Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Doping norsk friidrett

De svindlet oss på USA-tur for 31 år siden. Fortsatt ødelegger de for Norge

En ny ærligere norsk friidrettsgenerasjon må få slippe å konkurrere med gamle landsmenn som bevisst har jukset.

JUKSEGJENGEN: På tide å stryke alle resultater satt av norske friidrettsutøvere som er blitt tatt for bevisst doping. Her det heostratisk berømte kulestøtlaget fra 1987 med Lars Arvid Nilsen (til venstre), Arne Pedersen, Trond Ulleberg, Jan Sagedal og Kåre Sagedal. De brukte det vanndrivende stoffet probenicide for å skjule dopet, og ble alle dømt for "å ha brakt norsk idrett i vanry". FOTO: Dagbladet
JUKSEGJENGEN: På tide å stryke alle resultater satt av norske friidrettsutøvere som er blitt tatt for bevisst doping. Her det heostratisk berømte kulestøtlaget fra 1987 med Lars Arvid Nilsen (til venstre), Arne Pedersen, Trond Ulleberg, Jan Sagedal og Kåre Sagedal. De brukte det vanndrivende stoffet probenicide for å skjule dopet, og ble alle dømt for "å ha brakt norsk idrett i vanry". FOTO: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAMBERTSETER (Dagbladet): Rundt friidrettsbanen på Lambertseter i Oslo ligger Norges eldste drabantby. Den har passert vanlig pensjonsalder, men blir for hvert eneste år mer og mer spesiell. For stikk i strid med ny bygge(u)skikk i hovedstaden, er det grønt, god plass og masse luft mellom de gamle OBOS-blokkene.

Banen på Lambertseter var lenge et senter i det dengang sterke norske friidrettsmiljøet. Nå er denne klassiske sporten på ny i fin fart. Denne uka var det et miljøfokusert Clean Air-stevne igjen akkurat som under den forrige gullalderen i friidretten, og det endte med to norske rekorder.

Flere av de mest lovende unge utøverne våre var blitt invitert av arrangøren til å kjempe mot gamle stevnerekorder; blant annet den 20-årige kulestøteren Marcus Thomsen som ble bedt om å prøve og slette Lars Arvid Nilsens bestenotering.

SJANSELØS: 20 år gamle Marcus Thomsen er nær toppen på alle friidrettens aldersstatistikker i kulestøt, men likevel sjanseløs mot de gamle norske personlige rekordene. For de var svindel. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SJANSELØS: 20 år gamle Marcus Thomsen er nær toppen på alle friidrettens aldersstatistikker i kulestøt, men likevel sjanseløs mot de gamle norske personlige rekordene. For de var svindel. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Da er det verken raus plass eller frisk luft rundt friidretten på Lambertseter.

Det er bare klamt.

FOR midt i en flott lokal dugnadsjobb og et sportslig vellykket stevne, var det en elefant i garderoben blant alle de unge, glade jentene og guttene på Lambertsetert:

  • Den nye, spennende norske friidrettsgenerasjonen blir bedt om å konkurrere med svindlere.

Som arrangøren uten plagsom ettertanke skrev i innbydelsen:

- Friidrett er jo en fascinerende idrett, hvor man kan konkurrere mot alle andre som har deltatt i samme stevne opp gjennom historien. Her kan Jonathan Quarcoo og Karsten Warholm konkurrere mot Linford Christie og Vebjørn Rodal, Marcus Thomsen mot Lars Arvid Nielsen,…. Det blir spesielle premier for de som setter stevnerekorder!

Nå synes de færreste idrettsutøvere at det er spesielt fascinerende å konkurrere mot de som har dopet seg, men det var akkurat det arrangøren inviterte til.

På samme vis som resten av norsk friidrett tilsynelatende synes det er greit å beholde alle de gamle jukserekordene.

Som Lars Arvid Nilsens norske rekord i kule på fantastiske 21.22.

NILSEN tilhørte den heostratisk berømte norske kulegjengen som på 1980-tallet fornuftig nok utnyttet idrettstalentet sitt til å studere i USA. Der stoppet dessverre kombinasjonen av sportstalent og fornuft. For alle disse beste kulestøterne svindlet både seg selv og oss.

Norgesrekorden ble satt på et universitetsstevne i Indianapolis juni 1986. Selv ble Lars Arvid tatt for doping første gang året etter sammen med fire andre på et norsk kulelag som plutselig var i verdenstoppen. De hadde reist til Southern Methodist University i Dallas, Texas, der Nilsen studerte for å trene sammen med ham.

Det gikk tilsynelatende riktig så fint med rask framgang for alle, men suksessen hadde sin grunn. Etter USA-oppholdet ble samtlige dømt hjemme i Norge på grunnlag av funn av det vanndrivende stoffet «probenicide» som var mye brukt for å skjule dopingmisbruk. Selve stoffet var ennå ikke kommet på dopinglista, men kulestøterne ble straffet fordi de hadde brakt norsk idrett i vanry.

Jeg dekket rettssaken mot dem ute på Idrettens Hus i Bærum; og tro meg: Der var det virkelig klamt. Blandingen av oppblåste personlige ambisjoner, norsk overmot og råtten konkurransemoral kan være ganske uggen.

DEN samme Nilsen ga seg imidlertid ikke. I 1991 fikk han bronse i VM etter landsmannen Georg Andersen. Mens Andersen umiddelbart mistet sølvet på grunn av en positiv dopingprøve tatt rett før mesterskapet, overtok Lars Arvid Nilsen medaljen og ble først avslørt for sitt neste dopingbrudd året etter. Straffen ble utestengelse fra all norsk idrett for alltid:

  • Høres det fortsatt gøy ut å prøve seg på Nilsens gamle rekorder?

Nå fikk riktignok en godt voksen Lars Arvid Nilsen for noen år siden amnesti til å drive med all annen idrett enn kulestøt igjen. Det er greit nok. I idrett som ellers i samfunnet er det avgjørende at vi alle får nye sjanser. Nilsen har etter benådningen sonet sin idrettslige straff. Det er ikke han som lenger er farlig smittsom for friidretten.

Det er rekordene hans.

OG da er vi ved ved den store utfordringen for norsk friidrett. Mens sporten internasjonal dessverre har gitt opp forsøket på å stryke de mange gamle rekordene fra den verste doptida, er det opp til Norge å bestemme hva vi vil gjøre med resultatene til våre svindlere.

Jeg synes samtlige bør bli strøket. I den ellers helt målbare friidretten ligger disse resultatene og sperrer for nye utøvere. På grunn av dette jukset blir stadig nye generasjoner møtt med press og bokstavelig talt falske forventninger. Norsk friidrett kunne ganske enkelt tatt vekk dette ved å bruke det demokratisk valgte tinget til å innføre en regel om at de som er blitt - og blir - dømt for bevisst doping samtidig mister alle sine resultater.

DET gir i motsetning til vanlig juss en god tilbakevirkende kraft. For mens internasjonal friidrett ikke tør stryke sine mange jukserekorder av hensyn til datidas ærlige utøvere, har norsk friidrett to åpenbare strykninger på vent; Lars Arvid Nilsens 21.22 i kule og Knut Hjeltnes 69.22 i diskos. Disse norgesrekordene er satt av to juksere og begrenser mulighetene for unge, ærlige konkurrenter som for eksempel Marcus Thomsen.

20-åringen valgte øvelsen seint. Målt etter den norske topplista har han også valgt feil. For på den norske «oversikten» over de personlige rekordene i kule har svindlerne de seks første plassene. Unge Thomsen er nummer åtte med en pers innendørs i vinter på sterke 19.57.

Likevel var han sjanseløs mot jukserekorden i kule på Clean Air, og da er ennå ikke lufta ren.

Er det virkelig så klamt norsk friidrett fortsatt vil ha det for sportens unge og ærlige?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!