Sverige i konflikt med forbundet

De svenske fotballjentene med munnkurv rundt ny avtale: Tidligere fikk de 250 kroner dagen

Konflikten mellom det svenske kvinnelandslaget og forbundet er over. En ny avtale er på plass, men svenskene nekter oppgi hvordan den ser ut.

TYST: Landslag- og Bayern Munchen-spiller Fridolina Rölfo vil ikke uttale seg om hvilke kriterier svenskene forlanger i den nye avtalen. Her er hun i aksjon mot Ungarn fra VM-kvalifiseringen i oktober. Foto: News Agency/Bjorn Larsson Rosvall.
TYST: Landslag- og Bayern Munchen-spiller Fridolina Rölfo vil ikke uttale seg om hvilke kriterier svenskene forlanger i den nye avtalen. Her er hun i aksjon mot Ungarn fra VM-kvalifiseringen i oktober. Foto: News Agency/Bjorn Larsson Rosvall. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Søndag ble det kjent at de svenske fotballkvinnene boikotter Fotbollsgalan 20. november grunnet mangel på ny avtale med forbundet. Svenskene sin avtale med forbundet gikk ut 16. desember i fjor. Til nå har kvinnene spilt EM og VM-kvalifisering uten ny avtale.

Nyheten om boikott satte krefter i sving. Onsdag møttes forbundets generalsekretær Håkan Sjöstrand og Magnus Erlingmark fra spillerforeningen i Malmö for å forhandle. Kort tid etter bekrefter forbundet at partene er enige. Ny fireårsavtale er i boks.

- Det er en bedre avtale som spillerne er fornøyd med. Det er alt jeg kan si. I Sverige har avtalen aldri vært av offentlig innsyn, og derfor holdes vilkårene mellom partene, sier Johan Skoglund, rådgiver i spillerforeningen til Dagbladet.

- Det har tatt sin tid, men det viktige er at sluttresultatet blir bra. Nå legger vi forhandlingen bak oss og fokuserer på nye seirer for svensk fotball, sier Sjöstrand til Aftonbladet.

Nye avtalen

Hvilke kriterier som blir presentert i den nye avtalen er altså uvisst. Danskene har uttalt at deres situasjon handler om en viss øking i lønn, men også krav til bedre fasiliteter som bidrar til økt profesjonalisering rundt laget. Om denne avtalen gjelder det samme vil heller ikke Fridolina Rolfö, landslags- og Bayern München-spiller, uttale seg om.

- Det vil jeg ikke kommentere. Det er mellom oss og forbundet, sier Rolfö til Dagbladet.

Landslagskaptein Caroline Seger er en av tre spillere som har vært i samtaler i lag med spillerforeningen og forbundet. Hun ga dette svaret til Fotbollskanalen:

BOIKOTT: Caroline Seger er kaptein på Sverige. Her fra fotballandskampen mellom Norge og Sverige på La Manga i Spania. Norge-Sverige 2-1. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BOIKOTT: Caroline Seger er kaptein på Sverige. Her fra fotballandskampen mellom Norge og Sverige på La Manga i Spania. Norge-Sverige 2-1. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Siffer er ganske uvesentlig. Vi vil bli respektert for det arbeidet vi gjør og det har forbundet ikke lykkes med. Det handler om hva vi syns er rimelig og det går ikke an å sammenlikne med andre landslag eller herrene. Vi fokuserer på å få i land en avtale som er en forbedring for oss, sa Seger.

Seger nevner også at den nye avtalen er en avtale som normalt strekker seg over fire år.

I oktober pratet Caroline Jönsson, viseordfører i Spillerforeningen, om likestilling med Göteborgs-Posten. Spørsmålet var om forbundet og kvinnelandslaget ikke kom til enighet rundt en avtale som er lik herrenes. Göteborgs-Posten skriver at forhandlingen gjaldt erstatning og likestilling, at damer og menn skal få samme fordeler.

- Jeg håper det svenske forbundet er tydelige i hvor de står. Nå har de en unik sjanse til å bli det første forbundet i verden som har en jevnstilt avtale uten å få hjelp av herrene, sa Jönsson til GP.

Andreas Jansson, kommunikasjonssjef i det svenske forbundet nevner også at arbeidet var konsentrert rundt en mer likestilt avtale.

- Vår ambisjon er å få til en jevnstilt struktur, men det vil være forskjeller på bonus og erstatninger som UEFA og FIFA presenterer i konkurranser som blant annet EM og VM.

- Vi arbeider hardt for å få til en så lik avtale som mulig som begge partene kan akseptere, sa Jansson til Dagbladet.

Hvilke summer det er snakk om og hvor stor økning fra forrige avtale det er, vil ikke forbundet svare på.

- Vi vil ikke gå inn på hva den forrige avtalen presenterte, men at den nye avtalen er en økning fra sist. Damene krever mer nå, sier Jansson.

250 svenske kroner

Aftonbladet har nå avdekket hva den forrige avtalen innebar. Med det forstår vi at svenskene krevde mer. Forbundet betale landslagsjentene 250 svenske kroner om dagen på samling. På grunn av den betente situasjonen møttes generalsekretær Håkan Sjöstrand og Magnus Erlingmark fra spillerforeningen i Malmö onsdag og forhandlet fram en ny avtale som begge parter er fornøyd med.

Alle økonomiske detaljer angående forrige avtale har vært mangelvare i diskusjonen rundt konflikten. Grunnen er en klausul som hindrer spillerne i å diskutere sine økonomiske forhold på landslaget. Mye tyder på at den nye avtalen også har samme klausul.

Nå har midlertidig Aftonbladet kartlagt hvilke vilkår den forrige avtalen presenterte ved hjelp av ulike kilder. Her er den:

Den svenske avtalen 2016

  • Når spillerne dro på landslagssamling mottok de et engangsbeløp på 2000 SEK per samling, uansett om det pågikk i fire eller tolv dager. Ble ikke tatt hensyn til om det var i Sverige eller utlandet.
  • Hjemmekamper var bonus som ble basert på antall tilskuere. Disse pengene ble delt jevnt i troppen.
  • I tillegg fikk spillerne måltidspenger, men som ble fordelt på frokost, lunsj og middag av foreningen. Da var det bare en brøkdel igjen av summen. I Sverige var godtgjørelsen etter måltidsfradrag på 22 SEK per dag. I utlandet ble rundt 85 prosent av beløpet trukket.
  • Internasjonale konkurranser gir bonuser for prestasjon, noe som gjør at EM, VM og OL er bedre betalt.
  • Spillere i fast jobb mottok kompensasjon for de dagene de måtte ta fri fra jobb. Det gjaldt bare spillere med fast jobb.
  • Alle spillerne måtte signere en avtale som forbyr dem å publisere detaljer om avtalen.

«Respektløs»

Den svenske lederen for herrelandslaget Lars Richt stemplet timingen som «respektløs», med tanke på VM-kvalifiseringen til herrene mandag. Landslagsspiller Fridolina Rolfö mener det ikke var noe spillerne kunne påvirke.

- Avtalen har vært i diskusjon lenge. Timingen er ikke noe vi har kunnet påvirke, da det var en journalist som oppdaget konflikten og kom ut med det da, sier hun.

Fridolina Rolfö forteller at arbeidet rundt ny avtale startet i vår. Boikotten kom nå fordi spillerne ikke ville at konflikten skulle påvirke sporten.

- Vi ville ikke at konflikten skulle gå ut over det sportslige og komme i samme situasjon som Danmark. Derfor var planen å boikotte Fotbollsgalan istedenfor, opplyser Rolfö.

Nå kan jentene gå på den svenske fotballgallaen likevel.

- Nå ser vi alle fram mot en fantastisk fotballgalla der svensk fotball skal hylles, sier Seger til Aftonbladet.

- Blitt viktigere

I 2017 har både USA, Norge, Danmark og Sverige vært i forhandlinger med forbundene. I vår forhandlet amerikanerne fram til en ny avtale som ga høyere lønn, bedre bonuser og samme sum dagpenger som herrene. De får også bedre fasiliteter på samling. Norge fikk ved hjelp av herrene en likestilt avtale ved hjelp av herrelandslaget selv. Danmark er fortsatt i konflikt med forbundet.

Det har begynt å røre på seg rundt kvinnefotballen. Rolfö mener det er flere grunner til det.

- Jeg tror kvinnefotballen er blitt viktigere, men at det også handler om at vi henter inspirasjon fra hverandre. Amerikanerne gjorde det tidligere, Norge fikk hjelp av herrene, noe som var veldig fint gjort og nå tør danskene stå opp for sine rettigheter, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer