KAN SKJE I NORGE: Selv om tribunevolden er verre i Sverige, er det ikke umulig at vi kan oppleve episoder som den i Malmö i går kveld også i Norge. 
 Foto: Andreas Hillergren, Scanpix
KAN SKJE I NORGE: Selv om tribunevolden er verre i Sverige, er det ikke umulig at vi kan oppleve episoder som den i Malmö i går kveld også i Norge. Foto: Andreas Hillergren, ScanpixVis mer

De toer sine hender og sier tribunevolden ikke kan komme til Norge. Selvbedragere!

En 18-åring stormet banen i Malmø og gikk til angrep på Helsingborgs keeper. Tida er inne for en ny debatt rundt ukulturen(e) i norsk fotball

Oslo - onsdag 25. mai

FOR ET PAR måneder siden brukte jeg Klanen (VIF) som et eksempel og oppfordret alle konstruktive fotballsjeler til å ta et oppgjør med supporterkulturens negative og destruktive sider.

REAKSJONENE PÅ DET var flere bøtter med kjeft, mange stygge e-poster, enkelte trusler, noen begrunnede tilsvar på at det er verre i Sverige enn i Norge - og derfor ikke noe å bry seg om -  og ikke minst, den saklige beskjeden (fra Klanen) om at jeg kunne ta meg ei bolle.   

SPØRSMÅLET I DAG er om Klanen og andre ufarliggjørere av supporterkulturens ødeleggende elementer fortsatt er mer opptatt av gjærbakst enn sikkerhet på norske fotballbaner? Etter det som skjedde i Malmö i går kveld - der det (igjen) ble kastet en kinaputt inn på banen før en 18-åring gikk til fysisk angrep på hjemmelagets keeper - må spørsmålet stilles, også her i Norge.

FOR SELV OM vi fortsatt er spart for svenske tilstander på norske fotballarenaer finnes det ingen garantier for at så ikke kan skje i Tippeligaen. Og det er den faren vi må ta på alvor.

DA ALLSVENSKANS TOPPOPPGJØR ble stoppet etter en halvtime i går kveld ble svensk fotball kastet ut i en akutt krise. Kinaputter og andre gjenstander som kastes fra tribunene, slik man dessverre er blitt vant til i Sverige, er én ting. Et fysiske angrep på en spiller noe helt annet.

Og for det kan selv ikke vi lukke øynene.

Det finnes jo idioter i dette landet også.

SOM KANSKJE TROR det er sånn det fungerer og at kollektivet i ekstremt opphissede situasjoner vil sette pris på og opphøye en slik handling.

VI HAR SÅKALTE casuals i Norge også - folk som slåss i parker og på parkeringsplasser før og etter kamper.  Hvorfor blir disse forsvart og ikke gitt beskjed om at de er uønsket før en av dem flytter adrenalinkicket sitt til en arena?

VI HAR SYNLIGE ultras også - den hardeste (og tøffeste) kjernen i en supportergjeng som gjerne liker å vise baller gjennom å blusse litt i ny og ne. Hvorfor blir deres overtramp tiljublet og forsvart hver gang de per definisjon gjør noe som er forbudt, og som på en gyngende tribune innebærer en betydelig sikkerhetsrisiko?

Og hvorfor er det alltid de andre som er de største synderne - «det var dem som gjorde det, ikke oss»?

Bør ikke snart rivaliserende supportergjenger slutte å toe sine hender hver gang det skjer noe på andre arenaer?

NEI, DET ER ikke veldig galt i Norge. Heldigvis. Men det er en underliggende kultur i flere miljøer. Og jo før man tar det på alvor og tar avstand fra det, jo bedre.

Vi har nemlig løse kanoner i dette landet også.

Tøffe i trynet og fulle av misforstått mot og lojalitet.

SVENSK FOTBALL TRENGER akutt hjelp etter det som skjedde i Malmö. Enkelte norske supportermiljøer trenger en liten oppvask slik at vi plutselig en kveld slipper å rope på politikere og lovgivende myndigheter. For selv om det er verre i Sverige kan det fortsatt skje i Norge.

Og det er derfor vi må åpne øynene.

FOTBALLEN TAR AVSTAND fra mye i Norge. Det er bra. Det er en aksjon mot rasisme, mange støtter det arbeidet Mot gjør mot rus, og vi har hatt en aksjon for å stoppe volden. Men vi trenger en til - en som er imot det tankeløse idiotiet.

Før det er for sent.