De sto for et av fotballens største sjokk: En er brannmann, en er topp-politiker og en åpnet restaurant

De greske heltene 12 år etter EM-gullet.

(Dagbladet): Fotball-EM i Frankrike sparkes i gang med Frankrike - Romania fredag ettermiddag og det er 12 år siden Hellas sto for en av de største overraskelsene i internasjonal fotball noensinne.

Dagbladet har sett nærmere på hvor de greske EM-heltene er nå - og hvordan karrieren utviklet seg etter bragden i 2004. Utgangspunktet er fra startoppstillingen i EM-finalen mot Portugal (1-0).

Målvakt:

Antonios Nikopolidis (45): I dag jobber han som trener på Hellas U21-landslag. Målvakten var helt sentral i grekernes EM-triumf og slapp bare inn fire mål (alle i gruppespillet). I utslagsrundene vant Hellas nemlig 1-0 mot både Frankrike, Tsjekkia og Portugal i finalen. Nikopolidis er en legende i gresk fotball og står med 90 landskamper - og han er fortsatt sterkt involvert i fotballen.

12 ÅR ETTER: Hellas overrasket alle i EM i 2004 og tok gullet. Her er fra venstre Traianos Dellas, Angelos Charisteas, Panagiotis Fyssas, Konstantinos Katsouranis, Mihalis Kapsis and Antonis Nikopolidis. Foran: Stylianos Giannakopoulos, Zisis Vryzas, Georgios Seitaridis, Angelo Basinas og Theodoros Zagorakis. Foto: AP Photo/Armando Franca
12 ÅR ETTER: Hellas overrasket alle i EM i 2004 og tok gullet. I år er de ikke med og kontrastene kunne knapt vært større. Foto: AP Photo/Armando Franca
12 ÅR ETTER: Hellas overrasket alle med EM-gull i 2004. I år er de ikke med og kontrastene kunne knapt vært større. Foto: AP Photo/Thomas Kienzle
12 ÅR ETTER: Hellas overrasket alle med EM-gull i 2004. I år er de ikke med og kontrastene kunne knapt vært større. Foto:AP Photo/Michael Sohn*

Forsvar:

Giourkas Seitaridis (35): Den tidligere høyrebacken eier restauranten «Momos Rest & Cafe», som er lokalisert midt i Aten. 34-åringen skal også være en ivrig motorsyklist. Seitaridis la opp som fotballspiller i 2013 og slo gjennom som en sensasjon i 2004-EM- der han stoppet Thierry Henry, Milan Baros og Cristiano Ronaldo. Han havnet på All Star-laget og var seinere innom klubber som Porto, Dinamo Moskva, Atlético Madrid, før han avsluttet karrieren i Panathinakos. Han fikk 72 landskamper.

Michalis Kapsis (42): Midtstopperen var kanskje en av de mest ukjente spillerne på laget. Han ble hentet av franske Bordeaux etter EM, men ble etter hvert en klubbnomade. Seinere gikk ferden til Olympiakos, APOEL, Levadiakos og Ethnikos Pireaus. Han la opp i 2011 og han forsvant fra mediebildet etter kort tid. Han fikk 32 landskamper.

Traianos Dellas (40): Midtstopperen på 1,96 ble kalt «Kolossen fra Rhodos» og hadde i 2012 et mislykket forsøk på å bli en del av det greske parlamentet. Nå er han trener i den greske eliteserieklubben Atromitos. Dellas hadde stor suksess som trener i AEK Athens fra 2013 til 2015 og tok laget fra tredjedivisjon til eliteserien på to sesonger. I oktober i fjor sa han noe overraskende opp - men fikk raskt ny jobb hos sin nåværende arbeidsgiver. Dellas var en bauta i det greske forsvaret som tok EM-gullet og fikk til sammen 53 landskamper. Som klubbspiller huskes han best fra Roma og AEK Aten. Han la opp i 2012.

POLITIKER: Theodoros Zagorakis. Foto: AP Photo/Thomas Kienzle
POLITIKER: Theodoros Zagorakis. Foto: AP Photo/Thomas Kienzle Vis mer

Takis Fyssas (42): Venstrebacken er nå i en direktørrolle i det greske fotballforbundet og har også vært i samme rolle hos Panathinaikos. Fotballkarrieren tok aldri helt av etter EM-gullet, men han fikk opphold i Benfica, skotske Hearts og avsluttet karrieren i Panathinaikos i 2008. Nylig uttalte han til Scotsman at han var åpen for en retur til skotsk fotball.

Midtbane:

Kostas Katsouranis (36): Midtbanespilleren fikk 116 landskamper og la opp så seint som i september. Den nylige fotballpensjonisten var i Benfica fra 2006 til 2009, men spilte mesteparten av karrieren i hjemlig serie. Han avsluttet sin lange karriere i den østerrikske klubben Heidelberg United. Han er den greske spilleren med 3. flest landskamper. Han deltok i to EM og tre VM.

Theodoros Zagorakis (44): Han ble kåret til EMs beste spiller. Nå er han medlem av EU-parlamentet, i departementet for utdanning og kultur. 44-åringen var klubbpresident i greske PAOK Thessaloniki fra 2007 til 2012, men trakk seg etter store protester fra fansen som raste mot klubben etter spillersalg for å redde en finansiert skakkjørt skute. Som spiller er Zagorakis mest kjent fra PAOK, Leicester City, AEK Aten og Bologna. Han fikk 120 landskamper før han la opp i 2007. EM-sluttspillet er høyst trolig det sportslige høydepunktet.

BRANNMANN: Stylianos Giannakopoulos. Foto: AP Photo/Dusan Vranic
BRANNMANN: Stylianos Giannakopoulos. Foto: AP Photo/Dusan Vranic Vis mer

Angelos Basinas (40): Han var en klubblegende i Panathinaikos før han dro videre i 2005. Da spilte han i Mallorca, AEK Athens, Portsmouth og Arles-Avignon med blandet hell. Han fikk 100 landskamper, og er nummer fire på lista med flest matcher. Han la opp i 2011. Etter livet som fotballproff er det lite informasjon å oppdrive om Basinas, som var kjent som et rivjern på midtbanen.

Stylianos «Stelios» Giannakopoulos (41): Den offensive midtbanespilleren jobber nå som brannmann i Hellas. «Stelios» var trener i den greske klubben Paniliakos fra 2012 til 2013 før han fikk sparken. Som klubbspiller er han mest kjent fra Olympiakos, Bolton, Hull City og Larissa. I fjor gikk det rykter om at han ville være med og kjøpe fotballklubben Bolton, men uten at dette ble en realitet. Han la opp i 2010, og ble samme år valgt inn som leder for den greske spillerforeningen. Han fikk 77 landskamper.

Angelos Charisteas (40): Han kunne spille både kant og spiss i det greske systemet - og angriperen fikk æren av å score vinnermålet i EM-finalen. Men på klubbnivå ble det en turné over store deler av verden. Charisteas var innom Aris Thessaloniki, Werder Bremen, Ajax, Feyenoord, Bayer Leverkusen, Schalke 04, Arles-Avignon og Al Nassr, før han la opp i 2013. Dagbladet kjenner ikke til hva EM-helten gjør som fotballpensjonist. Han fikk 88 landskamper og scoret 25 mål for Hellas.

Spiss:

RESTAURANT-EIER: Georgios Seitaridis. Her stopper han Cristiano Ronaldo i finalen. Foto: AP Photo/Dusan Vranic
RESTAURANT-EIER: Georgios Seitaridis. Her stopper han Cristiano Ronaldo i finalen. Foto: AP Photo/Dusan Vranic Vis mer

Zisis Vryzas (42): Spydspissen har hatt en rekke verv hos greske fotballklubber etter at han la opp i 2008. Han ble direktør og styreleder i PAOK i 2009, før han også fikk en rolle i landslagsledelsen i 2010. Etter flere år med økonomiske utfordringer i PAOK, ble han seinere direktør i den greske eliteserieklubben Veria. På klubbnivå var han i PAOK, Perugia, Fiorentina, Celta Vigo, Torino og Skoda Xanthi. Han fikk 68 landskamper og scoret 9 mål.

Innbytter:

Stylianos Venetidis (39): Nå er han assistenttrener i Veria. Venetidis kom inn som innbytter etter 76 minutter i EM-finalen. Som spiller var han i de greske klubbene Skoda Xanthi, PAOK, Olympiakos og Larissa. Han la opp i 2012 og har seinere vært assistenttrener i Olympiacos Volou og Panthrakikos. Venstrebacken fikk 42 landskamper.

Dimitrios Papadopoulos (34): Spissen er den eneste av dem som spilte EM-finalen for Hellas og som fortsatt er aktiv. Han spiller nå i den greske klubben Atromitos. 34-åringen har vært innom en rekke klubber - og har vel strengt tatt aldri klart å etablere seg i en storklubb. En rundreise har ført han fra Panathinaikos, Lecce, Dinamo Zagreb, Celta Vigo, Panthrakikos, Atromitos, PAOK, Asteras Tripoli og Atromitos de siste ti åra. Han står med 22 landskamper og var i troppen så seint som i 2013. Han kom inn og fikk ni minutter i EM-finalen 2004.

PS: Giorgos Karagounis (39) er kanskje den mest kjente av de greske heltene og er den spilleren med flest landskamper gjennom tidene for Hellas (139). Han sto over EM-finalen i 2004 med karantene. Han la opp som fotballspiller i 2014. Det var tyske Otto Rehhagel (77) som var landslagssjef og ledet Hellas til gullet. Han var gresk sjef fra 2001 til 2010. Seinere hadde han et kort opphold i Hertha Berlin. Nå er han pensjonist.

EM-sluttspillet i år går uten Hellas, som opplevde en gedigen fiasko i kvalifiseringen. Laget endte nemlig sist i gruppa med svake seks poeng. Miniputtnasjonen Færøyene endte over de i kvaliken. Kontrastene kunne ikke vært større til EM for 12 år siden.

Kilder: Uefa.com, FourFourTwo, Wikipedia, EUs hjemmesider, Guardian

SPILLER FORTSATT: Dimitrios Pavlos Papadopoulos. Foto: AP Photo/Manu Fernandez
SPILLER FORTSATT: Dimitrios Pavlos Papadopoulos. Foto: AP Photo/Manu Fernandez Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.