SIKRET GULL: Tora Berger gikk Varden inn til gull, 6,8 sekunder foran Heming.  
Foto: Marit Hommedal / Scanpix
SIKRET GULL: Tora Berger gikk Varden inn til gull, 6,8 sekunder foran Heming. Foto: Marit Hommedal / ScanpixVis mer

- De to andre gjorde en bra jobb og ga meg et utrolig utgangspunkt

Tora berger sikret gullet for Varden i NM-stafetten.

Tora Berger (30) har 14 verdenscupseirer i skiskyting. Søndag gikk hun Varden inn til gull på NM-stafetten i langrenn i Voss. Berger ble presset av Hemings Astrid Uhrenholdt Jacobsen på tampen, men gikk likevel inn til en kontrollert seier. Heming, som vant kvinnestafetten fra 2009 til 2011, kom i mål 6,8 sekunder bak. Tora Berger hadde nest beste etappetid på sisteetappen, men formsterke Jacobsen gikk hele 37,8 sekunder fortere enn henne. - Ble du stresset av Astrid? - Nja, jeg så at hun nærmet seg, men jeg hadde vel en slags delvis kontroll, sa Berger etter sitt aller første NM-gull i langrenn.

Kontroll Tora har deltatt i ett NM i langrenn tidligere. Det skjedde på 10-kilometeren i Trondheim i 2008. - Jeg trodde vi hadde kontroll, men Astrid gikk styggfort, sa landslagsløper Marthe Kristoffersen, som gikk 2. etappe for Varden. Varden er ingen novise i stafettsammenheng. Søndagens gull var klubbens femte i stafett i NM. Det forrige gullet kom i 2008. Kristin Gausen gikk 1. etappe for Varden. Gausen ble faktisk slått med 7,7 sekunder av Kathrine Rolstad Harsem fra Vardens 2.-lag på etappen. Det forteller litt om bredden i klubben. Varden 2.-lag endte til slutt på 11.-plass. Skiskytteren Elise Ringen avsluttet for Vardens 2.-lag.

Høydepunktet Søndagens beste stafettopplevelse sto Astrid Uhrenholdt Jacobsen for. 25-åringen er ekspert i å gå fem kilometer skøyting. Astrid er i knallform og har gjennomført et godt NM med seier på 10-kilometeren i klassisk torsdag og bronse på sprinten fredag. Lørdagens skiathlon sto hun over. Hun hadde et eget mål om å ta medalje i alle øvelsene hun stilte opp i, og hun innfridde. Hvis det hadde vært litt lenger søndag, så hadde hun tatt igjen Berger og Varden. - Luken var så stor at det aldri skulle ha gått å ta igjen Tora, men formen er bra, og jeg klarte det nesten. Vår prestasjon hadde holdt til gull om nivået på stafetten hadde vært som de siste tre-fire årene, mente Jacobsen, som gikk inn til sølv sammen med Marte Monrad-Hansen og Ragnhild Haga. Nivået var hakket bedre dette året. BUL fra Oslo hadde også et sterkt lag. Martine Ek Hagen, Heidi Weng og Anne-Tine Markset gikk inn til bronse.

(NTB)