Super League

- De tok alt vi elsket

Manchester United-supporteren George Baker (35) har boikottet klubben i sitt hjerte i 16 år. Nå forklarer han hvorfor han og tusenvis av andre har tatt til gatene i protest mot Uniteds eiere.

I HARDT VÆR: Manchester Uniteds eiere Avram og Joel Glazer er i sentrum for voldsomme protester utenfor Old Trafford. Foto: Phil Duncan/ProSports/REX
I HARDT VÆR: Manchester Uniteds eiere Avram og Joel Glazer er i sentrum for voldsomme protester utenfor Old Trafford. Foto: Phil Duncan/ProSports/REX Vis mer
Publisert

I 16 år hadde George Baker holdt seg unna Old Trafford, men søndag for snart to uker siden var det igjen på tide å dra til Drømmenes Teater.

- Forrige gang jeg var på Old Trafford var den siste kampen før Glazer-familien tok over, men jeg var der forrige helg for en kamp … Men jeg kjøpte ikke billett!, utbryter Baker til Dagbladet fra hjemmet sitt i Manchester.

Og den siste delen av Bakers utsagn er det viktige for ham. Siden Glazer-familien fikk makten i Manchester United, har han ikke brukt ett eneste pund på klubben.

Det gjorde han heller ikke da han var en av protestantene som viste sin avsky mot eierne og fikk storkampen mot Liverpool utsatt for snart to uker siden.

BOIKOTT: I 16 år har Manchester United-supporteren George Baker boikottet klubben i sitt hjerte. Foto: Privat
BOIKOTT: I 16 år har Manchester United-supporteren George Baker boikottet klubben i sitt hjerte. Foto: Privat Vis mer

- Protestene må fortsette

Torsdag kveld var han på plass igjen utenfor Old Trafford. Og ifølge Baker kommer ikke protestene til å stoppe før Glazer-familien har solgt seg ut av klubben.

- Det var fantastisk å se så mange supportere, sammen for en sak. Jeg vil gjerne se mer av det. Det beviser hvor mye innflytelse supportere kan ha når vi får en så stor kamp utsatt, sier Baker om de første protestene.

- Følte du, for en kort stund, at du fikk klubben din tilbake?

- Ja, for noen få timer, men disse protestene må fortsette. Jeg vil oppfordre alle United-supportere til å fortsette med alle typer protester som ødelegger for Glazer-familien, helt fram til de sier at nok er nok og selger klubben, forteller Baker engasjert.

OLD TRAFFORD: Det er amper stemning i forkant av oppgjøret mellom Liverpool og Manchester United søndag 2. mai. Video: Twitter Vis mer

- Tok alt vi elsket

Han husker veldig godt den siste kampen han så på Old Trafford. 1-1 mot West Bromwich i mai 2005. Ryktene hadde svirret lenge og da Glazer-oppkjøpet var et faktum etter sesongslutt, satt den daværende 19-åringen fra Manchester punktum.

Han var langt fra alene og sammen med flere tusen lokale Manchester United-supportere brøt dem med klubben og startet den til nå lengstlevende protestaksjonen mot Glazer-familien.

Sammen stiftet de klubben FC United of Manchester. En klubb som ifølge dem selv er alt Manchester United bør være, og alt som Manchester United ikke er.

En bevegelse som kjemper mot alt de mener er galt med den moderne fotballen; eiere uten følelser for klubben, uten sympati for supporterne og med bare ett mål: Å tjene mest mulig penger.

- De tok fra oss alt vi elsket med kampopplevelsen. Billettene ble dyrere, atmosfæren forsvant, de ga klubben en massiv gjeld og ville at supporterne skulle betale den. Det ble for mye, så vi opprettet en protest-klubb. Hele ideen var at den skulle være supporterstyrt- og eid, forklarer Baker.

Men for den svorne United-supporteren var ikke det enkelt.

- Det var forferdelig. Vi mistet noe som vi elsket. Men samtidig så vokste det noe vakkert ut fra alt det fæle, i form av FC United. En klubb som faktisk bryr seg om supporterne sine, som skaper en god atmosfære og hvor vi kan stå sammen som «reds», forteller 35-åringen.

FC UNITED: Baker og hans medeiere i protestklubben. Foto: Privat
FC UNITED: Baker og hans medeiere i protestklubben. Foto: Privat Vis mer

Krever endring

I 16 år har han etterlyst forandring. Nå ser det endelig ut til å være noe på gang. Protestene utenfor Old Trafford kom etter liknende aksjoner utenfor Chelseas hjemmebane Stamford Bridge og Arsenals Emirates.

Både Chelsea og Tottenham har nå bestemt at supporterne skal være representert på styrerommene i klubbene. Det ønsker Baker skal skje også i Manchester United og alle andre engelske klubber.

- Vi har etterlyst forandring i mange år. Vi mener supporterne burde ha større innflytelse i styrerommene fordi det er supporterne som finansierer klubbene. Det burde minst være en supporter-representant i styrerommene, helst et flertall, mener Baker.

Likevel er han ikke veldig optimistisk.

- Det er veldig usannsynlig at det skjer, men vi vil fortsette å jobbe for det. Det er veldig viktig nå at ulike supportergrupperinger går sammen og krever endring slik at supporterne får mer makt igjen.

Men de siste ukenes hendelser har gitt Baker nytt håp.

- Mye av det som har skjedd de siste ukene trodde jeg ikke var mulig. Hvis vi får Manchester United - Liverpool utsatt, hvorfor er det så radikalt å tro på supporternes stemmer i styrerommene?

- Jeg tror også eierne vil foretrekke det framfor at supporterne hele tiden skal ta til slike voldsomme opptøyer. Jeg tror også at boikott kan være et virkemiddel. Hvis eierne ser at supporterne ikke kommer på kampene lenger, vil det sende et kraftig signal, svarer Baker på sitt eget spørsmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer