- De største talentene mislykkes ofte

Alexander Kristoffs trener snakket om suksessen på Olympiatoppen.

OPPTATT AV TRENING: Stein Ørn var invitert til Olympiatoppen for å fortelle om suksessen til Alexander Kristoff. Foto: Anders Lindstrøm (www.procycling.no)
OPPTATT AV TRENING: Stein Ørn var invitert til Olympiatoppen for å fortelle om suksessen til Alexander Kristoff. Foto: Anders Lindstrøm (www.procycling.no)Vis mer

OLYMPIATOPPEN (procycling.no): Onsdag var Stein Ørn på besøk hos Olypmiatoppen i Oslo.

Der holdt Alexander Kristoffs trener og stefar et foredrag med tittelen «Hva ligger bak suksesshistorien Aleksander Kristoff?».

Flere av landets landslagsledere i andre idretter hørte på foredraget til suksesstreneren.

Ekstrem utholdenhet
Etterpå tok Ørn seg tid til å møte procycling.no.

- Foredraget var en gjennomgang av treningsprinsippene som ligger bak Alexanders suksess.

- Det har vært sånn i mange år at Norge har dominert i andre utholdenhetsidretter som langrenn, men sykkel er en variant som er litt mer ekstrem når det kommer til utholdenhet. Du stiller litt andre krav enn andre idretter på grunn av varigheten. Det er litt de utfordringene jeg har omtalt, sa Ørn til procycling.no.

Kort mot langt
Det er imidlertid ikke bare Alexander Kristoff og hans ferd på vei mot verdenstoppen som opptar Ørn.

For i tillegg til å være Kristoffs trener, er han også tungt inne i Stavanger Sykleklubb og har hatt treneransvaret for flere generasjoner med unge syklister.

Han vet dermed godt hva som kreves for å utvikle en syklist.

- For unge idrettsutøvere er varigheten ofte så kort at det er de som er gode på korte distanser som nyter suksess. I profesjonelle ritt er det de som trives med lange ritt som gjør det best. Det er en problematikk jeg har diskutert.

Kristoff slet med det samme
Gang på gang ser man nemlig at unge idrettsutøvere gir seg på grunn av at det finnes noen som er så mye bedre.

Men når de som har herjet i barneklassene blir eldre, sier det ofte stopp. Mange av de virkelige utholdenhetstalentene har da allerede sagt takk og farvel.

- De som ikke klarer å kjøre så fort, men har utholdenhet, faller fra fordi de mislykkes. De får ikke resultater, selv om de egentlig er bedre egnet når de blir eldre. Det er litt den problemstillingen Alex var i også, sa Ørn og la til:

- Han var veldig god til å spurte i tillegg, så han klarte seg med sine egenskaper. Men mange som har utholdenhetsegenskaper, men ikke evnen til å kjøre fort, vil forsvinne.

- Et bedre fundament
De som gjør det bra i lavere aldersklasser blir ofte betegnet som alderskullets største talenter, men ofte det viser det seg at det er andre som til slutt tar det siste steget.

Spesielt i sykkelsporten, som krever en så ekstrem utholdenhet og hvor distansene plutselig øker voldsomt, ser man det.

- Når de som har utholdenhetsegenskaper kommer til det punktet hvor de når suksess, har de et bedre fundament til å utvikle suksessen. Men det er viktig å understreke at det ikke nytter med bare utholdenhet, man må kunne sykle fort også, ellers vinner man ikke.

Norge har de senere årene fått mer og mer suksess i de yngre sykkelklassene, og fremtiden ser meget lys ut for norsk sykkelsporten.

Spent på de norske proffene
Men Ørn vet at det ikke er sikkert at alle slår gjennom. Man trenger bare å ta en kikk over til Danmark for å konstatere at suksess i yngre klasser ikke nødvendigvis betyr en stor karriere som profesjonell.

- Norge har stor suksess på junior- og U23-siden for herrene. Vi vet at Danmark har hatt det tidligere, uten å lykkes skikkelig på øverste nivå. De har fått mange proffer som ikke har klart å gjøre det om til varig profesjonell status. Det blir veldig spennende å se om norske ryttere klarer det.

- Det er ikke nødvendigvis slik at det kryr med norske proffer om noen år?

- Nei, det som er utfordringer når man blir profesjonell er at man må overleve. Da må man i en eller annen grad gjøre noe profflaget ser potensialet i. De to første årene er man litt fredet. Da er man ung og lovende, men etter de to årene er man bare lovende, ikke ung.

- Fordel for Kristoff og Bystrøm
Når tankene går mer på egen kontraktstatus enn det man gjør på sykkelen, kan det bli vanskelig.

Spesielt for unge ryttere som ser etter en forlengelse på profflivet, kan det da bli vanskelig å legge en langsiktig plan for sin egen utvikling som suksess.

Tiden og roen etablerte proffer kan ha, finnes ikke. Istedenfor må man jakte resultater slik at profflagene igjen ser verdien i deg som sykkelrytter.

- Det er det som har vært så fordelaktig for Alexander og Sven Erik Bystrøm, er at vi har fått styre hvilke ritt de skal sykle. Da blir rittprogrammet og treningen forutsigbar. Når du ikke får det, så har du en mye større utfordring. Det er viktig at trenerne som står rundt rytterne som blir proffe nå sørger for at de får trent godt i tillegg til rittene.

- Det er alltid viktig med et langtidsperspektiv.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!