kort varsel, og gjør en meget bra jobb, skryter landslagssjefen.

Problematisk poengfangst
Mens innledningen på kvalifiseringen har vært i overkant av hva Drillo og det fotballinteresserte nordmenn torde å håpe på før alvoret begynte, har Portugal havnet kraftig på etterskudd etter 4-4 mot Kypros og tap på Ullevaal. Opp til ledende Norge er det fem poeng.

Vikarierende landslagssjef Agostinho Oliveira erkjenner at laget har havnet i tidlig poengnød.

- Det er en kort kvalifisering, så det er problematisk. Men det er ikke umulig. Norge har muligheter med seks poeng. De er outsideren i gruppa, med Portugal og Danmark som i utganspunktet er de sterkeste lagene, sier Oliveira, som har ansvaret mens Carlos Queiroz er utestengt.

- Det er seks kamper igjen, og jeg tror 18-19 poeng vil holde til avansement. Det kan vi klare, fortsetter han.