Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De største hatkampene

Her er fotballkampene du må se før du dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lukta av dårlig gatekjøkkenmat ligger i lufta rundt White Hart Lane. Det kunne vært oppladninga til en helt vanlig kamp. Det er det ikke.

Datoen er 17. november 2001. Sol Campbell er tilbake på sin gamle hjemmebane, nå som midtstopper hos den unevnelige klubben i strøket her oppe - Arsenal. Gamle og unge Spurs-supportere stimler seg sammen, Arsenals spillerbuss er rett rundt hjørnet.

Et par minutter senere hagler det med glass, steiner, bannskap og hat. Det er ikke en normal dag. Det er Tottenham-Arsenal, og Campbell har begått den verste synden man kan gjøre som spiller. Han har valgt å gå gratis til fienden.

Det er tid for hevn.

Kampen endte 1- 1, og tross de lite fantasifulle Judas-ropene fra hjemmefansen var Sol Campbell banens beste spiller.

I dag møtes lagene igjen. Nå for første gang på Arsenals nye arena, Emirates Stadium. Campbell har gått videre til Portsmouth, men fansen finner helt sikkert andre påskudd for å la hatet blomstre:

Det er tross alt dette som er fotball.

Disse hatkampene vil du aldri glemme å ha vært tilskuer til:

VONDT BLOD: Slik gikk det da Arsenal og Tottenham spilte mot hverandre i 2005: Mido (t.v.) og Fredrik Ljungberg røyk i tottene på hverandre. Lagenes møte er mer enn en fotballkamp. Klokka 13.45 i dag møtes London-lagene på nytt. Foto: SCANPIX
VONDT BLOD: Slik gikk det da Arsenal og Tottenham spilte mot hverandre i 2005: Mido (t.v.) og Fredrik Ljungberg røyk i tottene på hverandre. Lagenes møte er mer enn en fotballkamp. Klokka 13.45 i dag møtes London-lagene på nytt. Foto: SCANPIX Vis mer

Real Madrid- Barcelona

Mange vil huske da den tidligere Barcelona-spilleren Luis Figo returnerte til Nou Camp som Real Madrid-spiller. At klubben hadde tjent en halv milliard på salget av portugiseren spilte ingen rolle for katalanerne på tribunen. Hver gang han skulle ta corner haglet det gjenstander ned på banen, og grisehodet han nesten ble truffet av står i dag som et symbol på det langvarige fiendskapet mellom de to spanske storhetene.

Boca Juniors- River Plate

Da den britiske avisa The Observer i 2004 lagde lista «50 sportslige hendelser du må oppleve før du dør», kom punktet «Se Boca Juniors mot River Plate i Buenos Aires» på førsteplass. Begge lagene var opprinnelig fra samme bydel, men på 30-tallet flyttet River Plate til et mer fasjonabelt strøk - og siden har Boca vært arbeiderklasselaget, mens River støttes av de pengesterke, i landet der fotball handler like mye om religion som idrett.

Celtic- Rangers

Det såkalte Old Firm i Glasgow er utvilsomt det mest fanatiske hatoppgjøret på de britiske øyer. Bare spør Mo Johnston: Han forlot Skottland som en stor Celtic-helt for å prøve lykken i franske Nantes i 1987, og ble lokket tilbake til sitt hjemland to år senere - av Rangers. Han var den første katolikken i Rangers, og det skapte raseri i begge leirer: Rangers-fans ville ikke ha ham, og brente sesongheftene, mens Celtic-fansen følte seg forrådt.

Olympiakos- Panathinaikos

Har klare paralleller til Old Firm i Glasgow: To hovedstadslag som er dominante i sitt hjemland, hvor fansen gjerne kan leve med å være underlegen over en hel sesong dersom de får oppleve å slå rivalen i de innbyrdes møtene. Olympiakos har tradisjoner for å lokke til seg arbeiderklassen, mens Panathinaikos har snobbestempelet. Ofte slåssing på og utenfor tribunen i forbindelse med kampene.

image: De største hatkampene

Fenerbahce- Galatasaray

Begge har tilhold i Istanbul - men på hver sin side av Bosporos-stredet. Det er som skapt for rivaleri. En som fikk føle rivaleriet på kroppen var Graeme Souness, som har foretatt mange tvilsomme valg som manager. Et av de mest livsfarlige tok han som sjef i Galatasaray: Etter at de hadde slått Fenerbahce løp han ut på banen og plantet et Galatasaray-flagg i midtsirkelen. Fener-fansen raste, og Souness ble med nød og neppe eskortert inn i garderoben av en mengde politi og sikkerhetsfolk.

Flamengo- Vasco da Gama

Dette er mer enn bare en kamp mellom to brasilianske fotballag. For begge har tradisjoner også i flere andre idretter av størrelse - som roing, basketball, svømming, futsal og judo. Fiendskapet de to imellom startet allerede ved det første møtet i 1923, da Vasco da Gama - stiftet av portugisiske innflyttere - tok brasiliansk fotball med storm. Flamengo ødela en lang seiersrekke for Vasco, og feiret seieren som om de hadde vunnet en tittel alene.

Hva er din beste opplevelse fra et klassisk hatoppgjør?

REAL MADRID-BARCELONA
BOCA JUNIORS-RIVER PLATE
CELTIC-RANGERS
OLYMPIAKOS-PANATHINAIKOS
FENERBACHE-GALATASARAY
FLAMENGO-VASCO DA GAMA
Hele Norges coronakart