De store VM-skuffelsene: - Ekstremt svakt

David de Gea og Raheem Sterling er blant spillerne som trekkes fram blant VMs store skuffelser.

SKUFFET: Ekspertene mente Argentina skuffet, men synes det var vanskelig å legge skylda på Messi. Her fra en gruppespillkamp mot Nigeria. Foto: REUTERS/Lee Smith
SKUFFET: Ekspertene mente Argentina skuffet, men synes det var vanskelig å legge skylda på Messi. Her fra en gruppespillkamp mot Nigeria. Foto: REUTERS/Lee Smith Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag rundes en måneds fotballfest av med VM-finalen mellom Frankrike og Kroatia.

Og som i tidligere mesterskap har vi fått se glede og sorg, etterhvert som lagene har tatt seg videre og røket ut - én etter én. Men det har ikke vært alle VM-exitene som har vært like forventet.

At for eksempel Panama ikke tok seg videre til åttedelsfinalene var ikke noe stort sjokk. Det var det derimot at Tyskland ikke klarte å ta seg videre fra gruppe F, der de møtte Sverige, Mexico og Sør-Korea.

Sammen med TV 2-kommentator Kasper Wikestad, NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp og tidligere Viasat-kommentator Vidar Davidsen, har Dagbladet samlet et knippe lag og spillere som har skuffet under mesterskapet.

MISLYKTES: Timo Werner sto ikke til forventningene. Foto: REUTERS/Darren Staples
MISLYKTES: Timo Werner sto ikke til forventningene. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

Timo Werner, angrepsspiller, Tyskland

Røk ut med Tyskland etter én seier på tre kamper. Var forventet å skyte de regjerende verdensmesterne til topps.

- Jeg hadde forventninger til Werner. Hele laget får på alle måter skylda (for å ha røket ut av VM), men Werner ble liksom litt symbolet på det. Han var helt borte i alle tre kampene nesten, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

Også NRKs fotballekspert under VM, Carl-Erik Torp, hadde troa på Werner.

- Jeg har ikke sett ham så voldsomt mye før, men hørt snakket i forkant av VM. Han, Kylian Mbappé og alle disse nye som skulle slå til og bli verdensstjerner. Jeg hadde gledet meg til å se ham, og han er en av de som har skuffet meg mest.

SCORER IKKE: Raheem Sterling sliter med å få ballen i mål for England. Foto: Dave Shopland/BPI/REX/Shutterstock
SCORER IKKE: Raheem Sterling sliter med å få ballen i mål for England. Foto: Dave Shopland/BPI/REX/Shutterstock Vis mer

Raheem Sterling, angrepsspiller, England

England røk ut etter ekstraomganger mot Kroatia i semifinalen, og måtte ta til takke med fjerdeplass etter tap i bronsefinalen lørdag. Mange hadde håpet raske Sterling skulle være en stor bidragsyter på topp, men han blir stående med null mål på fem kamper.

- Sterling har to mål på 43 kamper for England, det er ekstremt svakt selv om han gjør en kjempejobb for laget. Det er ekstremt skuffende å være spiss og score så lite mål, sier Vidar Davidsen.

SEMIFINALE: Fotballdommer Svein-Erik Edvartsen og forsker på straffespark, Geir Jordet, gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer

Carl-Erik Torp mener England hadde en forholdsvis lett vei til semifinalen, og forventet mer av Sterling i kampene.

- England har jo levert langt over forventning selv om de hadde en litt lett vei. Men Sterling har ikke noe voldsomt bra mesterskap, selv om han hadde nok av sjanser til å score mål. Han har vært et uromoment og viktig, samtidig er jeg enig i at han burde få mer ut av det enn han har gjort, sier Torp.

SKUFFET: Spanias landslag var det høye forventninger til. De røk ut mot Russland i åttedelsfinalen, på straffer. Foto: AP Photo/Manu Fernandez
SKUFFET: Spanias landslag var det høye forventninger til. De røk ut mot Russland i åttedelsfinalen, på straffer. Foto: AP Photo/Manu Fernandez Vis mer

Spania

Røk ut i åttedelsfinalen etter å ha tapt straffekonkurransen mot vertsnasjonen Russland.

- De har spilt fin fotball, og det er skuffende at de røk så tidlig. Sammensetningen av mye rot og en trener som forsvant rett før, alt det har preget bildet til Spania, sier Torp.

Han synes ikke det er noen enkeltspillere som skuffet ham, men at alle leverte under pari.

HADDE STORE FORVENTNINGER: Carl-Erik Torp hadde forventet mer av flere land og spillere. Her fra da han ble takket av som Brann-spiller i 2011. Foto: Marit Hommedal / Scanpix
HADDE STORE FORVENTNINGER: Carl-Erik Torp hadde forventet mer av flere land og spillere. Her fra da han ble takket av som Brann-spiller i 2011. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer

- Mot Russland var det veldig skuffende fra deres side, men ellers har de vært litt dårligere enn det vi hadde håpet og tenkt på forhånd. Jeg hadde Spania som en av de absolutte favorittene, men timingen på det der ble helt utrolig (trenersparkingen, red.anm.). Og dette gjorde de to dager før VM-åpningen.

Også Wikestad trekker fram Spania-skuffelsen.

- Det var fryktelig skuffende. Ingen klarte å ta ansvaret. Men Isco var positiv, da. Han var kanskje turneringas beste i gruppespillet. Marco Asensio skal jeg heller ikke slakte. Han er ung, og om fire år er han fort VMs beste. Men jeg hadde håpet han skulle ta verden med storm i år, det kan man si han ikke gjorde, sier Wikestad.

ÉN REDNING: David de Gea reddet kun ett skudd på fire kamper i VM. Foto: Tim Goode/Pa Photos/NTB Scanpix
ÉN REDNING: David de Gea reddet kun ett skudd på fire kamper i VM. Foto: Tim Goode/Pa Photos/NTB Scanpix Vis mer

David de Gea, keeper, Spania

En av de som må tåle kritikk etter VM-exiten til Spania, er keeper David de Gea. Han regnes som en av verdens aller beste keepere, men under VM virket det ikke som noenting stemte for Manchester United-spilleren.

- Har han én redning i dette mesterskapet? Han har virkelig skuffet. Han er en av spillerne som må levere på et helt annet nivå, sier Carl-Erik Torp.

- SER UT SOM HAN FLYR: Kasper Wikestad mener Neymar er en gud på banen. Men er usikker på om han er bra for Brasil. Foto: Pixathlon/REX/Shutterstock
- SER UT SOM HAN FLYR: Kasper Wikestad mener Neymar er en gud på banen. Men er usikker på om han er bra for Brasil. Foto: Pixathlon/REX/Shutterstock Vis mer

Neymar, angrepsspiller, Brasil

En av verdens største fotballstjerner om dagen. Fikk det ikke helt til under årets mesterskap, og måtte tåle kritikk for filmingen sin i omtrent samtlige kamper.

- Jeg er litt ambivalent med tanke på Neymar. Jeg kommenterte Brasil, og du, han er en gud. Det ser ut som han flyr, at han ikke er nær bakken når han løper. Det er egentlig magisk å se på. Men Brasil sitt spill ble veldig hemmet av ham. Fokuset utenom kampene og ni spillere som ser etter Neymar på topp istedenfor å spille, sier Kasper Wikestad noe skuffet.

Han har vært fan av Brasil siden 80-tallet, og mener at Neymars stjernestatus tok vekk lagspillet.

- Neymar vil jo prøve selv før han spiller ballen vekk. Jeg har altså et litt ambivalent forhold til ham og hvor bra han er for laget. Jeg tror laget hadde vært bedre uten ham, de har utrolig mange gode spillere. Men ja, de «drukner» nok litt i skyggen av Neymar.

- IKKE ET LAG: Vidar Davidsen mener Argentina ikke sto sammen som et lag, men som elleve enkeltspillere. Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
- IKKE ET LAG: Vidar Davidsen mener Argentina ikke sto sammen som et lag, men som elleve enkeltspillere. Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins Vis mer

Argentina og Messi

Med mannen som ble kåret til VMs beste spiller i 2014 på laget, hadde mange trodd på et bedre mesterskap for Argentina. Slik gikk det ikke. Verken Messi eller resten av Argentina klarte å redde nasjonens ære. De ble nummer to i sin gruppe, og røk ut i åttedelsfinalen mot Frankrike.

- Argentina var skuffende, og Messi får det ikke til i det hele tatt. Om det skyldes på at han er sliten og mett når han kommer til VM, eller om det skyldes på at de ikke klarer å spille på en måte som gjør at han ikke kommer i gang med kombinasjonene han er best på, er jeg usikker, sier Vidar Davidsen.

AMBIVALENT TIL NEYMAR: Kasper Wikestad er usikker på om Neymar er rett mann for Brasil. Foto: NTB Scanpix
AMBIVALENT TIL NEYMAR: Kasper Wikestad er usikker på om Neymar er rett mann for Brasil. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han mener dog at det ikke er noe nytt.

- Det er sånn mesterskap etter mesterskap. De har et fantastisk mannskap, men framsto som elleve enkeltspillere, ikke som et lag.

Carl-Erik Torp og Kasper Wikestad synes det er vanskelig å skylde på Messi.

- Argentina har skuffet meg veldig. Så blir Messi en del av den skuffelsen. Han har vært voldsomt alene, og jeg føler hele systemet og oppsettet på ledelsesnivå har gått mot det laget. Det har vært mye rot, men jeg liker ikke å si at jeg er skuffet over Messi. Argentina har vært min største skuffelse i VM, sier Torp.

Wikestad på sin side, mener lagkameratene må ta sin del av skylda.

KUNNE NÅDD LENGER?: Kasper Wikestad mener Nigeria var uheldige, kanskje kunne de nådd mye lenger under VM. Her med kaptein John Obi Mikel etter seieren mot Island. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
KUNNE NÅDD LENGER?: Kasper Wikestad mener Nigeria var uheldige, kanskje kunne de nådd mye lenger under VM. Her med kaptein John Obi Mikel etter seieren mot Island. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic Vis mer

- Argentina er selvfølgelig fryktelig skuffende i år. Men Messi har fått urettmessig kritikk. Der var det ni lagkompiser som sviktet ham, altså den rake motsetningen til Neymar og Brasil under VM. Lagkameratene til Messi bare fortsatte å pumpe inn baller til ham, selv om han var markert av tre, fire mann. Sammen med Tyskland er Argentina VMs største skuffelse, sier TV 2-kommentatoren.

Nigeria, Senegal og de asiatiske lagene

Det er flere land som har skuffet Davidsen, Torp og Wikestad i år. Med på lista er de to afrikanske landene mange hadde troa på, Nigeria og Senegal.

- KAN ØDELEGGE VM: Vidar Davidsen tror 48 lag i VM kan ødelegge kvaliteten på mesterskapet. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
- KAN ØDELEGGE VM: Vidar Davidsen tror 48 lag i VM kan ødelegge kvaliteten på mesterskapet. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer

- De skuffet jo i så måte at de ikke kom videre. Senegal tror jeg kunne ha kommet langt om de hadde hatt litt mer flaks. Også Marokko hadde litt uflaks rett og slett. Jeg hadde forventninger til Nigeria, men de fikk ikke ut noe. De var nære, så hvem vet hvordan det kunne ha gått om de kom seg videre, sier Wikestad.

Vidar Davidsen synes det er skuffende at de afrikanske lagene ikke gjorde det bedre. I tillegg trekker han fram de asiatiske lagene, som han trodde kunne gjøre en bedre figur.

- Det er en voldsom europeisk dominans, i tillegg har Sør-Amerika en del lag med. De asiatiske lagene ble så godt som helt borte, med Sør-Korea og Japan som to hederlige unntak. Det reiser en del spørsmål om hvorvidt vi skal utvide VM til 48 lag. Da vil det komme enda flere lag fra Afrika og Asia, det tror jeg kan ødelegge VM som en kvalitetsturnering, sier Davidsen.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

Han mener det blir for mange «transportetapper» med mange antatt dårligere lag i mesterskapet.

- Den utviklingen er kanskje bra for økonomien til FIFA, men sportslig sett tror jeg det vil ødelegge mye av den kvaliteten vi er ute etter.

VM-finalen vises på NRK1 klokka 17.00 i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer