Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De største klarer seg til slutt

Argentina er en av flere storheter under press. Da er de normalt også best.

MARADONA UNDER PRESS: Diego Maradonas Argentina ligger på den skumle fjerdeplassen og de har flere tøffe kamper igjen i kvaliken. Foto: AFP
MARADONA UNDER PRESS: Diego Maradonas Argentina ligger på den skumle fjerdeplassen og de har flere tøffe kamper igjen i kvaliken. Foto: AFP Vis mer

||| HVEM VET hvor kul Maradona egentlig er før nattas viktige bortekamp mot Paraguay, men fasaden holder i hvert fall:

- Jeg er helt rolig. Det er ingen grunn til å slå alarm, forsikrer Argentinas ganske ferske trener omgivelsene, og om ikke alt i livet til tidenes beste fotballspiller har ost av tillit opp gjennom årene, har han sannsynligvis rett.

Det blir fotball-VM med Argentina denne gangen også.

De store nasjonene er som regel best når det betyr mest.

HELE 32 LAG skal være med i Sør-Afrika til sommeren. Det blir et mesterskap som passer ganske bra med den nyeste FIFA-rankingen. Av de 20 beste lagene der er det bare Bulgaria som ganske sikkert er ute, og det tapet er vel til å leve med. Dette blir en turnering med publikumsfavoritter som Brasil, Spania, England og Italia.

Og altså Argentina om ikke alt stokker seg til på slutten av den søramerikanske kvalifiseringen.

DET har det forøvrig gjort en stund. To av VM-kvalikens tre siste kamper skal spilles på bortebane, og der står argentinerne uten seier i denne gruppa.

Dette var en av grunnene til at Maradona overtok treneransvaret i november i fjor, men foreløpig har han ikke hatt noen heldig hånd med den delen av oppgaven:

• To bortetap mot Bolivia og Equador har dratt Argentina inn i uvant trøbbel.

Isolert sett er begge disse nederlagene til å skjønne. Tynnlufta i La Paz (4058 moh) og Quito (2850 moh) hører til den internasjonale fotballens aller verste motstandere, men samtidig sliter Maradona med å få struktur i de stadig skiftende formasjonene.

Da var det enklere den gangen han selv var på banen og både medspillere og motstandere innrettet seg fullstendig etter mesterens venstrefot.

ARGENTINERNES trøst er at også de nærmeste motstanderne Equador og Colombia har to vanskelige bortekamper igjen. Det gjør at Maradona kan klare seg bare med hjemmeseier mot Peru for å beholde fjerdeplassen i denne gruppa.

Detter de ned til femteplass, kommer det en ny mulighet mot fjerdelaget fra kvaliken i Nord- og Mellom-Amerika. Det ligger an til å bli Costa Rica med Starts Cristian Bolanos i troppen - og til slutt enda et storlag til Sør-Afrika.

FOR der blir det altså flest gamle kjente. Oversikten fra hvert kontinent ser foreløpig slik ut:

Asia/Oceania: Japan, Sør-Korea, Nord-Korea og Australia er klare. Saudi-Arabia møter Bahrain hjemme i kveld etter 0-0 i den første kampen, og er nærmest en kvalkamp mot New Zealand om den siste plassen.

Nord-/Mellom-Amerika: Gjengangerne USA og Mexico er på vei tilbake. Sistnevnte på tross av eks-trener Sven Göran Eriksson trøbbel i starten. Honduras blir den eneste overraskelsen om Costa Rica forsvinner i ny kvalik.

Afrika: Ghana og Elfenbenkysten er klare, og får nok følge av Kamerun. Om de to siste plassene blir det kamp mellom Nigeria/Tunisa og Algerie/Egypt.

Nigerianerne er avhengig av hjelp fra Mosambique hjemme mot Tunisa. Om den kommer, kan VM-sluttspillet få tre lag fra den sterke vestafrikanske fotballkulturen. Det hadde garantert løftet turneringen.

FOTBALLENS fineste familie i Europa og Sør-Amerika sender også sine beste. I Europa er det selve gruppeoppsettet som gir storhetene mest problemer. Som for eksempel at Russland, sist EMs glade angrepslag, kan ryke mot Tyskland.

De direkte plassene blir sannsynligvis fordelt slik:

• Danmark, Sveits, Slovakia, Tyskland, Spania, England, Serbia, Italia og forlengst kvalifiserte Nederland.

Da blir det tettere å få bli med Russland til kamp om de fire resterende play off-plassene. Her er de nærmeste kandidatene Sverige, Portugal, Hellas, Tsjekkia (tre avsluttende hjemmekamper kan holde), Bosnia, Ukraina, Frankrike, Irland - og Skottland om de slår nederlenderne hjemme i kveld.

I Sør-Amerika er det klart for Brasil, Chile og Paraguay, mens vi venter på Argentina.

FOR tilhengerne av eksotiske lag kan det bli en stusslig turnering. Ifølge FIFA-rankingen er Nord-Korea (nummer 90) den største outsideren, men koreansk fotball har den lengste tradisjonen i Asia. For de som husker hvordan nord-koreanerne artistisk hjalp hverandre opp i hodeduellene mot Portugal og andre storheter tilbake i 1966, er potensialet kjent.

Poenget er vel at fotballen snart har satt seg som global sport. Med hele 203 land på rankinglista er det blitt mindre plass for overraskelser. Selv Norge (ranket som nummer 43) hadde dratt til Sør-Afrika uten å vekke særlig oppsikt.

Om Maradona og Argentina forblir hjemme derimot. Da hadde det vært lov å gråte en skvett.

IMPONERTE I EM: Andrej Arsjavin og Russland spilte seg inn i mange hjerter under EM i fjor sommer - men VM-plassen kan ryke. Foto: REUTERS
IMPONERTE I EM: Andrej Arsjavin og Russland spilte seg inn i mange hjerter under EM i fjor sommer - men VM-plassen kan ryke. Foto: REUTERS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media