- De som tror jeg er på landslaget for å være hjelperytter, får tro om igjen

Simen Andreas Sveen (27) vil vinne OL-gull på egenhånd.

VIL PÅ PALLEN: Så langt har Simen Andreas Sveen blitt mer omtalt for svenskekrangling og hjelperytteroller enn for egne prestasjoner. Han jobber steinhardt for å endre på det. Nå vil han på pallen i verdenscupen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
VIL PÅ PALLEN: Så langt har Simen Andreas Sveen blitt mer omtalt for svenskekrangling og hjelperytteroller enn for egne prestasjoner. Han jobber steinhardt for å endre på det. Nå vil han på pallen i verdenscupen. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Sist vinter ble Simen Sveen gjerne karakterisert som landslagets «hjelpeytter». Flere ganger tauet han Petter Northug ig andre løpere framover i feltet. Og han var fartsholder. Ikke minst skjedde det i Tour de Ski.

Med sin høyt utviklede motor, men ikke fullt så utviklede spurtferdigheter, var Simen på mange måter ideell for slike jobber.

Men slik skal det ikke fortsette.

- Jeg har mine mine egne langsiktige mål som langrennsløper. Mål jeg skal nå på sikt. Og de handler ikke om å være hjelperytter

- Fortell?

- Ikke minst tenker jeg på duathlonen - tremila med skibytte i OL i Pyenochang i 2018. Det er et stort mål for meg, å være med å kjempe om edelt metall der. Så er det selvsagt mange delmpl på veien dit.

- Selv om jeg er en relativt grei kar som bryr meg om andre, hadde jeg aldri giddet å bruke så mye tid på dette om jeg kun skulle fungert som en hjelperytter og ikke kunne satset for min egen del. Så ærlig skal jeg være.

Skal bli hurtigere - Men du har egenskapene en hjelperytter skal ha?

- Joda, styrken min er motoren. Jeg kan dra lenge. Jeg er utholdende. Men det blir jo kjedelig om du hver gang er med i toppen i 29 av 30 kilometer, men ender mellom fem og ti hver gang fordi du mangler avslutningsegenskapene.

- Hva gjør du med det?

- Jeg har tatt skikkelig tak i det. Lagt en god plan og fulgt den.  Jeg måtte det for å nå et av delmålnene på veien, nemlig den første pallplassen i verdenscupen, sier den vordende legen fra Ringsaker.

- Det handler om hurtighet, teknikk, styrke. Det er mange komponenter som må forbedres. Men jeg går helt og fullt inn for det, det er ikke noe jeg liksom pusler med på si. Jeg skal bli en bedre avslutter, men det er ikke gjort over natta å bli kjapp. Det er ikke sikkert det er gjort på et år heller, men det kan gjøres. Og den jobben skal jeg gjøre, sier Sveen til Dagbladet.

- Og jeg tror jeg skal se resultater av jobben jeg har lagt ned allerede i vinter. Men i Pyeonchang skal det være helt på topp.

Ingen svenske hatbrev Simen Andreas Sveen ønsker ikke å være kjent for å være hjelperytter for Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby. Heller ikke for å være den norske løperen svenskene hater mest.

Det var han en periode sist vinter.

Under Tour de Ski var Calle Halfvarsson rasende på Sveen fordi han mente nordmannen hadde dratt ham i stavene i et bevisst forsøk på å hindre ham. Halfvarsson kom med ganske direkte trusler. Sveen avviste det hele som tull, men påpekte at han gikk med norsk flagg i panna.

- Mange svenske hatbrev?

- Neida, det der er helt rolig. Det var over der og da. Han (Halfvarsson, red. anm.) har aldri tatt kontakt med meg i etterkant. Det var nok litt medieskapt den greia der.