- De som sier Veigar var verdt mer enn 1,5 mill tar feil

Haakonsen om VIFs vurdering av Gunnarson og Stengel.

- IKKE VERDT OVER 1,5 MILL.: Truls Haakonsen (t.h.) sier han aldri ville gitt mer enn 1,5 millioner kroner for Veigar Pall Gunnarsson (t.v.). Den tidligere Vålerenga-sportsdirektøren forklarte seg i dag i overgangssaken. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
- IKKE VERDT OVER 1,5 MILL.: Truls Haakonsen (t.h.) sier han aldri ville gitt mer enn 1,5 millioner kroner for Veigar Pall Gunnarsson (t.v.). Den tidligere Vålerenga-sportsdirektøren forklarte seg i dag i overgangssaken. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

SANDVIKA (Dagbladet): Tidligere sportsdirektør i Vålerenga, Truls Haakonsen, startet sin forklaring i overgangssaken i dag.

- Jeg ville aldri innstilt på å kjøpe Veigar Pall Gunnarsson for mer enn 1,5 millioner kroner. Jeg synes vurderingen som andre gjør på at han er verdt mer, er feil. Det ville vært uaktuelt for oss å gi mer for ham, forklarte Haakonsen i Asker og Bærum tingrett.

Han fortalte hvordan Vålerenga vurderte verdien til Gunnarsson og Herman Stengel da de inngikk den omstridte avtalen med Stabæk for to år siden.

Påstanden fra aktoratet er at de fire millionene Vålerenga ga for en opsjon på da 15  år gamle Herman Stengel var en fordekt betaling av Gunnarsson, som kostet Vålerenga én million. Retten skal prøve om dette ble gjort for å svindle franske Nancy, som skulle ha halvparten av summen ved et videresalg av islendingen.

Fryktet høye forventninger Sentralt i forklaringen var et møte mellom Stabæks sportslige leder Inge André Olsen og daværende Vålerenga-manager Martin Andresen og daværende sportsdirektør Haakonsen 18. juli 2011.

I går forklarte Olsen at det var Martin Andresen som foreslo en opsjon på Stengel. Det bekreftet Haakonsen i sin forklaring, men opplyste også om at det var han selv som hadde kommet opp med idéen om en opsjonsavtale i interne samtaler i Vålerenga-ledelsen før de møtte Olsen.

Gjennom samtaler med Stengels agent Jim Solbakken var Vålerenga imidlerid gjort oppmerksom på at Stabæk trolig ville selge Stengel dyrt.

- Vi var litt nervøse for det Stabæk bærer litt preg av, at de har litt urealistiske forventninger til hva man kan få for en 15-åring, forklarte Haakonsen fra vitneboksen.

- Ville ha tre De godtok i løpet av møtet Olsens tilbud om en opsjonsavtale verdt fire millioner kroner. Så penset forhandlingene over på Veigar Pall Gunnarsson, som var den spilleren klubbene åpent, om enn uformelt, hadde diskutert før de satte seg ved møtebordet.

Slik beskriver Haakonsen forløpet på forhandlingsmøtet:

- Inge André sa han skulle ha tre millioner (for Gunnarsson - journ. anm,). Jeg sa at i utgangspunktet var han null verdt, og hadde en lønn som ville gjøre ham til Vålerengas best betalte. Jeg tror jeg fikk Inge ned på to millioner før jeg tilkjennega at vi hadde fem millioner å bruke, sier Haakonsen.

Underveis i møtet snakket han med Vålerenga-investor Tor Olav Trøim på telefon, og fikk aksept for å bruke totalt fem millioner på Stengel-opsjonen og et kjøp av Gunnarsson.

Regnet med 1,5 mill. Slik både Olsen og Haakonsen forklarer det i retten, aksepterte da Stabæk-lederen de to budene, og ba om å få dem skriftlig fra Vålerenga.

Det fikk han dagen etter, da saken var behandlet i et telefonmøte i sportslig utvalg i Vålerenga.

For å underbygge sin vurdering av Gunnarsson-verdien, viste Haakonsen til en epost han hadde fått fra Vålerengas økonomidirektør før forhandlingene med Stabæk. Der var det gjort et regnestykke basert på at man kjøpte Gunnarsson for 1,5 millioner og Vegar Eggen Hedenstad for 5,5 millioner kroner.

I møtet med Olsen ble Vålerengas representanter imidlertid gjort oppmerksomme på at Hedenstad ønsket seg til utlandet, og det var da de i stedet valgte å gå for Stengel-avtalen.

I retten i morgen Haakonsen vil fortsette sin forklaring i retten i morgen.

Olsen og Haakonsen står sammen med tidligere styreleder Lars Holter-Sørensen i Stabæk Fotball AS og et tidligere Stabæk Fotball AS-styremedlem tiltalt for grovt bedrageri.

I tillegg risikerer Stabæk Fotball (idrettslaget) og Stabæk Fotball AS foretaksstraff dersom retten finner dem skyldige.

Etter at Haakonsen fullfører sin forklaring, vil Holter-Sørensen og det tidligere styremedlemmet gi sine forklaringer. Klubben og aksjeselskapet er representert ved styreleder Espen Moe. Retten håper å fullføre disses forklaringer i løpet av onsdag eller tidlig torsdag.

Torsdag skal etter planen vitneforklaringene starte. De første vitnene på planen er Herman Stengel og hans far Hans Jørgen Sørby Stengel. Veigar Pall Gunnarsson skal gi sin forklaring neste uke.